Go Back

Bacon en Eitaart

10 minuten
+ 35 minuten

Ingrediënten

  • 8 vellen hartige taartdeeg ontdooid
  • 150 gram bacon blokjes
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 2 eetlepels fijngehakte kruiden een mix van verse (of gedroogde basilicum, peterselie, bieslook)
  • 7 eieren
  • 90 ml melk
  • 1/2 theelepel zout
  • versgemalen zwarte peper

    Extra benodigd: bakvorm van 20 bij 30 cm

      Bereiding

      • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet alvast een bakplaat in de oven. Als je de taart op de hete bakplaat bakt wordt de bodem lekker knapperig.
      • Schil de aardappelen en kook ze beetgaar.
      • Knip een stuk bakpapier op maat voor een bakvorm van 30 bij 20 cm. Het moet de bodem bedekken en 3 a 4 cm tegen de randen op staan. Neem het bakpapier uit de vorm en leg het op het werkblad. Bestrooi het bakpapier met een beetje bloem.  Trek 8 plakjes deeg een beetje uit en plak ze aan elkaar zodat de lap in de bakvorm past en ook de randen van 3 a 4 cm bedekt zijn. Til het bakpapier met daarop de lap deeg op en leg het in de bakvorm.
      • Snijd de gekookte aardappels in plakjes. Verdeel de blokjes bacon over het deeg, leg hierop de aardappelschijfjes en bestrooi het geheel met de kruiden. Beek 4 hele eieren over de massa.
      • Klop in een kom de overige 3 eieren licht op met zout en peper en de melk. Giet dit mengsel gelijkmatig over de hele eieren.
      • Rol de resterende vellen deeg dun uit en snijd er smalle repen van. Verdeel de repen in een ruitpatroon over de taart en snijd het teveel weg. Vouw de deegrand aan de zijkanten naar binnen.
      • Zet de taart op de voorverwarmde bakplaat en bak hem 12-15 minuten tot het deeg licht goudkleurig begint te worden. Verlaag de temperatuur tot 180°C en bak hem nog zo'n 20 minuten tot de bodem goed gaar is en de korst goudbruin. Controleer tussentijds of de taart gaar is. Het kan zijn dat hij iets eerder al gaar is. Dit is per oven afhankelijk.
      • Als je de bacon en eitaart later gaat serveren kun je hem het beste op een rooster laten afkoelen.
      • Serveer de taart warm of op kamertemperatuur met een salade met zoetzuur of chutney. In een afgesloten trommel in de koelkast is deze taart zo'n 2 tot 3 dagen houdbaar.