Go Back
+ servings

Gegratineerde mosselen

25 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 sjalot gesnipperd
  • olie om in te bakken
  • 100 ml witte wijn
  • 1 ui in halve ringen gesneden
  • 1 stengel bleekselderij grof gesneden
  • 20 mosselen in de schelp
  • 1 eetlepel panko
  • halve eetlepel citroenrasp
  • grof zeezout om in te serveren/bereiden
  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng de koude boter met een geperst teentje knoflook en sjalotje. Breng op smaakt met zout en peper.
  • Verwarm een beetje olie in een grote pan en bak hier de ui in samen met 2 geperste teentjes knoflook met bleekselderij op middelhoog vuur tot ze glazig zijn geworden. Voeg de wijn toe en na 15 seconden de mosselen.
  • Schud de pan flink, zet het vuur hoog en leg een deksel op de pan. Kook de mosselen tot ze openstaan. Haal de mosselen uit de pan en bewaar het kookvocht. Laat de mosselen even afkoelen.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar de helft van de schelpen. Leg het mosselvlees terug in de schelp en lepel hier een halve theelepel van het kookvocht bij. Verdeel nu het botermengsel erover.
  • Verdeel het grove zeezout over de bodem van een ovenschaal en leg de gevulde mosselhelften hierin. Zet de mosselen 30 seconden in de oven zodat het boter kan smelten. Bestrooi de mosselen hierna met panko. Zet ze terug in de oven en bak ze een paar minuutjes tot ze mooi gegratineerd zijn.
  • Rasp wat citroenschil over de mosselen en serveer ze meteen.