Ga naar de inhoud

Witte bonen soep met wortel en laurier

Na de zoetigheid van de sinterklaasweek en mijn verjaardagstaart van gisteren is het nu weer tijd voor een echte maaltijd. Een lekkere witte bonen soep met wortel en laurier. En stiekem geef ik er nog een extra tweede receptje bij, namelijk voor toast met witte bonen spread en champignons. Yes,...
30 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Witte bonen soep met wortel en laurier


Na de zoetigheid van de sinterklaasweek en mijn verjaardagstaart van gisteren is het nu weer tijd voor een echte maaltijd. Een lekkere witte bonen soep met wortel en laurier. En stiekem geef ik er nog een extra tweede receptje bij, namelijk voor toast met witte bonen spread en champignons.

Yes, vandaag gaan we dus weer aan de bonen! De vorige keer vertelde ik jullie al dat we te weinig bonen eten. Zo zonde want bonen kun je juist heel goed verwerken in verschillende maaltijden. Doordat de smaak van de bonen niet overheersend is kun je er juist alle kanten mee op, en op smaak brengen met allerlei kruiden. Zo kun je bonen toevoegen aan salades, curry’s en soepen, maar je kunt er ook burgers en spreads van maken. Wat dat betreft zouden we met gemak 1x per week bonen moeten kunnen eten.

Na de lasagne met linzen van het vorige artikel (klik hier om deze te bekijken) was het aan jullie om te kiezen met welke boon ik deze keer aan de kook ging. Jullie wilden meer koken met kapucijners, witte bonen en kikkererwten. Deze keer ga ik dus aan de slag met de witte boon. –> En laat onder deze post weer je reactie achter: met welke boon wil je de volgende keer een recept zien?

Witte bonen ken ik vooral van de witte bonen in tomatensaus. Vroeger was dit bij ons thuis een van de favoriete gerechten, gemaakt van de krombekken van opa. Ik weet nog goed dat mijn moeder de bonen een avond van te voren al in de week moest zetten, en dat ze de bonen bereidde in de snelkookpan. Een veel snellere optie om met witte bonen aan de slag te gaan is door bonen uit pot, blik of zak te gebruiken. Voordeel is dat je deze niet hoeft te weken of hoeft voor te koken, je kunt de bonen direct toevoegen aan je gerecht.

Witte bonen soep met wortel en laurier

De witte bonen soep bevat naast de witte bonen ook wortel, welke mee gepureerd is en zorgt voor de mooie oranje kleur. De kippenbouillon en laurier brengen de soep lekker op smaak en de gehaktballetjes en gebakken spekjes maken het af. Door de witte bonen met de wortel te pureren wordt de soep dikker, een beetje gebonden, daar houd ik van. Het resultaat is een lekkere witte bonen soep, deze maaltijdsoep is ideaal als lunch of makkelijke maaltijd.

Wil je er nog iets lekkers bij serveren? Ga dan voor de toast met snelle witte bonen spread en champignons. Dit receptje geef ik je onderaan dit artikel, het is namelijk super simpel (en lekker) om een spread te maken van de witte boon.

Ga voor meer informatie en boneninspiratie naar www.blijeboon.nl, of download hier gratis het bonenboekje vol boneninspiratie! #blijeboon #bordvolbonen

 

 

Toast met witte bonen spread en champignons

Ingrediënten

  • 125 gram champignons
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 30 gram roomboter
  • zout en peper
  • sneetjes brood

Voor de witte bonen spread

  • 250 gram witte bonen (uit pot of blik)
  • 1 teen knoflook
  • sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • zout en peper
  • 3 takjes verse peterselie

Bereiding

Snijd de champignons in plakjes en bak dit in boter aan. Breng op smaak met zout, peper en rozemarijn en bak 10 minuten op middelhoog vuur.

Bereid de witte bonenspread door de ingrediënten in het bakje van de staafmixer, blender of keukenmachine fijn te malen.

Rooster het brood krokant in de broodrooster of oven.

Besmeer de toast met de bonnen spread en beleg dit met het champignonmengsel. Serveer de toast met de spread samen met de soep.

Dit artikel is een samenwerking met Blije Boon, lees mijn disclaimer

Ingrediënten

kommen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze witte bonen soep met wortel en laurier

Voorbereiding: 30 minuten
Stap 1
Meng het gehakt met de gehaktkruiden en paneermeel en kneed hier kleine balletjes van. Bak deze in een beetje olijfolie aan in een koekenpan. Doe de spekjes erbij en bak deze krokant.
2
Stap 2
Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Fruit dit in de soeppan met olijfolie aan. Schil de wortelen en snijd deze in blokjes. Bak dit even mee met de ui. Voeg de witte bonen, bouillon en laurier toe en laat dit 15 minuten pruttelen.
3
Stap 3
Verwijder hierna het laurierblad en schep een paar eetlepels van de bonen uit de soep. Houd deze apart, en pureer de soep met een staafmixer.
4
Stap 4
Voeg de gehaktballen bij de soep en verdeel deze over de borden. Garneer met de achtergehouden bonen en reepjes gebakken spek. Bestrooi tot slot met peterselie.

Tip: scroll naar beneden voor het recept van de toast met witte bonen spread en champignons.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Cajun kip met rijst en spinazie
Ketjap-noedels met zalm en broccoli
Krieltjessalade met lentegroenten en honing-mosterd
Spanakopita ovenschotel

4 reacties

roelien

Deze soep is erg lekker, vorig jaar gemaakt op Sinterklaas avond, en nu staat er weer een pan vol van deze soep op het fornuis te pruttelen.(de kinderen wisten het nog van vorig jaar en vroegen er zelf om) stokbroodjes met kruidenboter erbij en een bordje met lekkers. Dat wordt een gezellige pakjesavond!

Laat een bericht achter

Else

Lijkt me heerlijk om na zwemles te eten! Weet jij hoeveel gram gedroogde witte bonen ik moet nemen om aan de 700 gram uit je recept te komen? Die heb ik hier namelijk nog liggen!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Als je 130 gram gedroogde bonen gebruikt staat dit gelijk aan 400 gram geweekte of voorgekookte bonen in pot of blik. Dus je hebt dan ongeveer 250 gram nodig.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op