Go Back
+ servings

Plaattaart van rode biet met peer

15 minuten
+ 25 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 citroen
  • 2-3 rode bieten in dunne plakken geschaafd
  • 1 peer klokhuis verwijderd en in dunne plakken geschaaf
  • 50 gram verse geitenkaas verkruimeld
  • 1 ei losgeroerd
  • handje amandelen fijngehakt
  • handje verse munt fijngehakt
  • olijfolie om te besprenkelen
  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het bladerdeeg over de bakplaat en vouw de zijkanten een stukje om zodat er een randje ontstaat. Besmeer de binnenkant van het bakpapier (niet de randjes) met 2 tot 3 eetlepels crème fraîche. Rasp de citroen en verdeel 1/3 van het citroenrasp over de crème fraîche.
  • Beleg het bladerdeeg met de plakjes rode biet en peer. Breng op smaak met zout en peper en verdeel hier weer 1/3 van de citroenrasp over. Besprenkel met sap van een halve citroen. Verdeel tot slot de geitenkaas over de plaattaart.
  • Bestrijk de randen van de plaattaart met losgeroerd ei. Verwarm de plaattaart hierna in de oven: selecteer het Quiche programma op de 3-in-1 oven of bak het 30 minuten in een gewone oven op 200 graden.
  • Maak ondertussen een sausje met de overige crème fraîche. Verdeel hier de overige citroenrasp in en een paar blaadjes fijngesneden munt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel als de plaattaart uit de oven komt de amandelen en fijngehakte munt over de plaattaart. Serveer hierna direct samen met het sausje van crème fraîche, citroen en munt.

Tip:

In dit geval heb ik de biet en peer in dunne plakjes geschaafd. Hierdoor is de plaattaart dun belegd. Wil je liever wat meer beleg op je plaattaart? Verdubbel de hoeveelheid peer en biet en snijd ze in blokjes/grovere stukken. In dat geval zou ik voorgekookte bieten gebruiken, of de bieten vooraf 10 minuten stomen, of 30 min roosteren in de oven.

Plaattaart met biet en peer
Bijgerecht
Ovenschotel