Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Italiaanse bonensoep – Ribollita

Voor mij (Joor) is het een sport om van de restjes uit de koelkast weer een nieuw gerecht te maken. Soms bedenk ik dat recept dan helemaal zelf, maar net zo vaak ga ik op Google op zoek naar nieuwe ideeën. Toen ik laatst oud brood, aardappelen en een blik bonen over had, leverde een zoektocht op Google me deze lekkere, Italiaanse bonensoep op.

Deze soep. Ribollita in het Italiaans, is ideaal voor het opmaken van restjes oud brood, aardappelen en leftover groenten. De oorsprong van deze soep ligt in Toscane, waar je deze soep vaak in de winter kunt eten. De naam Ribollita komt van het werkwoord Ribollire, wat zoiets opnieuw koken betekent. Daarmee bedoelen de Italianen niet alleen dat je op deze manier makkelijk restjes op kunt maken, maar vooral dat deze soep nog lekkerder is als je ‘m voor de tweede keer opwarmt. 

Italiaanse bonensoep - Ribollita

Italiaanse bonensoep – Ribollita

Deze superdikke soep – ik las ergens dat je lepel er rechtop in moet kunnen blijven staan – is heerlijk op koude avonden of als lunch. Je kunt er zoveel varianten van maken als je wil, als je maar tomaten, een koolsoort, brood en bonen toevoegt. Dus experimenteer vooral ook lekker zelf met ingrediënten. Heb je bijvoorbeeld geen zwarte kool (cavolo nero), gebruik dan spinazie of boerenkool. En heb je geen cannelinibonen? Gebruik dan witte bonen, barlottibonen of zwarte bonen. Alles mag. Gewoon doen!

Italiaanse bonensoep - Ribollita

Italiaanse bonensoep – Ribollita

20 minuten
+ 30 minuten
4 kommen

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 1 stengel bleekselderij
 • 100 gram winterwortel
 • 2 teentjes knoflook
 • olijfolie
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
 • ½ rode peper
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 2 grote aardappelen
 • 1 blik cannelinibonen van 400 gram
 • 200 gram cavolo nero te vervangen door boerenkool
 • 1 oud stokbrood
 • basilicum voor de garnering

Bereiding

 • Snipper de ui en snijd de bleekselderij en de winterwortel in kleine stukjes. Pers of snijd de knoflookteentjes. Zet een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en voeg olijfolie toe. Voeg de ui, de bleekselderij, de wortel en de knoflook toe en bak deze glazig. Gaat het te hard? Zet dan het vuur laag.
 • Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd ‘m klein. Voeg dan als de groentemix glazig is de inhoud van het blikje tomatenpuree toe. Roer goed, op die manier verliest de puree zijn bitterheid. Voeg vervolgens de gedroogde kruiden en de rode peper toe en roer nog even om.
 • Open het blik tomaten en giet de inhoud in de hapjespan. Vul het blikjes vervolgens 2 keer met water en giet dat water ook in de hapjespan. Druk de tomaten kapot met een pollepel. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten rustig pruttelen. Je kunt er voor kiezen om na die tijd de soep grof te pureren met een staafmixer.
 • Snijd in de tussentijd de aardappelen in blokjes van 1 centimeter, spoel de cannelinibonen af en snijd de cavolo nero in stukjes. Voeg ze toe aan de soep en laat de soep minimaal 20 minuten doorpruttelen. Breng de soep op smaak met peper en zout.
 • Breek in de tussentijd het brood in stukken en haal de blaadjes van de basilicumtakjes. Voeg 2/3 van het brood toe aan de soep vlak voor het opdienen. De rest kun je als topping op de soep serveren of erbij geven. Garneer de soep verder met de blaadjes basilicum.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept