8x recepten met zoete aardappel

Zoete aardappel. Wie kent het niet? Nou heel eerlijk, een paar jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Nu eten we het regelmatig. Daarom leek het me een goed idee om in dit artikel de lekkerste recepten met zoete aardappel met jullie te delen. Zo kunnen jullie ook weer met deze lekkere groente (goed om te weten: het is geen familie van de aardappel, maar een knol) aan de slag!

Net als met de gewone aardappel kun je met zoete aardappel heel veel kanten op. Je kunt het koken en verwerken in stamppotten maar ook roosteren, bakken en je kunt er zelfs een lekkere soep van maken.

Qua smaak is de zoete aardappel (je verwacht het al) een stuk zoeter dan de gele aardappel. Hierdoor is het minder neutraal, en kun je het ook niet met alles combineren.

Wist je dat zoete aardappel geen zetmeel bevat, maar inuline? Dit verteert langzamer dan zetmeel, daarom is de zoete aardappel voor diabetespatiënten gezonder dan de gewone aardappel.

Recepten met zoete aardappel

Genoeg over de zoete aardappel, door naar de lekkere recepten! Dit zijn mijn favorieten.
Wat maak jij het liefst met of van zoete aardappel?

kapsalon met zoete aardappel recept

Kapsalon met zoete aardappel

Kapsalon, wie kent het niet? bij de Vegan Junkfood Bar in Amsterdam at een vegan kapsalon met zoete aardappel. Dit was zo lekker dat ik het thuis direct heb nagemaakt. De vegan kipstuckjes heb vervangen door echte kipshoarma.

Het resultaat is een super lekker gerecht. Perfect als je trek hebt om te snacken, maar eens wat anders wilt dan patat of een broodje shoarma.

Salade van zoete aardappel

Salade van zoete aardappel

Blokjes zoete aardappel zijn ook geschikt om te verwerken in een salade. In deze salade combineer ik dit met romige avocado, tomaatjes en geitenkaas. Nog steeds is dit een van mijn favoriete salades.

Tip: deze salade kun je zowel lauw-warm als koud eten.

Zoete aardappelsoep met kokosmelk

Ik ben gek op soep, maar moet wel zeggen dat ik vaak op hetzelfde uit kom. Om lekker te variëren besloot ik een romige soep te maken van zoete aardappel. Met kokosmelk en geroosterde pijnboompitjes is de soep extra lekker.

Ik maakte de soep in de herfst, maar op een koudere dag in april of mei kan dit soepje ook nog prima hoor.

Gepofte zoete aardappel met geitenkaas en tomatensalsa

De gepofte aardappel van de barbecue kennen we denk ik allemaal? Dit kun je ook doen met de zoete aardappel. En in plaats van de barbecue kun je hier ook de oven voor gebruiken natuurlijk.

De gepofte zoete aardappel is extra lekker als je hem hierna vult met een lekker mengsel, bijvoorbeeld van geitenkaas (of feta) met tomaat.

Stamppotje van zoete aardappel

Van aardappelen maak je stamppot. Ook dit kan met de zoete aardappel. Op de blog staan meerdere stamppot recepten met zoete aardappel. Voor deze versie van de stamppot ben ik gegaan voor zoete aardappel met rauwe andijvie, gegrilde paprika en zongedroogde tomaatjes.

Shoarma met rijst en zoete aardappel

Dit gerecht heeft iets weg van de kapsalon. Echter serveer ik dit met rijst en hummus. Een topper, een van mijn favoriete zoete aardappelgerechten.

Hartige taart van zoete aardappel met spinazie

Bijna iedere groente is geschikt om te verwerken in een hartige taart. Zo ook de zoete aardappel. Bij deze variant heb ik het gecombineerd met spinazie. Lekker als lunch of makkelijke maaltijd.

Zoete aardappelfriet

De frieten van zoete aardappel mogen natuurlijk niet ontbreken. Dit maak je heel gemakkelijk in de oven. Zo knapperige als de echte friet wordt het niet. Maar met mayo of truffelmayo is dit echt super lekker.

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
4 comments
  1. Hoi ik heb zoete aardappel spaghetti gekocht
    Kan ik nou daar gewoon rode spaghetti saus bij maken
    Hahaha ga beetje op de gezonde toer
    Gr frieda (ben de moeder van Sara en nikki)

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk