Go Back

Pavlovakrans voor kerst

15 minuten
+ 2 uur

Ingrediënten

  • 6 eiwitten
  • ¼ theelepel zout
  • 225 gram suiker
  • 1,5 theelepel maizena
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels vanille-extract

Voor de topping:

  • 125 ml slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 peren
  • handje bosbessen
  • 2 theelepels kaneel
  • maple syrup
  • munt ter garnering

Extra benodigd: mixer

    Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 120 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken daarop een cirkel van ongeveer 30 cm doorsneden. Teken een kleinere cirkel van ongeveer 12 cm in het midden van de grote cirkel. Je hebt nu de vorm van een krans.
    • Mix de eiwitten met het zout in een vetvrije kom tot stijve pieken. Voeg gedurende het kloppen steeds beetje bij beetje de suiker toe totdat deze helemaal is opgenomen.
    • Voeg dan de maizena, het citroensap en het vanille-extract toe en mix nog even kort door.
    • Spuit of lepel het eiwit in de vorm van de getekende krans op de bakplaat totdat je al het eiwit hebt gebruikt.
    • Bak de pavlovakrans ongeveer 100 minuten in de oven. Open de oven niet in de tussentijd, dan zal je pavlova inzakken of breken. Controleer na 100 minuten of de pavlova goed droog is aan alle kanten. Kijk of je hem aan 1 kant voorzichtig kunt optillen. Is de pavlova goed droog? Zeg dan de oven uit en laat hem nog een uur in een dichte oven afkoelen. Je kunt de pavlova bewaren totdat je ‘m gaat serveren (als je ‘m maar op dezelfde dag opeet).
    • Klop voor het serveren wat slagroom samen met 2 eetlepels suiker lobbig. Schep dit over de afgekoelde pavlovakrans. Garneer de krans verder met in stukjes gesneden peer, bosbessen, kaneel en maple syrup (agavesiroop). Garneer met munt.

    Note: de witte balletjes die op de krans liggen zijn niet eetbaar, dit is puur ter decoratie. Wil je een eetbaar kerstelement toevoegen aan de pavlovakrans? Voeg dan goud/zilveren sprinkels of balletjes toe. Deze vind je in de supermarkt bij het bakschap.

      Pin dit recept
      Afdrukken