Tijd voor lekkere makkelijke zomerse maaltijd. Deze keer is het van oorsprong een vleesgerecht, die ik een vegetarische twist heb gegeven. Als je bij deze vegetarische gyros van aubergine de feta weg laat, is het zelfs een vegan gerecht.
Als ik aan gyros denk dan loopt het water me in de mond. Ik waan me dan weer op het strand van Zakynthos en denk voornamelijk terug aan deze versie van het gerecht. Gyros is een van oorsprong Grieks gerecht dat wordt gemaakt van gekruid varkensvlees. En eigenlijk eet je het niet op een wrap zoals ik hier doe, maar op een lekker dik pitabroodje. Maar deze keer doe ik het dus helemaal anders…
Zonder vlees, met aubergine! Omdat ik probeer minder vlees te eten, en meer plantaardig, vind ik het leuk om te experimenteren met verschillende oplossingen. Zodat ik niet iedere keer bij een vegan vleesvervanger beland (wat soms ook erg lekker is). Na de vegan kapsalon en beef wellington ging ik dit keer dus voor vegan gyros van aubergine. Als je het mij vraagt is het resultaat verrassend lekker, je mist het stukje vlees niet.
Vegetarische Gyros van aubergine
Aubergine is een groente die heel goed smaken opneemt, en dus bij veel verschillende kruiden past. Om de aubergine op gyros te doen lijken heb ik het gekruid met za’atar en oregano en vervolgens aangebakken in de koekenpan (roosteren in de oven kan ook). Het resultaat is een lekkere kruidige aubergine, die super goed past bij de andere toppings die ik aan de wrap ‘met gyros’ toevoeg.
En het meest verrassende is misschien wel de Becelspread met walnootolie waarmee ik de wrap besmeer. Dit is een plantaardige smeersel die de gyros een kick geeft. Het past super goed bij de groenten en de kruidige za’atar. Als je liever een meer smeuïge saus gebruikt kun je de spread ook mengen met een lepeltje hummus.
De feta zorgt er voor dat dit gerecht niet vegan is, maar is wat mij betreft wel een hele lekkere toevoeging. Al kun je het dus ook weglaten.
Vegetarische Gyros van aubergine
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 2 eetlepels za’atar
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 rode ui
- 2 tomaten
- halve komkommer
- 4 wraps
- Becel met walnootolie
- feta ter garnering
- olijfolije
- zout en peper
Bereiding
- Snijd de aubergines in blokjes, besprenkel royaal met olijfolie en meng dit met de za’ater, organo zout en peper. Bak dit in een grote koekenpan, met een beetje olie om en om goed aan zodat de aubergine goed gaar is.
- Snijd ondertussen de rode ui in halve ringen, en de tomaten en komkommer in plakjes.
- Besmeer de wraps met de Becelspread met walnootolie. Beleg dit met de gebakken aubergine, rode ui, tomaat en komkommer. Maak eventueel af met een beetje verkruimelde feta.
- Serveer de gyros wraps hierna direct.
Tip: Ook lekker om de Becel met walnootolie te mengen met hummus. Of de gyros te serveren met een knoflooksausje.


Dit artikel schreef ik in samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer.