Go Back

Levine’s Sterbroodjes

1 uur
+ 15 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 450 gram tarwebloem
  • 9 gram droge gist
  • 3/4 theelepel gemalen anijszaad
  • 8 gram zout
  • 200 gram volle melk lauwwarm
  • 1 groot ei
  • 60 gram vloeibare honing
  • 50 gram zachte ongezouten boter

    Garnering:

    • grove rietsuiker

      Extra benodigd:

      • schoon pasje ter grootte van een bankpas
      • zonnebloemolie om in te vetten
      • plastic huishoudfolie
      • bakpapier

      Bereiding

      Kneden:

      • Doe de bloem samen met het gist, anijszaad, honing, ei, zout en lauwwarme melk in een kom.
      • Roer dit met een pollepel door en kneed het met de hand of een mixer met deeghaken tot een stevig deeg (met de mixer duurt dit ongeveer 8 minuten, met de hand ongeveer 10 minuten).
      • Voeg klontje voor klontje de boter toe en kneed dit goed door het deeg. Blijf kneden tot een soepel deeg ontstaat en je er een vliesje van kunt trekken.
      • Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig totdat het zo plakkerig is als een randje van een post-it.

      1e rijs:

      • Maak van het deeg een bal en plaats dit in een kom die is ingevet met zonnebloemolie. Keer het deeg om zodat alle kanten ingevet zijn. Dek de kom af met folie en laat het op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen tot dubbel volume.

      Vormen:

      • Vet je werkplek licht in met zonnebloemolie. Druk de lucht voorzichtig uit het deeg, pas op je mag niet kneden.
      • Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Bol ieder stukje op en laat de bolletjes ongeveer 10 minuten afgedekt met aluminiumfolie liggen
      • Druk het bolletje met je handpalm plat. Bestrijk het bolletje met een kwastje met water en strooi er suiker overheen.
      • Snijd met de korte kant van het pasje vier keer in het midden van het deeg (zie foto) zodat er een ster ontstaat.
      • Pak het deeg op en dus met je vingers de punten naar boven zodat je het deeglapje binnenstebuiten keert. Hierdoor zitten de punten aan de buitenkant van het deeg en ontstaat een stervorm. Leg het deeg met de besuikerde kant naar boven op een bakblik bekleed met bakpapier.
      • Leg de sterren een paar centimeter uit elkaar en dek de bakplaat af met ingevet plasticfolie.

      2e rijs:

      • Laat de sterren op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen.
      • De sterren worden qua volume dubbel zo groot. De sterren zijn klaar met rijzen als het langzaam terugveert als je er met je vinger op drukt.

      Bakken:

      • Bak de sterren in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten lichtbruin. Leg ze na het bakken op een rooster om af te koelen.

      Tip: de broodjes kunnen ingevroren worden.