Bewaren van groente en fruit

Een vriendin vroeg me laatst iets over het bewaren van groente en fruit. Kun je dit het beste in de koelkast bewaren, of juist er buiten? Kon ik daar niet een keer een artikel over schrijven? Maar natuurlijk!

Bewaren van groente en fruit

Over het algemeen houd ik aan: ik bewaar het zoals ze het ook in de supermarkt doen. Dus ligt het groente of fruit in de supermarkt in de koeling? Bewaar het dan in de koelkast.

Echter zijn er een aantal uitzonderingen. En daarbij is het juist handig om bepaalde soorten toch in de koelkast te bewaren, zodat ze langer houdbaar zijn. Maar daarentegen zijn er ook soorten die je juist niet in de koelkast moet bewaren omdat de kwaliteit dan achteruit gaat.

In dit artikel zet ik het voor je op een rijtje.

Plantaardig eten recepten

Bewaren van groente

In de koelkast

Als groente verpakt zijn kun je ze het beste in de verpakking laten zitten. Groenten die zijn gesneden dien je altijd in de koelkast te bewaren. Dit kan het beste in de groentelade, of bovenaan in de koelkast. Hier is de temperatuur het meest constant.

Broccoli, bloemkool, andijvie, spinazie, prei en lente ui kun je het beste in de koelkast bewaren. Zo kun je ze een stuk langer bewaren.

Verse kruiden zoals munt kun je in de koelkast het best bewaren in een vochtige theedoek, zo blijft het langer vers.

Buiten de koelkast

Tomaten, komkommer en paprika kun je het beste buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Daarbij heeft de kou ook een negatief effect op de smaak van deze groenten.

Wortel, knolselderij en ui bewaar je op een droge, koele en donkere plek. Dit geldt ook voor aardappelen.

Witlof bewaar je op ook een koele en donkere plek. Als witlof te veel licht krijgt verkleurt het erg snel. Stronken witlof kun je ook in de koelkast bewaren, verpak het dan in een krant.

Klik hier voor recepten die geschikt zijn om restjes groenten in te verwerken.

Bewaren van fruit

In de koelkast

Als fruit rijp is en je wilt niet dat het verder rijpt kun je het in de koelkast bewaren. Zo blijft het fruit langer goed. Dit geldt voor appels, peren, perziken, aardbeien, bosbessen, frambozen, kersen en cranberry’s.

Ook kun je bijna alle fruitsoorten met warm weer het beste in de koelkast bewaren, dit voorkomt fruitvliegjes.

Avocado is officieel een fruitsoort. Als de avocado nog moet rijpen bewaar je hem buiten de koelkast, maar als je een ready to eat avocado koopt bewaar hem dan in de koelkast. Zo hoef je hem niet direct dezelfde dag op te eten, maar kun je hem nog even bewaren. Houd je een halve avocado over? Bewaar deze dan met de pit er in, verpakt in huishoudfolie in de koelkast. Zo kun je hem nog een dagje bewaren zonder bruin te worden.

Buiten de koelkast

Citrusvruchten zoals citroen, mandarijn en sinaasappel kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Als je het sap van een citroen nodig hebt, krijg je dit er beter uit als de citroen op kamertemperatuur is.

Exotisch fruit zoals bananen, ananas, mango en meloen kun je het beste op de fruitschaal bewaren, deze fruitsoorten kunnen niet goed tegen kou.

Wist je dat bananen, appels, peren en perziken een gas (ethyleen) verspreiden als ze rijpen? Door dit gas versnelt het ook de rijping van ander fruit dat op de fruitschaal ligt. Als je dit wilt voorkomen, bewaar het fruit dan apart.

Wil je niet dat bananen verder rijpen? Verpak de stelen dan in aluminiumfolie.

Restjes fruit over?

Verwerk dit in een lekkere smoothie of roer het door de yoghurt. Wist je dat de meeste fruitsoorten ook geschikt zijn om in te vriezen?


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
10 comments
  1. Aanvulling op de koelkast. Gesneden ijsbergsla, slamelange en andere slasoorten doe ik in papieren zakken en leg deze in de groente la. Op dit moment liggen groenten en fruit op zolder. Daar is het fris. In de schuur waar normaal de aardappels liggen is het te koud.

      1. Als je aardappelen vorstvrij, en donker bewaard kunnen ze langere tijd goed tegen een (koud)stootje hoor. En verder, het is zeker een handig artikel. :)

  2. Altijd handig zulke weetjes. Net als alufolie om de stelen van bananen om de rijping te stoppen! Dat is een superhandige tip hoewel je van overrijpe bananen een heerlijk bananenbrood kunt maken natuurlijk! Ik was in elk geval blij met je tips. Bedankt.
    Een hartelijke groet, fijn weekend en een kusje voor Fem,
    Marja ??✨????

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk