Go Back
+ servings

Knolselderijpuree met champignons en truffelolie

40 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 knolselderij
  • 50 gram roomboter
  • 1 -2 theelepels mosterd
  • 100 ml volle melk of kookvocht
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 200 gram herfstpaddenstoelen of luxe paddenstoelenmix
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes verse tijm
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • flinke hand ongezouten noten ik gebruikte walnoten en amandelen
  • bosje krulpeterselie
  • olijfolie of boter
  • truffelolie
  • zout en peper

Bereiding

  • Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd beide in grove stukken. Doe ze in een pan met ruim, flink gezouten water. Breng aan de kook. Kook de aardappelen en knolselderij 15 minuten of totdat ze beiden gaar zijn.
  • Snijd in de tussentijd de paddenstoelen en champignons in schijfjes of stukken. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Snijd of pers de knoflookteentjes.
  • Verwarm olie of boter in een grote koekenpan en voeg de knoflook en paddenstoelen toe. Bak de paddenstoelen op middelhoog vuur totdat ze aan beide kanten mooi bruin zijn. Tip: roer zo min mogelijk en zorg voor een enkele laag paddenstoelen in je pan. Dan worden de paddenstoelen zo snel mogelijk egaal bruin.
  • Snijd de krulpeterselie klein en verwijder harde steeltjes.
  • Voeg peper en zout toe aan de champignonmix en schep de crème fraîche erbij. Roer goed door en zet het vuur zacht. Voeg de helft van de peterselie toe.
  • Giet de knolselderij en aardappelen af en bewaar het kookvocht (als je geen melk wil gebruiken).
  • Voeg de boter en de helft van de melk of 50 ml kookvocht toe aan de pan net als de mosterd en stamp de knolselderij- en aardappelstukken fijn met de pureestamper. Voeg eventueel nog wat extra melk of kookvocht toe. Kijk zelf hoe smeuïg je de puree wil hebben.
  • Proef de puree en de champignonmix en breng op smaak met peper en zout. Snijd de noten klein.
  • Serveer de knolselderijpuree naast de gebakken champignons met een scheut truffelolie over de puree en de rest van de krulpeterselie en de noten.

Knolselderijpuree met champignons en truffelolie