Pers of snijd de teentjes knoflook heel fijn. Snijd de champignons in kwarten. Verwijder het loof van de venkel, snijd de venkel doormidden en dan in dunne plakjes. Verwijder het houterige gedeelte van de groene asperges. Dat doe je het snelst door met je ene hand de bovenkant van de asperge vast te pakken en met je andere hand de andere kant. Breek de asperge voorzichtig door, hij breekt dan automatisch op het punt waar het houterige deel overgaat in het verse deel.
Kook de spaghetti of linguine volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg dat je bij het afgieten een kopje kookwater opvangt.
Verwarm wat olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Fruit hier de knoflook kort in aan en voeg dan de champignons toe. Bak de champignons zo’n 5 minuten totdat ze bruin zijn. Beweeg ze zo min mogelijk tijdens het bakken, dan worden ze het snelst bruin.
Voeg dan de venkel, de asperges en de doperwtjes doe. Zet het vuur wat lager en laat de groenten zo’n 5 minuten bakken. Breng ze op smaak met peper en een klein beetje zout (je voegt straks nog Parmezaanse kaas toe).
Voeg dan de kookroom toe en de helft van de Parmezaanse kaas. Roer een paar keer goed door en voeg dan de gekookte pasta toe. Roer 1x goed om.
Schep de pasta op de borden en garneer met de overgebleven Parmezaanse kaas en verse basilicum.