Zelf een pasteitje maken lijkt een hele uitdaging, maar met dit recept kun jij het zelf! Hoe leuk is het als jouw pasteitje op tafel staat!
Gang Bijgerecht
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Porties 4pasteitjes
Ingrediënten
12 - 16plakjesbladerdeeg
eidooier
water
bloemtegen het plakken
Instructies
Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
Verwarm de oven voor op 200 °C en bedek een bakplaat met bakpapier.
Snijd 12 gelijke cirkels uit de plakjes bladerdeeg (gebruik een kommetje als mal).
Leg 4 cirkels op het bakpapier, dit zijn de bodems van de pasteitjes.
Prik met een vork gaatjes in deze 4 cirkels.
Snijd uit de overige 8 cirkels een kleiner rondje uit zodat een rand van ongeveer 1 cm ontstaat.
Bestrijk 4 randen met water, plaats op elke bodem een rand.
Bestrijk deze randen met water en leg hierboven nog een rand.
Snijd uit de rest van het deeg 4 cirkels, dit worden de dekseltjes van de pasteitjes.
Bestrijk de pasteitjes en deksels met eidooier.
Bak ze in het midden van de oven in 15 minuten gaar en goudbruin.
Laat ze na het bakken 15 minuten drogen (afkoelen).
Vul de pasteitjes met warme ragout en leg op ieder pasteitje een dekseltje.
Notities
Ik heb de pasteitjes opgebouwd met twee ringen. Hierdoor werden de pasteitjes niet zo hoog als de voorverpakte uit de supermarkt. Door meerdere ringen te gebruiken worden de pasteitjes hoger.
Bestrooi je werkbank/snijplank met bloem, dit voorkomt dat het bladerdeeg vastplakt. Wees hier niet zuinig mee.
Als je diepvriesbladerdeeg gebruikt ontstaat er veel snijafval. Het "afval" is nog prima bladerdeeg. Voeg dit bij elkaar, kneed er een bal van, rol het uit, en gebruik het voor je pasteitjes, of iets anders lekkers!