Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

MonChoutaart met stroopwafels en karamel

Het is inmiddels traditie, vandaag op mijn verjaardag publiceer ik al 5 jaar een lekkere taart. Deze zesde keer zag het er even naar uit dat ik een makkelijke maaltijd zou publiceren, na de zoetigheden van de sinterklaasweek van vorige week wilde ik weer even wat gezonders. En daarbij had ik ook niet echt inspiratie om een nieuwe taart te maken. Tot ik afgelopen weekend tot mijn eigen verbazing deze mega lekkere MonChoutaart met stroopwafels en karamel maakte. Hij is zo goed gelukt, en lekker, dat hij meteen gedeeld moet worden!

Monchoutaart met stroopwafels en karamel recept

Naast appeltaart is de MonChoutaart bij onze verjaardagen altijd een van de favorieten. Meestal ga ik voor een simpele versie zoals deze met aardbei topping. Al kan ik niet ontkennen dat ik meestal de topping vervang door een blik kant-en-klare vlaaivulling. Dat vind ik stiekem veel lekkerder.

Omdat ik in de ‘sinterklaastijd’ jarig ben heb ik de Sinterklaastaart met MonChou, nutella en kruidnootjes natuurlijk ook al een paar keer gemaakt voor mijn gasten. Dat blijft deze periode een topper. Het is ook zo leuk om te zien dat jullie ook dit jaar het recept massaal bekijken, en maken!

MonChoutaart met stroopwafels en karamel

Ik vind het super leuk om iedere keer ook een taart te maken die de gasten niet eerder gegeten hebben. Al had ik er dit jaar geen inspiratie voor. Ik bakte die weekend daarom deze appeltaart en de Siinterklaastaart carrot cake en omdat sommige familieleden het erg lekker vinden wilde ik toch weer voor de standaard MonChoutaart gaan. Tot ik in de koelkast nog een blikje dulce de leche zag staan en dacht hé daar wil ik iets mee doen!

Het werd deze lekkere MonChoutaart met stroopwafels en karamel. Als extraatje heb ik er ook kaneelappeltjes aan toegevoegd. Het resultaat is weer een topper die zeker niet mag ontbreken hier op de blog.

Monchoutaart met stroopwafels en karamel recept

MonChoutaart met stroopwafel en karamel

45 minuten
10 -12 personen

Ingrediënten

  • 250 gram Bastogne koeken
  • 100 gram boter
  • 200 gram MonChou
  • 500 ml ongeklopte slagroom
  • 2 zakjes klopfix
  • 8 gram vanillesuiker of 1 zakje
  • 100 gram witte basterdsuiker

Voor de topping:

  • 1,5 appel
  • kaneel
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 2-3 eetlepels karamel -->bekijk hier hoe je zelf eenvoudig karamel of dulce de leche maakt.
  • 3 grote stroopwafels of 9 kleintjes

Extra benodigd: een bakvorm met diameter van 24 tot 26 cm

    Bereiding

    • Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie.
    • Smelt de boter in een pannetje. Plaats de Bastogne koeken in een staafmixer, blender of keukenmachine en maal dit tot kruimels. Voeg de boter erbij en meng dit door tot het goed met elkaar gemengd is. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.
    • Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op tot het mooi stijf is. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig in een andere kom. Klop de slagroom en het MonChoumengsel door elkaar. Verdeel dit mengsel in de springvorm en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
    • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven (mag ook langer, laat hem bijvoorbeeld een nachtje opstijven in de koelkast)
    • Snijd de appels in blokjes en verwarm dit in een pannetje met de kaneel en suiker. Roer goed door en laat op zacht vuur even sudderen. Laat de kaneelappeltjes afkoelen.

    Het afmaken van de taart:

    • Verwarm eventueel de karamel even kort (op een lage wattage) in de magnetron of een pannetje. Verdeel dit met een lepel of spatel over de MonChoutaart. Verdeel de appeltjes over de karamel. Hak de stroopwafels grof en strooi dit tot slot over de taart.
    • Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de taart mooier los.

