Ga naar de inhoud

Kerstbabka met cranberry’s en ricotta

Kerstbrood is er in vele varianten. Wil je voor het kerstontbijt zelf een lekker brood maken, ga dan voor deze. De kerstbabka met cranberry’s en ricotta is echt een topper! Kennen jullie de babka al? Dit is een traditioneel Joods brood dat wat zoet van smaak is. Je kunt het...
2 uur Voorbereidingstijd
45 minuten Bereidingstijd
Delen op

Kerstbabka met cranberry’s en ricotta

Kerstbrood is er in vele varianten. Wil je voor het kerstontbijt zelf een lekker brood maken, ga dan voor deze. De kerstbabka met cranberry’s en ricotta is echt een topper!

Kennen jullie de babka al? Dit is een traditioneel Joods brood dat wat zoet van smaak is. Je kunt het zonder vulling maken, maar ook heel veel soorten vulling gebruiken om het brood mee te vullen. Voor deze periode van het jaar leek het me leuk om een kerstbabka met cranberry’s en ricotta te maken. 

Kerstbabka met cranberry's en ricotta

Kerstbabka met cranberry’s en ricotta

Het maken van een babka is op zich niet zo moeilijk. Je moet er alleen wat geduld voor hebben. En de techniek van het ‘vlechten’ even doorhebben. Maar voor die laatste zijn er gelukkig heel wat filmpjes op YouTube te vinden!

Wil je een andere vulling dan de cranberry’s? Probeer dan eens kaneelsuiker of Nutella met noten of jam. Superlekker!

Wil je iets anders maken voor het kerstontbijt? De Moskovische tulband mag bij ons kerstontbijt niet ontbreken. Wintersuikerbrood is ook een echte aanrader, en deze makkelijke kerststol is ook altijd goed.

Kerstbabka met cranberry's en ricotta

Kerstbabka met cranberry's en ricotta

 

 

Ingrediënten

Extra nodig: cakevorm, keukenmachine

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze kerstbabka met cranberry’s en ricotta

Voorbereiding: 2 uur
Bereiding: 45 minuten
Stap 1
Verwarm de melk kort tot lauwwarm (je moet je vinger er nog in kunnen steken voor minimaal 5 seconden). Haal dan van het vuur en meng de gist erdoorheen. Zet even weg.
2
Stap 2
Meng in een kom de suiker met de bloem en giet er vervolgens de warme melk overheen. Meng ook de eieren erdoor. Snijd vervolgens de boter in blokjes en voeg de blokjes een voor een toe.
3
Stap 3
Mix in de keukenmachine ongeveer 8-10 minuten totdat je 1 geheel hebt. Doe het deeg dan in een licht ingevette kom en laat het afgedekt 1 - 2 uur rijzen tot het verdubbeld is.
4
Stap 4
Maak eventueel de cranberrysaus door de cranberry’s samen met de suiker en het water te verwarmen en zo’n 20-30 minuten zachtjes te koken op laag vuur. Laat helemaal afkoelen.
5
Stap 5
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de cakevorm met bakpapier of vet ‘m in.
6
Stap 6
Rol het deeg vervolgens uit op een licht bebloemd werkblad tot een grote rechthoek (niet te dun). Smeer de cranberrysaus eroverheen en verdeel vervolgens de ricotta eroverheen. Laat de randen vrij.
7
Stap 7
Rol de rechthoek vervolgens op over de lange kant. Druk de naden goed aan.
8
Stap 8
Snijd dan over de lengte doormidden, zodat je de binnenkant en de laagjes ziet. Draai beide helften op hun ‘rug’ (de kant van het deeg) en druk de bovenkant van beide strengen aan elkaar vast.
9
Stap 9
‘Vlecht’ dan de twee strengen. Doe dit door de ene streng eerst over de andere te leggen en dan de andere streng weer over de ene te leggen. Houd de vulling steeds aan de bovenkant. Dit is een beetje een lastig werkje.
10
Stap 10
Als je beide strengen helemaal gevlochten hebt. leg dan de vlecht in de cakevorm met de vullingkant naar boven.
11
Stap 11
Bak de kerstbabka in 45 minuten af in de oven. Check de laatste 10 minuten of de bovenkant niet te donker wordt. Dek de babka anders af met een stukje aluminiumfolie.
12
Stap 12
Laat de babka na het bakken kort afkoelen op een rooster en bestrooi de babka voor het serveren eventueel met wat poedersuiker.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Snelle lunchsalade met pesto en kip
Ham-kaasbroodjes
Amandeltaart met bramen en passievrucht
Hartige groentecake

1 reactie

Els

Super leuk! Ik had nog nooit van een Banks gehoord, maar ga dit zeker onthouden!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op