Go Back

Winterse stoofpie

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo riblappen
  • 2 kleine uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 500 ml bruin bier
  • 750 ml runderbouillon
  • 2 klontjes roomboter
  • 300 gram sjalotten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 200 gram mix champignons
  • 2 takjes tijm
  • 8 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 1 ei

    Extra benodigd:

    • Ovenbestendige stoofpan of ovenschaal
    • Bakpapier
    • 8 ovenschaaltjes om te serveren
    • Koekjessteker ster

    Bereiding

    • Snijd de riblappen in grove stukken.
    • Verwarm een braadpan (liefst ovenbestendig) met daarin de olijfolie op hoog vuur.
    • Bak het vlees aan en zet het vuur laag, laat het zo ongeveer 25 minuten staan. Roer het vlees regelmatig even om.
    • Snijd de ui, knoflook en bleekselderij fijn. Voeg dit na de 25 minuten bakken bij het vlees. Voeg ook de laurierblaadjes erbij. Bak dit even mee tot de groenten zacht zijn geworden.
    • Verwarm de oven voor op 180ºC.
    • Giet het bier, balsamicoazijn en bouillon in de pan. Breng het vocht aan de kook. Zet de braadpan hierna, bedekt met pakpapier, in de oven.
    • Als je braadpan niet ovenbestendig is, giet de stoofschotel dan over in een grote ovenschaal. Bedek de schaal met bakpapier en zet deze in de oven.
    • Verwarm de schotel 2,5 uur in de oven tot het vlees gaar en mals is, en de saus is ingedikt.
    • Verwarm twee koekenpannen op middelhoog vuur. Smelt in iedere pan een klontje boter. Voeg in een van de pannen de sjalotten en rozemarijn toe, in de andere de tijm en champignons. Voeg aan iedere pan peper en zout toe.
    • Bedek de pan met sjalotten met een cirkel bakpapier. Plaats op beide pannen een deksel en draai het vuur laag.
    • Bak de sjalotten 30 minuten, tot de zacht en goudbruin zijn (schep de sjalotten na ongeveer 15 minuten om).
    • Bak de champignons 10 minuten, haal de deksel van de pan en bak ze nogmaals 5 minuten tot de mooi bruin zijn.
    • Haal de stoofschotel uit de oven en roer de sjalotten en champignons erdoor. Vet de ovenschaaltjes in (of een grote ovenschaal) en verdeel het stoofmengsel over de schaaltjes. Snijd de plakjes bladerdeeg op maat en leg dit op de schaaltjes. Steek uit het overige deeg sterren en plak deze met het geklutste ei op het bladerdeeg. Bestrijk het bladerdeeg met het overige ei. Zorg ervoor dat er een gaatje in het bladerdeeg zit zodat het lucht eruit kan. Verwarm de pies in de oven op 200 ºC tot ze mooi goudbruin zijn en de schotel warm is.

    Tips:

      • Serveer de stoofpies met verschillende bijgerechten zoals aardappeltjes en stoofpeertjes voor een compleet hoofdgerecht.

        • Deze schotel kun je heel goed van te voren maken (enkele dagen). Bereid de schotel voor en bewaar het in de koelkast. Op de middag van je diner verdeel je de schotel over de schoteltjes, bedek ze met het bladerdeeg en zet het afgedekt in de koelkast tot ze de oven in kunnen. Houdt er rekening mee dat in dit geval  de stoofschotel goed verwarmd wordt in de oven zodat je geen koude schotel serveert. Controleer zo nu en dan of de pies niet té bruin worden, in dat geval kun je het bedekken met aluminiumfolie.

          Pin dit recept
          Afdrukken