    Tip:

      • Maak de taart een dag van te voren zodat hij goed kan opstijven


        Monchoutaart met stroopwafels recept

        Deel dit bericht:

        Share on facebook
        Share on twitter
        Share on whatsapp
        Share on email
        Reacties

        26 Reacties

        1. Michel 27 november 2017 om 09:59

          Gefeliciteerd met je verjaardag!!

        2. Yvonne 27 november 2017 om 16:33

          Van Harte Gefeliciteerd!

        3. Suzan 27 november 2017 om 17:21

          Lijkt mij super lekker. Even een vraagje, waarom een bastogne bodem? Kun je van stroopwafels geen bodem maken?

          1. Brenda Kookt 28 november 2017 om 09:08

            Je kunt ook gaan voor een bodem van stroopwafels. Door de karamel die hierin ziet (en dus ook smelt als je het met boter mengt) wordt de bodem dan wel wat harder, het kan zijn dat hij erg lastig door te snijden is.

        4. Lianne 27 november 2017 om 20:50

          Wauw Brenda, dit ziet er echt waanzinnig goed uit! Van harte met je verjaardag en deze taart lijkt mij echt heerlijk!

        5. Miny 3 december 2017 om 11:52

          Super lekker!

        6. inge naert 4 december 2017 om 12:30

          hallo Brenda,
          je taart ziet er overheerlijk uit, maar kan je aub verduidelijken wat bastognekoeken zijn (speculoos?), wat is klopfix en wat is monchou? ik wil het ook eens proberen te maken maar dan wel direct met de juiste ingredienten…
          bedankt voor een antwoordje terug en keep up the good cooking hé
          mvg
          Inge

          1. Brenda Kookt 4 december 2017 om 14:05

            Bastognekoeken zijn koeken, je koopt ze bij de supermarkt en ze heten: Bastognekoeken.
            Monchou is een soort roomkaas, dit zit in een pakje en ligt in het koelvak.
            Klopfix gebruik je om de slagroom dikker te maken, dit ligt bij de bakbenodigdheden in de supermarkt.
            Tip: zoek deze woorden anders een op, op bijvoorbeeld de website van ah.nl, dan zie je meteen een plaatje erbij.

            1. inge naert 18 december 2017 om 11:53

              hoi Brenda, merci voor je reactie hoor. ik heb heel toevallig bastognekoeken gevonden in de colruyt en eens geproefd. beetje zoals een speculooskoek van lu ofzo, dus dat is al in de sacoche. ik zal eens moeten zoeken in een AH naar monchou en klopfix, dat is bij ons vlamingen niet zo bekend. wrsch zal monchou wel zoiets als philadelphia ofzo zijn, ik vind het wel; keep up the good cooking!

        7. Daniëlle 16 december 2017 om 09:13

          Mmm wat een lekkere taart met die stroopwafel erbij!

        8. Dorothée 30 december 2017 om 21:07

          Super taart! Super recept!! Gemaakt met kerst en nu weer voor oudjaar. De hoeveelheid monchou is perfect. De meeste zijn te monchou-erig. Voor groot en klein.
          Bedankt voor dit heeeeerlijke recept.
          Doro-T

        9. Dorothée 30 december 2017 om 21:09

          Super taart! Super recept!! Gemaakt met kerst en nu weer voor oudjaar. De hoeveelheid monchou is perfect. De meeste zijn te monchou-erig. Voor groot en klein. Heb speculaas gebruikt ipv bastognekoeken.
          Bedankt voor dit heeeeerlijke recept.
          Doro-T

        10. Maria 19 februari 2018 om 10:52

          Deze taart is verrukkelijk! De kids vinden hem ok heerlijk!

        Laat een reactie achter

        Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

        Beoordeel recept