Go Back

Sinterklaastaart: Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

1 uur
+ 1 uur

Ingrediënten

Ingrediënten voor het bodemdeeg: 

  • 300 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 175 gram koude boter
  • 1 ei
  • rasp van een halve citroen

    Ingrediënten voor de amandelspijs:

      Om het gemakkelijker te maken kun je ook een pakje amandelspijs uit de supermarkt gebruiken. 

      • 200 gram blanke amandelen of amandelmeel
      • 200 gram kristalsuiker
      • 1 citroen
      • 1 ei

        Ingrediënten voor de appel-topping:

        • 5 grote appels bijvoorbeeld goudrenetten
        • 7 gram vanillesuiker of 1 zakje
        • kaneel
        • beetje citroensap

          Ingrediënten voor het kruimeldeeg:

          • 50 gram boter
          • 50 gram bloem
          • 50 gram suiker
          • 1 theelepel speuclaaskruiden
          • 50 gram garneeramandelen
          • 50 gram pepernoten een beetje gehakt

            Bereiding

            Bereiding bodemdeeg: 

            • Meng de bloem met de basterdsuiker en speculaaskruiden, voeg hierna de citroenschil toe en meng dit goed door. Voeg vervolgens de helft van de boter toe en kneed dit tot een deeg. Meng vervolgens het ei en de rest van de boter tot een mooie deegbal ontstaat. Bedek het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

              Bereiding amandelspijs:

              • Maal de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker tot grove kruimels. Rasp de citroen en pers het sap eruit. Voeg de citroenrasp en -sap samen met het ei bij de amandelkruimels. Draai dit in de keukenmachine (of bijvoorbeeld blender of staafmixer) tot een gladde massa.
              • Pak de amandelspijs in huishoudfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast (kan ook 10 – 15 minuten in de vriezer).

                Bereiding appelen:

                • Schil de appelen en snijd in plakjes. Voeg citroensap, vanillesuiker en kaneel toe en meng dit goed door elkaar.

                  Bereiding kruimeldeeg:

                  • Meng met de hand de boter, suiker, bloem en speculaaskruiden door elkaar totdat er een soort van korrelige kruimels ontstaan. Voeg vervolgens de garneer amandelen en gehakte pepernoten toe.

                    Het opmaken van de appel kruimeltaart: 

                    • Verwarm de oven voor op 180 ºC, vet de springvorm in.
                    • Rol het deeg voor de bodem uit tot een ronde lap waarmee je de springvorm plus de zijkanten kunt bedekken. Rol de lap deeg over de deegroller en plaats het voorzichtig in de springvorm. Verdeel het over de bodem, snijd eventueel overtollig deeg weg. Verdeel de amandelspijs over de bodem van de kruimeltaart. Verdeel hierover de kaneelappeltjes en tot slot het kruimeldeel met pepernoten en amandelen. Versier de sinterklaastaart eventueel met extra pepernoten en amandelen.
                    • Bak de taart 60 minuten in de oven. Controleer ondertussen of de taart niet te donker wordt, dek hem in dat geval af met aluminiumfolie.
                    • Laat de taart voor het serveren even afkoelen in de vorm, op een rooster.