200gramgedroogd/gekonfijt fruitIk nam een mengsel van rozijnen, cranberry's en sucade
Voor de afwerking:
90gramongezouten roombotergesmolten
90grampoedersuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 160 °C, bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, suiker en zout in een grote schaal of de kom van de standmixer. Snijd de koude roomboter er met 2 messen doorheen of gebruik hiervoor de platte klopper van een standmixer. Meng het gedroogde fruit erdoor.
Meng in een aparte schaal de kwark met het ei, vanille en geraspte citroenschil. Schep met een spatel het kwarkmengsel door de droge ingrediënten of meng met de platte klopper door elkaar tot alles net gemengd is.
Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkoppervlak en kneed het 2 tot 3 keer tot een samenhangend deeg. Druk of rol het deeg uit tot een lap en vorm het tot een stol. Leg de stol op de bakplaat.
Bak de stol in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar en lichtbruin. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen.
Leg de stol op een rooster, bestrijk hem rijkelijk met gesmolten boter en bestuif het ruim met poedersuiker. Bestrijk de stol als ze afgekoeld zijn nog een keer met gesmolten boter en bestuif weer met poedersuiker. Verpak de stol in plastic of aluminiumfolie. De stol blijft ongeveer 1 week goed.
Tip: Laat de stol 1 dag 'rusten' (goed ingepakt in plastic of aluminiumfolie) voordat je ze aan gaat snijden want ze smaken de volgende dag(en) nog lekkerder