Ovenschotel recepten
Bladerdeegkrans met zalm en MonChou
Plaattaart met krokante kip en honing-mosterd
Traybake met zalm en broccoli
Fish and chips traybake met kabeljauw en spek
Parmezaan aardappeltjes met bloemkool uit de oven
Plaattaart met witlof, brie en spekÂ
Italiaans gehaktbrood in bladerdeeg
Traybake van pompoen met spruitjes en worstjes
Mini caprese quiches
Kiprollade met spinazie en rode pesto
Witlof met brie en spek uit de oven
Witte asperges met kaassaus uit de oven
Loaded fries met chili
Ham-kaasbroodjes
Hartige groentecake
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Lente plaattaart met courgette en pesto
Spanakopita ovenschotel
Geroosterde aardappeltjes met bloemkool en tahin
Broccolischotel met champignons
Gnocchi traybake met courgette en tomaatjes
Cheeseburger ovenschotel
Groentelasagne met bechamelsaus
Andijvieschotel met gehakt en spek
Mini calzones met spinazie, ricotta en champignons
Shepherd’s pie
Krieltjesschotel met groenten in tomatensaus
Pastaschotel met kip en rode pesto
Vega Pie met cranberrysaus
Wat eten we deze week?
Weekmenu
Heerlijke ovenschotel recepten
Een van mijn favoriete gerechten zijn ovenschotels. Met een ovenschotel kun je veel kanten op, het is lekker warm en daarmee echte comfort food. Je complete maaltijd zit in één schaal, ideaal!
Op deze pagina heb ik alle ovenschotel recepten die op brendakookt.nl gepubliceerd zijn voor je verzameld. Zo staat alles handig bij elkaar. Het is een bonte verzameling van verschillende combinaties, die blijft groeien. Ik krijg namelijk geen genoeg van deze recepten, iedere keer bedenk ik weer nieuwe combinaties die aan het overzicht worden toegevoegd.
Favoriete ovenschotel
Ik ben gek op aardappelen en daarom vind ik dit ook een heel fijn product om te verwerken in een ovenschotel. Je kunt gaan voor aardappelschijfjes, maar denk ook eens aan aardappelpuree die je zelf op smaak brengt met extra kruiden. De lekkerste ovenschotels met aardappelen zijn:
- de bloemkoolschotel
- courgetteschotel
- ovenschotel met rode kool met draadjesvlees
- ovenschotel met spinazie en zalm
- zuurkoolovenschotel met rookworst en spek
Maar naast de aardappel kun je natuurlijk nog veel meer ingrediënten als basis gebruiken. Wat dacht je van bladerdeeg? Mijn favoriete ovenschotel is nog steeds het recept voor deze spitskoolschotel met gekruid gehakt in bladerdeeg. Maar bladerdeeg kun je ook gebruiken als het dekseltje waarmee je je ovenschotel afsluit. Zoals bij deze pie of deze stoofschotel.  Denk ook eens aan een lasagne, ook dat is een ovenschotel! De traditionele lasagne met bolognesesaus is super lekker, maar je kunt ook een lasagne met spinazie en zalm maken, of denk eens aan spitskool met salami!
Hartige taarten
Een hartige taart is ook een ovenschotel, en zo lekker! Een quiche of hartige taart is een hele fijne snelle avondmaaltijd, serveer er een groene salade bij en je bent klaar. Ideaal als je bijvoorbeeld met een grote groep eet. Maar ook lekker als lunch. Een hartige taart of quiche heeft een bodem van deeg en vaak een basisvulling van ei. Ga voor een hartige taart met veel verschillende groenten zoals deze, of een hartige taart met spinazie en pompoen, of met rode biet. Er zijn heel veel mogelijkheden waar je lekker mee kunt variëren en telkens iets nieuws op tafel zet.
Traybake – lekker makkelijk
Heb je geen tijd om te koken maar wel om even snel iets in de oven te schuiven? Ga dan voor een traybake! Verdeel verschillende groenten, aardappel en bijvoorbeeld een stukje vlees of vis over een bakplaat, voeg een beetje olijfolie en verschillende verse kruide toe en schuif de schotel de oven in. Na 30 minuten is je complete maaltijd klaar.  Bekijk hier mijn recepten voor de traybake met zalm of de herfst traybake met bietjes.
Ovenschotel voorbereiden
Het fijne aan ovenschotels is dat je de meeste schotels vooraf kunt klaarmaken en later kunt opwarmen. Zo kun je op een drukke dag het eten ’s ochtends of zelfs de dag van te voren al klaarmaken. Voor je gaat eten hoef je de schotel alleen nog even op te warmen voordat je aan tafel kunt.  Schotels die zich hier goed voor lenen zijn schotels waar geen rauwe producten zoals kip in verwerkt zijn. Mocht dat wel zo zijn kun je de schotel ook vooraf alvast afbakken, en later nogmaals in de oven schuiven. Denk er in dat geval wel om dat je de schotel de eerste keer niet te lang verwarmd. Zo voorkom je dat hij bij de tweede keer bakken te droog is.