Go Back
+ servings

Blueberrycheesecake in een cakevorm

30 minuten
+ 1 uur 10 minuten
12 plakjes

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 200 gram spritsen
  • 50 gram boter

Voor de cheesecake

  • 600 gram roomkaas
  • 100 gram witte suiker
  • ½ vanillepeul
  • rasp van ½ citroen
  • 3 eieren + 1 eidooier
  • 100 gram bosbessen
  • 1/2 eetlepel bloem

Voor de topping

  • 25 gram bloem
  • 25 gram suiker
  • ¼ theelepel kaneel
  • 20 gram boter

Extra benodigd: cakevorm van 24 cm, bakpapier, keukenmachine

    Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
    • Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem. Maak in de tussentijd de spritsen klein in de keukenmachine of door ze in een dikke plastic zak te doen en met een pan op de plastic zak te slaan.
    • Zet het vuur uit als de boter gesmolten is en voeg de koekkruimels toe. Roer goed door en stort vervolgens de bodemmix in de cakevorm. Verspreid evenredig over de cakevorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
    • Maak vervolgens de cheesecakevulling door de roomkaas in de keukenmachine of met een mixer te mixen met de suiker tot er een egale massa ontstaat.
    • Schraap de vanillepeul leeg en doe de inhoud bij het roomkaas-suikermengsel. Voeg ook het citroenrasp toe.
    • Doe vervolgens 1 voor 1 de eieren en de eidooier bij de roomkaas en laat tussendoor steeds de mixer even draaien zodat het ei goed wordt opgenomen. Zet vervolgens de keukenmachine of mixer uit.
    • Mix in een andere kom de bosbessen met de halve eetlepel bloem. Doe de bosbessen bij de cheesecakemix en roer met een spatel door. Stort vervolgens in de cakevorm.
    • Bak de cake in 70 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Tip van Sabine van OhMyFoodness : zet een bakje water onderin de oven tijdens het bakken, zo voorkom je de kans op scheuren van de cake.
    • Zet na het verstrijken van de baktijd de oven uit en de ovendeur op een kier. Laat de cake zo een uur afkoelen. Zet vervolgens de cake in de vorm minimaal 12 uur in de koelkast om helemaal goed af te koelen.
    • Maak vlak voor het serveren de blueberrymuffintopping. Doe hiervoor de boter met de bloem, suiker en kaneel in een steelpannetje en roer totdat de boter gesmolten is en de mix een soort zandstructuur krijgt.
    • Haal de cake voorzichtig uit de cakevorm. Het werkt het best om een bord op de cakevorm te leggen en de cakevorm voorzichtig om te draaien met het bord zodat de cake uit de vorm op het bord valt. Keer de cheesecake vervolgens zo snel mogelijk om.
    • Serveer de cake met de topping eroverheen en eventueel nog wat extra bosbessen voor erbij.