Meng in ene grote kom de bloem met bakpoeder, zout, speculaaskruiden en basterdsuiker. Snijd de boter in blokjes en voeg deze ook toe. Meng met een mixer tot de boter in kleine korreltjes met de bloem is gemengd. Voeg hierna het ei en melk toe en kneed dit met je handen door. Verpak het deeg huishoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel het deeg in twee stukken en maak van de twee ballen deeg een cirkel (dit kan heel goed door een bakvorm te gebruiken). Leg een van de twee cirkels deeg op een vel bakpapier en verdeel hier het amandelspijs over. Zorg ervoor dat de randen vrij blijven.
Leg de andere deeg cirkel erop en druk de randen aan.
Bak de gevulde koek in 30 tot 40 minuten goudbruin. Laat de koek hierna afkoelen voordat je hem versiert.
Klop de slagroom met daarin de klopfix mooi stevig. Spuit dit op de taart en versier met (chocolade) kruidnoten en geel/rode sprinkels.