Gewokte spruitjes met spekjes

Spruitjes. De één gruwelt er van, van de ander is het zijn/haar lievelingsgroente. Beide kampen moeten aan de slag met dit recept van gewokte spruitjes met spekjes.

Als je een spruitjeslover bent gaat het zeker in de smaak vallen, als spruitjes niet zo jouw ding zijn dan brengt dit recept je misschien wel op andere gedachten… Dit recept is de manier om spruitjes ‘te leren eten’.

 Gewokte spruitjes met spekjes

Gewokte spruitjes met spekjes

Spruitjes heb ik nooit goed leren eten. Ik kende ze vooral als net iets te ver doorgekookte, bittere, groene bolletjes die ik liever niet op tafel zette. Dat werd anders toen ik mijn vriend ontmoette, die is gek op spruitjes. En hij wist ook hoe hij ze zo moest bereiden dat ze echt behoorlijk lekker worden! Door ze eerst kort voor te koken en dan op hoog vuur te wokken, worden ze niet bitter maar zelfs een beetje zoet.

Omdat ik denk dat er misschien meer mensen zijn zoals ik, die spruitjes nooit echt een goede kans gegeven hebben, deel ik graag een van mijn vriends succesrecepten met jullie! Deze gewokte spruitjes met spekjes en kruidige rijst zijn echt superlekker. Probeer maar!

 Gewokte spruitjes met spekjes

Gewokte spruitjes met spekjes

20 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 350 gram rijst
  • 1 bouillonblokje groente-, of kippenbouillon
  • 1 rode peper in dunne, halve ringen
  • 800 gram spruitjes schoongemaakt
  • 250 gram spekjes
  • 170 gram cashewnoten
  • zwarte peper

Bereiding

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg wel het bouillonblokje toe aan het kookwater waarin je de rijst kookt.
  • Kruis de spruitjes in en verwijder minder mooie blaadjes. Kook de spruitjes 3 minuten voor.
  • Bak de spekjes uit in een wok of hapjespan. Voeg de spruitjes toe als de spekjes naar je wens zijn uitgebakken. Zet het vuur hoog en bak de spruitjes op hoog vuur enkele minuten totdat ze bruin zijn.
  • Voeg de laatste minuut de cashewnoten erbij. Breng op smaak met zwarte peper. Server de gewokte spruitjes met de gekookte rijst.
Pin dit recept
Afdrukken

 Gewokte spruitjes met spekjes


5 comments
  1. Hoi Brenda,
    Hmmmm lekker. Ik lust spruitjes op echt alle mogelijke manieren, heerlijk. Vorig jaar kerst hadden we 3 verschillende kleuren spruitjes. Die hebben we gewokt met een gesnipperd uitje en spekjes….verrukkelijk!
    Heb jij ze wel eens gegeten in 3 kleuren? En een van de kleuren had een soort gegolfde blaadjes waardoor het net bloemetjes leken. Ze waren zalig.
    Ik heb ze alleen nog nooit met rijst en cashewnoten gegeten, dus dat ga ik ook proberen. Bedankt voor de tip. Tot de volgende keer weer.
    Hartelijke groetjes en een kusje voor Fem en Jill.

  2. Hoi Brenda

    Nooit gedacht dat ik na 61 jaar spruiten toch lekker zou vinden, top recept! De rijst heb ik vervangen door risotto en ik heb wat meer spek gebruikt. Je geeft niet aan wanneer je de peper toevoegt, ik heb dat de laatste 5 minuten van het uitbakken van het spek gedaan.

    smakelijke groet, Wolter.

    1. Dat was mijn gedachte ook: waar komt dat ene rood pepertje in? Rijst of spruitjes/spekjes? Op de foto zou deze bij rijst moeten…maar of dit lekker is? Dus bij de rijst gedaan. De smaak was OK.

  3. Wat een heerlijk recept!
    Ik heb het vandaag voor de 2e keer gemaakt en toegevoegd bij de spruitenroerbak: 1 tros druiven, 1 teentje knoflook (geperst) en een stukje rode peper (met zaadjes).

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk