kruidnagel5 (tip, je kunt ook kruidnagelpoeder gebruiken)
peper
2laurierblaadjes
2peterseliestengels
200gramserranoham
2eieren
fijngesneden peterselie
nootmuskaat
peper
paneermeel
olie om te frituren
Bereiding
Verhit de olie met de boter in een steelpan. Snijd de sjalotjes er bij en voeg dit in het pannetje. Voeg de bloem toe en roer het door elkaar. Laat dit even staan tot de bloem gaar is. Doe de koude melk er bij samen met de laurier en kruidnagel en blijf roeren tot er een gladde massa ontstaat. Laat dit 10 minuutjes zachtjes koken. Haal het laurier en de kruidnagel er uit. Snijd de serranoham fijn en roer dit samen met de peterselie, peper en zout bij het bloemmengsel.
Beboter een platte schaal en giet het mengsel er op. Dek af met huishoudfolie en laat dit ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. Verdeel het serranomengsel in porties en rol hier kroketjes van. Rol de kroket losjes door de paneermeel en vervolgens door het eimengsel en tot slot nog een keer door de paneermeel. De kroketjes moeten hierna aan alle kanten goed bedekt zijn.
Leg de kroketten voor het beste resultaat minimaal twee uur in de koelkast om op te stijven. Hierna kun je de kroketjes bakken, of invriezen.
Verhit het frituurvet tot 180ºC. Frituur de kroketten ongeveer 3 a 4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Tip: Serveer de kroketjes met een mosterd-mayonaise. Meng 3 eetlepels mayonaise met 1,5 theelepel grove mosterd (proef en voeg naar smaak extra mosterd toe).