Go Back

Millionare’s shortbread

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • flinke snuf grof zeezout
  • 175 gram pure chocolade
  • eventueel: extra witte chocolade voor decoratie

    Voor het deeg:

    • 150 gram bloem
    • 100 gram boter op kamertemperatuur
    • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 1 theelepel vanille-extract
    • snuf zout

      Extra benodigd: bakvorm van 20x20 cm

        Bereiding

        Start met het maken van de dulce de leche: 

        • Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Leg hier het blikje gecondenseerde melk in. Zorg er voor dat het blikje ten alle tijden helemaal onder water staat (is dit niet het geval dan is er kans op ontploffingsgevaar). Laat het water 2,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. Controleer tussentijds een paar keer of het blikje nog helemaal onder water staat.
        • Laat het blikje afkoelen op het aanrecht en trek het hierna open. Je hebt nu lekkere dulche de leche. Breng de dulche de leche op smaak met grof zeezout.
        • Bereid het deeg: Meng de bloem met het boter, suiker, vanille-extract en een snuf zout. Kneed het door tot je er een bal van kunt maken. Verpak dit in huishoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
        • Verwarm de oven voor op 175 ºC en vet de bakvorm in en bekleed het met bakpapier.
        • Verdeel het deeg over de bakvorm en druk dit met je handen aan zodat de hele vorm gevuld is. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de bodem in 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek in de vorm afkoelen.
        • Roer de afgekoelde dulce de leche door en voeg grof zeezout toe. Verdeel dit over de koekbodem. Zet dit even weg in de koelkast zodat de dulche de leche kan opstijven.
        • Smelt de chocolade in de magnetron of au-bain marie (in dit filmpje laat ik je zie hoe je dit het beste kunt doen).  Verdeel de chocolade gelijkmatig over de karamelvulling en laat deze opstijven in de koelkast.
        • Verdeel eventueel nog een beetje gesmolten witte chocolade over de Millionaire's shortbread.

          Tip: maak de karamel een dag van te voren, dit kost namelijk veel tijd. 

            Pin dit recept
            Afdrukken