Spruitjes. De één gruwelt er van, van de ander is het zijn/haar lievelingsgroente. Beide kampen moeten aan de slag met dit recept van gewokte spruitjes met spekjes.
Als je een spruitjeslover bent gaat het zeker in de smaak vallen, als spruitjes niet zo jouw ding zijn dan brengt dit recept je misschien wel op andere gedachten… Dit recept is de manier om spruitjes ‘te leren eten’.
Gewokte spruitjes met spekjes
Spruitjes heb ik nooit goed leren eten. Ik kende ze vooral als net iets te ver doorgekookte, bittere, groene bolletjes die ik liever niet op tafel zette. Dat werd anders toen ik mijn vriend ontmoette, die is gek op spruitjes. En hij wist ook hoe hij ze zo moest bereiden dat ze echt behoorlijk lekker worden! Door ze eerst kort voor te koken en dan op hoog vuur te wokken, worden ze niet bitter maar zelfs een beetje zoet.
Omdat ik denk dat er misschien meer mensen zijn zoals ik, die spruitjes nooit echt een goede kans gegeven hebben, deel ik graag een van mijn vriends succesrecepten met jullie! Deze gewokte spruitjes met spekjes en kruidige rijst zijn echt superlekker. Probeer maar!
Gewokte spruitjes met spekjes
Ingrediënten
- 350 gram rijst
- 1 bouillonblokje groente-, of kippenbouillon
- 1 rode peper in dunne, halve ringen
- 800 gram spruitjes schoongemaakt
- 250 gram spekjes
- 170 gram cashewnoten
- zwarte peper
Bereiding
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg wel het bouillonblokje toe aan het kookwater waarin je de rijst kookt.
- Kruis de spruitjes in en verwijder minder mooie blaadjes. Kook de spruitjes 3 minuten voor.
- Bak de spekjes uit in een wok of hapjespan. Voeg de spruitjes toe als de spekjes naar je wens zijn uitgebakken. Zet het vuur hoog en bak de spruitjes op hoog vuur enkele minuten totdat ze bruin zijn.
- Voeg de laatste minuut de cashewnoten erbij. Breng op smaak met zwarte peper. Server de gewokte spruitjes met de gekookte rijst.
