1potje cranberrysaus of zelfgemaakte cranberrysaus:
200gramcranberry’s
3eetlepelssuiker
100mlwater
snufjezout
Extra nodig: cakevorm, keukenmachine
Instructies
Verwarm de melk kort tot lauwwarm (je moet je vinger er nog in kunnen steken voor minimaal 5 seconden). Haal dan van het vuur en meng de gist erdoorheen. Zet even weg.
Meng in een kom de suiker met de bloem en giet er vervolgens de warme melk overheen. Meng ook de eieren erdoor. Snijd vervolgens de boter in blokjes en voeg de blokjes een voor een toe.
Mix in de keukenmachine ongeveer 8-10 minuten totdat je 1 geheel hebt. Doe het deeg dan in een licht ingevette kom en laat het afgedekt 1 - 2 uur rijzen tot het verdubbeld is.
Maak eventueel de cranberrysaus door de cranberry’s samen met de suiker en het water te verwarmen en zo’n 20-30 minuten zachtjes te koken op laag vuur. Laat helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de cakevorm met bakpapier of vet ‘m in.
Rol het deeg vervolgens uit op een licht bebloemd werkblad tot een grote rechthoek (niet te dun). Smeer de cranberrysaus eroverheen en verdeel vervolgens de ricotta eroverheen. Laat de randen vrij.
Rol de rechthoek vervolgens op over de lange kant. Druk de naden goed aan.
Snijd dan over de lengte doormidden, zodat je de binnenkant en de laagjes ziet. Draai beide helften op hun ‘rug’ (de kant van het deeg) en druk de bovenkant van beide strengen aan elkaar vast.
‘Vlecht’ dan de twee strengen. Doe dit door de ene streng eerst over de andere te leggen en dan de andere streng weer over de ene te leggen. Houd de vulling steeds aan de bovenkant. Dit is een beetje een lastig werkje.
Als je beide strengen helemaal gevlochten hebt. leg dan de vlecht in de cakevorm met de vullingkant naar boven.
Bak de kerstbabka in 45 minuten af in de oven. Check de laatste 10 minuten of de bovenkant niet te donker wordt. Dek de babka anders af met een stukje aluminiumfolie.
Laat de babka na het bakken kort afkoelen op een rooster en bestrooi de babka voor het serveren eventueel met wat poedersuiker.