700grampaddenstoelenbijvoorbeeld portobello en kastanjechampignons
400gramwortel
2eetlepelsboter
1eetlepelbalsamicoazijn
1theelepelsuiker
2takjes verse tijm
150gramgeraspte kaas
Olie om in te bakken
Peper en zout
Voor de gratin
700grambroccoli
200gramgeraspte oude kaas
200mlslagroom
Peper en zout
Extra benodigdheden:
vershoudfolie
muffinvorm (6 of 12 stuks)
deegroller
ovenschaal
Bereiding
Start met het maken van het deeg. Dit kan ook een (halve) dag van tevoren. Doe hiervoor de bloem en het zout in een kom. Voeg de koude boter in blokjes toe en knijp de boter door de bloem totdat je een soort nat zand krijgt. Zorg dat de boter niet te warm wordt.
Voeg dan het koude water (liefst water dat even in de koelkast heeft gestaan) toe. Meng met een pollepel, een vork of je handen tot een rul deeg. Strooi dan wat bloem op je werkblad, leg het deeg op je werkblad en duw het met je handen in elkaar. Kneed niet te veel. Vorm met je handen een vierkant van het deeg en wikkel dat in vershoudfolie. Leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
Maak in de tussentijd de vulling. Snijd de ui in dunne, halve ringen en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelen in grove stukken en de wortel in kleine blokjes.
Verwarm olie en 2 eetlepels boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze aan. Blijf bakken totdat de ui bruin is, voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Schenk dan de balsamicoazijn in de pan en voeg ook de suiker toe, roer door. Laat de ui 10 – 15 minuten op laag vuur pruttelen.
Voeg vervolgens de paddenstoelen, de wortelstukjes en de tijmtakjes toe en bak dit kort aan. Voeg dan de groentebouillon toe, roer alles goed door elkaar, breng aan de kook en zet dan het vuur zacht. Laat net zolang pruttelen totdat bijna al het vocht verdampt is, dat duurt ongeveer 25 – 30 minuten. Haal dan de takjes tijm uit de pan. Breng de groenten vervolgens op smaak met peper en eventueel zout en laat de vulling afkoelen.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet de muffinvormpjes goed in met boter.
Haal het deeg uit de folie en bestrooi je werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit met de deegroller tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Gebruik vervolgens een glas met een diameter die 3 - 4 cm breder is dan de muffinvormpjes om 20 – 24 rondjes uit te steken.
Gebruik de helft van de rondjes om de muffinvormpjes mee te bekleden. De andere helft worden de dekseltjes.
Schep dan 1 – 2 eetlepels vulling in elk vormpje en leg daar wat geraspte kaas op. Leg vervolgens een rondje deeg erbovenop en druk goed aan op het deeg eronder. Snijd overtollig deeg weg. Doe dit met alle 12 de taartjes.
Klop het ei los en bestrijk er de taartjes mee. Bak vervolgens de taartjes in 20 – 25 minuten iets onder het midden van de oven gaar. Is de onderkant van de taartjes nog niet helemaal gaar? Laat de taartjes dan kort afkoelen, haal ze uit de vorm en leg ze omgekeerd nog 5 – 10 minuten in de oven.
Snijd in de tussentijd de broccoli in niet te kleine roosjes. Kook ze kort voor in een pan met gezouten water, ongeveer 5 minuten.
Meng de slagroom met de helft van de kaas en wat peper en zout. Doe de gekookte broccoli in de ovenschaal en giet de slagroommix eroverheen. Verdeel de overige geraspte kaas eroverheen. Bak de broccoli de laatste 10 minuten mee met de taartjes.