Go Back

Broodpudding van oliebollen

20 minuten
+ 40 minuten

Ingrediënten

  • 8 tot 10 oliebollen
  • 250 ml melk
  • 100 gram suiker
  • 125 ml verse slagroom
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 1 theelepel kaneel
  • scheutje citroensap
  • 50 gram in heet water gewelde rozijnen
  • zout
  • olie of boter om in te vetten

Extra benodigd: brownievorm of ovenschaal met een afmeting van 28×18 cm

    Bereiding

    • Vet de bakvorm of ovenschaal in, verwarm de oven voor op 180°C.
    • Verwarm in een pannetje de melk met de slagroom, citroensap, kaneel en 40 gram suiker. Snijd het vanillestokje door en schraap het merg er uit. Voeg het merg en het stokje bij de melk en breng het aan de kook. Roer regelmatig door en zet lager als het kookt.
    • Klop de eieren op met de rest van de suiker en een snufje zout. Snijd de oliebollen in plakken van ongeveer een centimeter dik. Verwijder het vanillestokje en mix het warme melkmengsel voorzichtig door de eieren. Verdeel de helft van de oliebollen over de bakvorm. Schenk hierover de helft van het beslag. Verdeel daarover de rest van de oliebollen, giet het overige beslag er over heen. Laat dit ongeveer 15 minuten in de oliebollen trekken.
    • Bak de oliebollenbroodpudding ongeveer 40 minuten in de oven. Dek de bovenkant van de schaal af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te bruin wordt. De broodpudding van oliebollen is klaar als het mengsel lekker smeuïg is, maar wel gestold.
    • Serveer de oliebollenbroodpudding warm met poedersuiker en eventueel met een bolletje ijs.