Go Back

Tarte tatin met zoetzure ui, boerenkool en knoflookroom

55 minuten

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook
  • 3 uien
  • 100 gram suiker
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 dl water
  • 1 dl rodewijnazijn
  • 100 gram suiker
  • 500 gram rauwe boerenkool
  • 1 dl ongeslagen slagroom
  • olijfolie
  • 0.5 dl rodewijnazijn
  • peper en zout

Bereiding

Knoflookroom:

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC. Wikkel de knoflooktenen in aluminiumfolie en gaar ze ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, zet de temperatuur van de oven terug naar 170ºC.
  • Pers de gepofte tenen knoflook en meng ze met room. Klop de room tot hij zo dik is als yoghurt.

    Tarte tatin: 

    • Kook de uien in ruim water met zout tot ze zacht zijn. Kook in een andere pan de suiker met een klein beetje water tot de suiker is gekarameliseerd.
    • Snijd 2 gekookte uien doormidden. Leg ze elk met het snijvlak naar beneden in een ingevette ovenschaal en stort de gekarameliseerde suiker uit het pannetje erover.
    • Leg over elke halve ui een plakje bladerdeeg en druk dit goed aan. Bak de taartjes 20 minuten op 180 tot 200ºC in de oven tot ze krokant zijn.
    • Zijn ze na 20 minuten nog niet krokant? Bak ze dan nog even in de oven, zet de oven eventueel iets hoger.

      Zoetzure ui: 

      • Meng water, azijn en suiker door elkaar. Breng het aan de kook en laat het 1 minuut koken.
      • Laat dit afkoelen, dit is het zoetzuur. Snijd de resterende ui in heel dunne ringen en leg die in het zoetzuur. Laat dit even trekken.

        Boerenkool:

        • Zet een pan op met ruim water en zout en blancheer de boerenkool circa 2 minuten.
        • Belangrijk: spoel na het blancheren de boerenkool goed af met koud water en dep hem droog in een theedoek. Maak de boerenkool aan met olijfolie, azijn, peper en zout.
        • Verdeel de taartjes over bordjes en schep hier boerenkool overheen. Verdeel de zoetzure ui en knoflookroom om en over de taartjes.
        Pin dit recept
        Afdrukken