Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Vegetarische gyros van aubergine

Tijd voor lekkere makkelijke zomerse maaltijd. Deze keer is het van oorsprong een vleesgerecht, die ik een vegetarische twist heb gegeven. Als je bij deze vegetarische gyros van aubergine de feta weg laat, is het zelfs een vegan gerecht.

Als ik aan gyros denk dan loopt het water me in de mond. Ik waan me dan weer op het strand van Zakynthos en denk voornamelijk terug aan deze versie van het gerecht. Gyros is een van oorsprong Grieks gerecht dat wordt gemaakt van gekruid varkensvlees. En eigenlijk eet je het niet op een wrap zoals ik hier doe, maar op een lekker dik pitabroodje. Maar deze keer doe ik het dus helemaal anders…

Vegetarische Gyros van aubergine

Zonder vlees, met aubergine! Omdat ik probeer minder vlees te eten, en meer plantaardig, vind ik het leuk om te experimenteren met verschillende oplossingen. Zodat ik niet iedere keer bij een vegan vleesvervanger beland (wat soms ook erg lekker is). Na de vegan kapsalon en beef wellington ging ik dit keer dus voor vegan gyros van aubergine. Als je het mij vraagt is het resultaat verrassend lekker, je mist het stukje vlees niet.

Vegetarische Gyros van aubergine

Aubergine is een groente die heel goed smaken opneemt, en dus bij veel  verschillende kruiden past. Om de aubergine op gyros te doen lijken heb ik het gekruid met za’atar en oregano en vervolgens aangebakken in de koekenpan (roosteren in de oven kan ook). Het resultaat is een lekkere kruidige aubergine, die super goed past bij de andere toppings die ik aan de wrap ‘met gyros’ toevoeg.

En het meest verrassende is misschien wel de Becelspread met walnootolie waarmee ik de wrap besmeer. Dit is een plantaardige smeersel die de gyros een kick geeft. Het past super goed bij de groenten en de kruidige za’atar. Als je liever een meer smeuïge saus gebruikt kun je de spread ook mengen met een lepeltje hummus.

De feta zorgt er voor dat dit gerecht niet vegan is, maar is wat mij betreft wel een hele lekkere toevoeging. Al kun je het dus ook weglaten.

Vegetarische Gyros van aubergine

Vegetarische Gyros van aubergine

25 minuten
4 stuks

Ingrediënten

 • 2 aubergines
 • 2 eetlepels za’atar
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 1 rode ui
 • 2 tomaten
 • halve komkommer
 • 4 wraps
 • Becel met walnootolie
 • feta ter garnering
 • olijfolije
 • zout en peper

Bereiding

 • Snijd de aubergines in blokjes, besprenkel royaal met olijfolie en meng dit met de za’ater, organo zout en peper. Bak dit in een grote koekenpan, met een beetje olie om en om goed aan zodat de aubergine goed gaar is.
 • Snijd ondertussen de rode ui in halve ringen, en de tomaten en komkommer in plakjes.
 • Besmeer de wraps met de Becelspread met walnootolie. Beleg dit met de gebakken aubergine, rode ui, tomaat en komkommer. Maak eventueel af met een beetje verkruimelde feta.
 • Serveer de gyros wraps hierna direct.

Tip: Ook lekker om de Becel met walnootolie te mengen met hummus. Of de gyros te serveren met een knoflooksausje.


  Vegetarische Gyros van aubergine

  Dit artikel schreef ik in samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer.

  Deel dit bericht:

  Share on facebook
  Share on twitter
  Share on whatsapp
  Share on email
  Reacties

  1 Reactie

  1. Marja 27 augustus 2018 om 12:36

   Hoi,
   Dit gerecht zal ik er bij mijn man zeker niet inkrijgen want hij weigert iets te eten waar geen vlees bij of op zit. Maar wat mezelf betreft….mij lijkt het heerlijk, al houd ik niet van feta, maar daar gebruik ik saladekaas voor. Het lijkt heel erg op feta, naast elkaar zie je geen verschil echt niet!, maar smaakt naar een hele milde kaas en is gemaakt van koemelk. Dus overal waar feta bijzit in een recept, gebruik ik saladekaas. Kun je gewoon bij de supermarkt, o.a. AH, kopen. Het is ook net zo te verkruimelen als feta. Het lijkt of je feta in je gerecht hebt maar dan is het saladekaas. En jouw recept ga ik ook zeker maken, met mijn eigen kaas. Ik kan er nu al naar uitkijken. Ik eet best vaak geen vlees en eerlijk gezegd….ik mis het niet! Hoewel ik een lekker ossenhaas biefstukje ook niet versmaad hoor!
   Suc6 met je laatste loodjes en tot de volgende keer.
   Een hartelijke groet,
   Marja

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Beoordeel recept