Ga naar de inhoud

Stamppot recepten

Rucola stamppotje met gerookte kip
Broccolistamppotje met gerookte zalm en dille
Andijvieschotel met gehakt en spek
Spruitjesstamppot met spekjes
Preistamppotje met zalm en dille
Witlofstamppotje met spek en kaas
Andijviestamppot met champignonhachee
Spitskoolstamppotje met slavink
Weekmenu
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Aardappelschotel met tonijn
Donderdag
Parelcouscous met pompoen en rode biet
Vrijdag
BBQ Chicken plaattaart
Zaterdag
Zoeteaardappel-wortelsoep met pittige pindatopping
Zondag

Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat je vooral in de herfst en winter eet. Een stamppot recept bestaat uit gestampte aardappelen met groenten en eventueel vlees.

Hoe maak je stamppot?

Stamppot maken is vrij eenvoudig en vereist slechts een paar basis ingrediënten en kooktechnieken. Eerst worden de aardappelen gekookt en vervolgens gestampt met melk, boter en eventueel kaas voor extra smaak en romigheid. Daarna worden de groenten, zoals boerenkool, hutspot of zuurkool, gekookt en gemengd met de gestampte aardappelen.

Als je vlees wilt toevoegen, dan kook je het vlees samen met de groenten en voeg je deze later aan de stamp toe. Dat maakt het een hartige, voedzame en veelzijdige maaltijd die zowel in de winter als in de zomer gegeten kan worden. Met een recept stamppot vind je lekkere comfort food.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten stamppot recepten.

  • Hete bliksem is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit gestampte aardappelen, appels en uien. De aardappelen en appels worden gestampt tot een puree en vermengd met boter, melk, en soms ook spekjes of rookworst.
  • Boerenkool is een echte klassieker. Heerlijke gestampte aardappelen en boerenkool, met spekjes of rookworst.
  • Stamppot rauwe spinazie is heerlijk met een gekookt eitje en een balletje gehakt. De gestampte aardappelen worden gemixt met rauwe, fijngesneden spinazie en een klontje boter.
  • Hutspot wordt gemaakt van gestampte aardappelen, wortelen en uien. Het gerecht heeft een lange geschiedenis en wordt al sinds de middeleeuwen gegeten. Heerlijk met rookworst of een bal gehakt.
  • Andijviestamppot, gemaakt van rauwe andijvie, is altijd lekker. Vooral met uitgebakken spekjes!
  • Stamppot met prei doet het ook goed. Je kan ermee variëren, maar de basis bestaat uit gestampte aardappelen en prei. Dit preistamppotje met kabeljauw en mosterdsaus is een aanrader.
  • Zuurkoolstamppot met gestampte aardappelen, zuurkool en spekjes is een lekker winters gerecht. Mijn favoriet is zuurkoolstamppot met rookworst, ananas en spekjes.
  • Italiaanse stamppot is een variant op de traditionele Nederlandse stamppotten die Italiaanse smaken en ingrediënten combineert met gestampte aardappelen. Het gerecht is meestal gebaseerd op de Italiaanse klassieker ‘caponata’, een Siciliaans gerecht van gestoofde aubergine, tomaten, uien, selderij en olijven.

Is stamppot gezond?

Het kan ook een gezonde maaltijd zijn, mits je gezonde stamppot recepten gebruikt. Daar zitten net iets andere ingrediënten in. In plaats van het toevoegen van veel boter en volle melk, kun je magere melk, yoghurt of plantaardige melk gebruiken om het smeuïg te maken. Daarnaast kun je veel groenten aan de maaltijd toevoegen, zoals spinazie, pompoen, bloemkool, wortels, rode bieten en zoete aardappelen, voor extra vezels, vitaminen en mineralen.

Voor de eiwitbron kun je kiezen voor mager vlees, zoals kip of kalkoen, of vegetarische opties, zoals bonen, linzen of tofu. Door het gebruik van verse ingrediënten en het verminderen van verzadigd vet en calorieën, kun je genieten van een heerlijke en gezonde stamppot.

Welke aardappelen voor stamppot?

Voor stamppot kun je het beste kiezen voor een aardappel die een stevige structuur heeft en niet te veel water bevat, zodat het niet te papperig wordt. Over het algemeen worden kruimige aardappelen aanbevolen. Kruimige aardappelen hebben namelijk een iets hoger zetmeelgehalte dan vastkokende aardappelen, waardoor ze na het koken makkelijk tot puree te stampen zijn.

Voorbeelden van kruimige aardappelsoorten die geschikt zijn voor de stamp zijn bijvoorbeeld de Bildtstar, Eigenheimer, Irene, Doré en de Bintje. Het is ook belangrijk om te letten op de versheid en kwaliteit van de aardappelen, dus kies bij voorkeur voor verse aardappelen van goede kwaliteit.

Hoeveel aardappelen per persoon voor stamppot?

Voor het maken van stamppot wordt meestal uitgegaan van ongeveer 200-300 gram aardappelen per persoon. Dit komt neer op twee tot drie middelgrote aardappelen per persoon. Natuurlijk kan dit verschillen afhankelijk van de grootte van de aardappelen en iemands eetlust.

Als je twijfelt, is het altijd beter om iets meer aardappelen te koken, zodat je voldoende hebt om een lekkere stamppot te maken.

Hoeveel gram stamppot per persoon?

Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 250-300 gram stamppot per persoon aan te houden. Dit komt neer op ongeveer twee flinke opscheplepels. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de eetlust van de persoon en of je ook nog andere gerechten serveert. Als je ook nog bijvoorbeeld vlees en groenten voorschotelt, dan kun je wellicht iets minder per persoon aanhouden. Het is altijd beter om iets te veel te maken, zodat je gasten nog een tweede portie kunnen nemen als ze dat willen.

Hoe lang stamppot bewaren in de koelkast?

Stamppot kun je maximaal 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Bewaar de stamppot afgedekt in een afsluitbare bak of schaal. Als je het langer wilt bewaren, kun je deze ook invriezen. In dat geval kun je het gerecht tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Controleer altijd of de stamppot er nog vers uitziet, ruikt en smaakt voordat je het eet, vooral als je het langer dan 3 dagen bewaart.

Stamppot recepten

Maak een account aan en sla je favo recepten op!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Wachtwoord*

Wil je samenwerken met Brenda Kookt?

Ik wil graag samenwerken