Halveer de stronkjes witlof, snijd eventueel de bittere kern er uit. Houd 1 struikje apart (is leuk voor de garnering) en snijd de rest in smalle reepjes. Snipper de ui.
Verhit een klontje boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui hier even in aan. Voeg de witlof, suiker en tijm toe. Bak dit al roerend even mee met de ui. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Voeg de aardappel samen met de bouillon toe aan de pan. Laat dit met de deksel op de pan 15 minuten koken.
Pureer de soep. Voeg de kookroom toe en laat dit nog even kort meekoken, breng de soep op smaak met peper en zout.
Snijd het achtergehouden stronkje witlof fijn, doe dit eventueel ook met de prei en de zalm.
Schenk de soep in de kommen, garneer met witlof, prei en gerookte zalm.
Tip:
In plaats van gerookte zalm kun je ook ham toevoegen
Ook lekker met een beetje geraspte kaas er door