Go Back

Pavlova met aardbeien, chocolade en pistache

30 minuten
+ 1 uur

Ingrediënten

Voor de merinque's:

  • 3 eiwitten
  • 140 gram witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 eetlepel citroensap

    Als topping:

    • 200 gram slagroom
    • 100 gram kwark
    • 500 gram aardbeien
    • 15 ml balsamicosiroop
    • 1 eetlepel vanillesuiker
    • reep melk chocolade
    • 2 handjes pistache nootjes ik nam gezouten

    Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 150 ºC.  Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    • Klop in een vetvrije kom (zie tips) de eiwitten stijf. Meng de suiker hier tijdens het mixen geleidelijk doorheen. Als de eiwitten stijf zijn voeg je de maizena en citroensap erbij. Meng dit ook goed door. Als je de kom op zijn kop houdt zonder dat de eiwitten eruit lopen is het klaar.
    • Maak met een lepel 10 langwerpige hoopjes op de bakplaat. Bak de pavlova's 60 minuten in de oven. Laat het hierna in de oven afkoelen met de deur van de oven op een kier.
    • Als je de meringues dezelfde dag opeet kun je het in de openlucht laten liggen. Ga je ze de volgende dag of overmorgen eten? Bewaar de meringue dan in een luchtdichte trommel, hier blijven ze maximaal 5 dagen goed.
    • Was de aardbeien, halveer de grote en marineer ze in balsamicosiroop en vanillesuiker. Laat dit minimaal 20 minuten in de koelkast intrekken (langer mag ook). Klop de slagroom lobbig en meng dit met de kwark. Bewaar dit in de koelkast. Pel de pistachenootjes en hak ze in stukjes. Je kunt bij notenkramen en -winkels ook lekkere gepelde pistache nootjes kopen.

      Voor het serveren:

      • Smelt de chocolade au bain marie of voorzichtig in de magnetron door telkens 30 seconden op ongeveer 600 watt te verwarmen. Roer door en verwarm daarna weer 30 seconden. Net zo lang tot de chocolade gesmolten is.
      • Plaats de meringue op bordjes. Verdeel hierover een flinke schep van het slagroommengsel. Sprenkel hierover de gesmolten chocolade. Verdeel daar de gemarineerde aardbeien over en maak het toetje af door de pistachenootjes erover de strooien.

      Tips:

        • Maak een kom vetvrij door een keukenpapiertje met citroensap er langs te halen.

          • Mringue kun je in een luchtdichte trommel maximaal 5 dagen bewaren. Echter adviseer ik ze binnen twee dagen te eten, dan zijn ze het lekkerste.