Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Tex-Mex plank

Ik ben gek op borrelplanken. Ik houd er vooral van om allemaal verschillende kleine dingetjes te snoepen. Hartige hapjes en kleine gerechtjes. Vandaag tip ik jullie een hele toffe (en lekkere) Mexicaanse borrelplank die ik samen met Eatertainment heb gemaakt. Het is een grote borrelplank gevuld met verschillende Mexicaanse gerechtjes. Met 6 personen kun je hiervan eten, een echte traktatie! Bekijk de borrelplank op Eatertainment.nl.

Mexicaanse borrelplank

In het weekend borrelen wij zeer regelmatig met vrienden en familie. En dan kan het niet anders dan dat er een heerlijke borrelplank op tafel komt. Eerder schreef ik over het samenstellen van een borrelplank. Het is namelijk superleuk (en lekker) om gevarieerde dingen op de borrelplank te leggen.

Al moet ik bekennen dat een borrelplank vaak wel een beetje standaardproducten of ingrediënten bevat. Zoals worst, kaasjes, olijven, toastjes en smeersels. Lekker, maar wist je dat je ook een borrelplank in een thema kunt maken? Dat heb ik nu dus gedaan met de Mexicaanse borrelplank.

Mexicaanse borrelplank

Tex-mex avond

De Mexicaanse keuken is er eentje die zeer geschikt is om gerechtjes te delen. Oftewel shared dining, zoals je doet bij een borrelplank als deze. Je kunt heel eenvoudig kleinere porties van Mexicaanse gerechten maken waar je samen van kunt eten. Dus geen bord op tafel, maar een grote plank met heel veel lekkers waar iedereen van kan eten.

Een Mexicaanse nachoschotel is natuurlijk heel geschikt om samen van te eten. Maar ook grotere gerechten kun je gemakkelijk kleiner maken zodat het geschikt is voor een borrelplank als deze. Zo heb ik de nacho’s in dit geval in kleinere porties gemaakt. En de taquitorolletjes heb ik in kleinere porties gesneden zodat het een echte snack wordt. Ook gaf ik de quesadilla een leuke twist door er hoorntjes van te maken.

Andere gerechten zie hiervoor geschikt zijn, zijn taco’s, burrito’s (in kleine porties gesneden), enchilada’s etc.

Mexicaanse borrelplank

Tex-Mex Plank

Het opbouwen van de grote borrelplank is eenvoudig. Mijn ultieme tip is: probeer het niet te netjes te doen. Leg alles lekker kriskras op de plank. De borrelplank vul je eerst met de grotere gerechtjes. De echte maaltijden, maar dan in kleine formaat. Als je deze op de plank hebt geplaatst kun je de plank daarna opvullen met toppings en sausjes etc.

De Mexicaanse borrelplank heb ik gevuld met onderstaande recepten, op de website van Eatertainment kun je de recepten bekijken.

  • Kruidige pulled chicken taco’s
  • Quesadilla hoorntjes met paprika, maïs en cheddarkaas
  • Mini taquitorolletjes met gehakt
  • Nachopannetje met guacamole en cheddarkaas
  • Mexicaanse gevulde minipaprika’s met bonen en mais
  • Mexicaanse tomatensalsa

Mexicaanse borrelplank

Extra opvulling/aankleding Tex-Mex plank

Naast bovenstaande recepten heb ik de borrelplank aangevuld met losse componenten. Zoals verschillende toppings die je op en bij de gerechten kunt gebruiken, maar ook sausjes en snacks die je los kunt snoepen.

Een paar tips bij het samenstellen of vullen van de Mexicaanse borrelplank:

Sausjes en dips

Als de Mexicaanse keuken ergens voor geschikt is dan zijn het wel sausjes en dips. Zoals guacamole en deze Mexicaanse tomatensalsa. Maar wat ik zelf ook erg lekker vind is sweet chilisaus en zure room (of crème fraîche). Deze sausjes doen het goed bij vrijwel alle Mexicaanse hapjes. Als dip of topping.

Verse kruiden

Door het toevoegen van verse kruiden ziet de plank er meteen vers en levendig uit. De kruiden zijn mooi voor het oog, maar kun je natuurlijk ook gebruiken ter garnering van de gerechtjes.

Neem bij een Mexicaanse borrelplank peterselie of koriander. Of zet er een klein bakje bij met ringetjes jalapeñopepers bij.

Mexicaanse borrelplank

Sla

Wat ik bij deze plank niet heb toegevoegd maar wel erg lekker kan zijn, is het toevoegen van een sla-soort of koolsalade. Vooral bij hetere (of pittige) Mexicaanse gerechtjes komt dat van pas. Het houdt het in balans, lekker fris zodat je even kunt afblussen mocht dat nodig zijn.

Smaakmakers

Andere smaakmakers zoals (partjes) limoen of citroen doen het ook goed als opvulling op de plank. En deze kun je ook gebruiken als extra smaakmakers van de gerechtjes.

Andere toppings of snacks

En tot slot kun je ook andere toppings of snacks toevoegen om de Tex-Mex plank compleet te maken. Zoals partjes avocado en cherrytomaatjes. En laten we ook de losse tortillachips niet vergeten. Want ook die kun je natuurlijk lekker dippen in de sausjes en dips die op de plank te vinden zijn.

Mexicaanse borrelplank

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Eatertainment

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.