Plaattaart van falafel met gegrilde groenten

We beginnen de week hier op de blog altijd met een makkelijke maaltijd, een verantwoorde maaltijd na het weekend. En deze week is het maandagrecept wel heel erg lekker. Een plaattaart van falafel met gegrilde groenten.

Falafel eet ik meestal in een salade (zoals bij dit recept) of op een broodje. Maar deze keer gaf ik er een wel heel bijzondere twist aan. Deze plaattaart is echt een pareltje. Als je van falafel houdt, moet je deze plaattaart écht maken (ik heb dit gerecht zelf in korte tijd al 3 keer gegeten). De krokante bodem van bladerdeeg past zo goed bij de falafel en zachte gegrilde groenten.. Echt een feestje!

Plaattaart van falafel met gegrilde groenten

Plaattaart van falafel met gegrilde groenten

Als basis voor de plaattaart gebruik ik een bodem van bladerdeeg met muhammara (uit een potje). De muhammara maakt het geheel smeuïg en zorgt ook voor extra pit. Hierover verdeel ik de gegrilde groenten en een paar plakjes tomaat.

De falafel wordt in dit geval samen met de plaattaart in de oven gegaard, hierdoor worden de balletjes lekker knapperig. Na de oven maak ik de plaattaart af met rucola en feta. En ik kan het ook niet laten er een lik hummus bij te eten.

Plaattaart van falafel met gegrilde groenten

Plaattaart van falafel met gegrilde groenten

25 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg of 8 plakjes
  • 1 courgette ik nam een halve gele en een halve groene courgette
  • halve aubergine
  • 1 tomaat
  • 4 eetlepels muhammara
  • 10 falafelballetjes
  • 30 gram kikkererwten
  • 50 gram feta
  • snuf komijnpoeder
  • handje rucola
  • eventueel: ei om te bestrijken
  • hummus voor erbij
  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de courgette en aubergine in plakjes en bak de plakjes aan in een koekenpan met olie. Breng op smaak met zout, peper en een snuf komijnpoeder.
  • Snijd de tomaat ook in plakjes.
  • Plak de plakjes bladerdeeg aan elkaar zodat een rechthoekige lap ontstaat en verdeel deze over het bakpapier. Vouw de randen van het bladerdeeg om zodat een klein randje ontstaat.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg. Besmeer het deeg hierna met de muhammara. Verdeel hierover de gebakken groenten en plakjes tomaat. Verdeel hierover de falafel en kikkererwten.
  • Bestrijk de randen van de taart eventueel met losgeklopt ei. Bak de plaattaart 30 minuten in de oven tot de bodem gaar en krokant is.
  • Maak de plaattaart af met een beetje rucola en verkruimelde feta. Serveer met hummus.
Pin dit recept
Afdrukken

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
1 comment

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk