Een heerlijk vegeterisch hoofdgerecht. Een vega spektakelstuk is deze vega pie met cranberrysaus. Boordevol smaken én groenten.
Gang Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 50 minutenminuten
Porties 6personen
Equipment
cakevorm van 25 cm
Ingrediënten
1rol vers bladerdeeg
600gramzoete aardappel
2rode uien
2teentjes knoflook
800gramverse spinazie
600gramchampignons(ik gebruikte een mix van kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitake)
100gramgeraspte belegen kaas
90gramverse pesto
1rol vers bladerdeeg
Olijfolie om te bakken en besprenkelen
1ei om in te smeren
Boter om in te vetten
Peper en zout
Voor de cranberrysaus
340gramcranberry’s
200mlwater
100gramsuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schil de zoete aardappels en snijd ze in de lengte in schijven. Leg ze op de bakplaat en besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de zoete aardappelschijfjes 20 minuten in de oven. Haal ze er daarna uit en laat ze afkoelen. Laat de oven aanstaan.
Doe de cranberry’s samen met het water en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en laat minimaal 30 minuten pruttelen op zacht vuur tot je een soort jam hebt. Breng eventueel op smaak met wat zout.
Snipper in de tussentijd de ui en snijd de teentjes knoflook fijn. Verwarm een grote koekenpan of hapjespan met daarin olijfolie op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg dan handje voor handje de spinazie toe, wacht steeds tot de vorige hoeveelheid is geslonken. Zet het vuur laag als alle spinazie geslonken is en laat op zacht vuur pruttelen tot het meeste water is verdampt. Breng op smaak met peper en zout. Doe vervolgens de spinazie dan in een bolzeef boven een kom en laat uitlekken.
Snijd de paddenstoelen in grove stukken. Veeg de gebruikte pan schoon en voeg weer olijfolie toe. Bak hierin de paddenstoelen totdat al het water verdampt is. Zet dan het vuur uit en roer de geraspte kaas erdoorheen.
Snijd de uitgelekte spinazie fijn en roer er vervolgens in een kom de pesto doorheen.
Vet de cakevorm in met boter. Rol de rol bladerdeeg uit en leg het bladerdeeg mét bijbehorende bakpapier in de cakevorm. Doe het zo, dat er aan een van de lange zijden van de cakevorm nog een flink deel bladerdeeg hangt.
Verdeel als eerste het spinaziemengsel over de cakevorm. Verdeel hierover de zoeteaardappelschijfjes en daarover de paddenstoel-kaasmix. Vouw dan het bladerdeeg over de vulling heen en plak zoveel mogelijk vast.
Klop het ei los en verdeel dit met een bakkwast over de cake. Bak de vega pie vervolgens 45 - 50 minuten in de oven.
Laat na het bakken kort afkoelen en haal vervolgens met het bakpapier uit de vorm. Snijd in dikke plakken en serveer de plakken met de cranberrysaus.