Ga naar de inhoud

Tapas recepten

Rode pestosaus met champignons
Whipped brie met honing
Rosbiefrolletjes met truffelmayonaise
Smores van de bbq
Weekmenu
Maandag
Ratatouillestoof met kikkererwten, buratta en brood
Dinsdag
Woensdag
curry met kip en spinazie
Donderdag
Vrijdag
Groenteschotel met nacho's
Zaterdag
Naan gevuld met shoarmagehakt
Zondag

Tapas zijn populaire kleine gerechtjes uit Spanje die je vaak eet met vrienden, familie of collega’s, zowel in restaurants en bars als thuis. Een traditionele manier om van tapas te genieten is door in de late namiddag of vroege avond in Spanje te gaan ‘tapear’. Daarbij hop je van bar naar bar om verschillende tapa te proeven. Maar deze kleine hapjes eet je ook gewoon thuis, bijvoorbeeld als onderdeel van een feestje of gezellige avond met vrienden.

Wat is tapas?

Tapas eten is een Spaanse culinaire traditie waarbij je kleine, hapklare gerechten serveert als aperitief of als volledige maaltijd. Het woord komt van het Spaanse werkwoord “tapar”, wat “bedekken” betekent. Volgens een populaire legende werden er ooit stukjes brood of ham over drankjes gelegd om vliegen buiten te houden.

Dit groeide geleidelijk uit tot een traditie waarbij mensen kleine gerechtjes aten terwijl ze samenkwamen in bars en cafés.

Wat zijn tapas?

Tapas zijn dus kleine hapjes of porties van verschillende gerechten die vaak worden geserveerd als aperitief of als snack tussen de maaltijden door. Tapas gerechten serveer je koud of warm en bestaan uit verschillende ingrediënten zoals vlees, vis, groenten, kaas en olijven.

Deze gerechtjes worden vaak geserveerd met brood en een lekker drankje, zoals sangria of wijn. Je bestelt het individueel of om te delen met vrienden of familie. Zo geniet je van verschillende smaken en texturen. 

Waar komen tapas vandaan?

Tapas vinden hun oorsprong in Spanje, en meer specifiek in de zuidelijke regio Andalusië. De gerechtjes zijn populair over de hele wereld en worden vaak gecombineerd met Spaanse wijnen of bier. In Spanje is het gebruikelijk om tapas te bestellen in een bar of restaurant en te delen met vrienden of familie. In sommige regio’s van Spanje, zoals Andalusië, is het zo populair dat ze als volledige maaltijden worden gegeten.

Wat mag niet bij tapas ontbreken?

Er zijn een aantal tapas recepten en ingrediënten die niet mogen ontbreken bij een traditionele tapasmaaltijd. Zelf tapas maken is niet moeilijk met deze klassiekers.

Tapas gerechten koud

Er zijn zoveel heerlijke koude tapa om te maken. Olijven zijn een van de meest voorkomende tapasgerechten en worden vaak geserveerd met knoflook, kruiden of citroenschil. Serveer bijvoorbeeld naast stukjes manchego, een Spaanse schapenkaas met een nootachtige en licht zoute smaak. Ook serranoham mag niet ontbreken. Dit is een gedroogde ham uit Andalusië en wordt meestal geserveerd in dunne plakjes. Een lekker koud tapas recept is dan ook meloen met serranoham. Heerlijk door het zoute van de ham bij de eerste hap en dan het zoete van de meloen aan het eind.

Tapas gerechten warm

Er zijn genoeg heerlijke warme tapasgerechten uit de Spaanse keuken. Wat dacht je van patatas bravas? Lekkere gebakken aardappelen die worden geserveerd met een pittige tomatensaus. Ook albóndigas, Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus, mogen niet ontbreken. En heel lekker zijn croquetas (krokante kroketjes gevuld met bechamelsaus en bijvoorbeeld ham of kip) en calamares. Die gefrituurde inktvisringen zijn heerlijk als je ze dipt in wat aioli. 

Wat zijn de lekkerste tapas?

Tapas maken is helemaal niet moeilijk met de juiste recepten. We geven je een aantal tips en tricks, voor gegarandeerd een succesvolle tapasavond.

Varieer met smaken en texturen

Zorg voor een combinatie van verschillende smaken en texturen. Wissel zachte kaas bijvoorbeeld af met knapperig brood en pittige worstjes.

Gebruik verse ingrediënten

Kies voor verse ingrediënten van goede kwaliteit. Dit komt de smaak van je tapa echt ten goede. Als je bijvoorbeeld met tomaten werkt, kies dan voor rijpe tomaten met veel smaak. Zo heeft je tapa niet veel nodig, maar smaakt het toch overheerlijk.

Bereid de gerechtjes op tijd voor

De gerechtjes zijn bedoeld om samen te delen, dus zorg ervoor dat je alle gerechten waar mogelijk op tijd voorbereidt. Je kunt sommige gerechten zelfs een dag van tevoren klaarmaken, zoals gehaktballetjes en dipsauzen. Zo is tomatendip met feta hier favoriet, en mag een tapenade of aioli niet ontbreken.

Omdat je de gerechtjes voorbereidt, blijft er meer tijd over om te genieten. Zo heeft iedereen plezier van de tapasavond.

Houd het simpel

Tapas zijn bedoeld als kleine hapjes, dus houd het lekker simpel en laat de smaken spreken. Met verschillende recepten is er voor ieder wat wils.

Tapas recepten

Maak een account aan en sla je favo recepten op!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Wachtwoord*

Wil je samenwerken met Brenda Kookt?

Ik wil graag samenwerken