Ga naar de inhoud

Patatas bravas – Spaanse aardappeltjes

De lekkerste Spaanse aardappeltjes. Patatas bravas. Met pikante tomatensaus én aioli-saus. Lekker bij tapas!
15 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd

Ingrediënten

personen

Voor de pittige tomatensaus:

Voor de aioli-saus:

Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Kook de aardappeltjes 6 minuten voor en giet het hierna af.
2
Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
3
Stap 3
Verwarm olie in een koekenpan en fruit hierin de ui met knoflook. Voeg als de ui glazig is de tomatenblokjes, paprikapoeder, cayennepeper, sambal en een snuf zout toe. Laat dit op laag vuur 15 minuten pruttelen.
4
Stap 4
Verdeel de voorgekookte aardappeltjes over de ovenschaal en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de knoflook er samen met de paprikapoeder en olijfolie door. Bak de aardappeltjes 20 minuten in de oven.
5
Stap 5
Pureer de pikante tomatensaus. Verdeel de tomatensaus over de gebakken aardappeltjes, verdeel ook een beetje van de aioli-saus over de aardappeltjes. Garneer tot slot met de gehakte verse peterselie. Serveer de patatas bravas hierna direct.

Houd je niet van pittig? Laat de sambal dan achterwege, of voeg minder sambal toe.

Patatas bravas – Spaanse aardappeltjes

Aardappeltjes uit de oven, ik ben er dol op! Deze keer gaan we voor Spaanse aardappeltjes, namelijk patatas bravas. Een lekker hapje voor bij de tapas, of bijgerecht bij iedere andere maaltijd. Met pikante tomatensaus en knoflook-mayonaise.

Patatas bravas

Tapas zijn niet compleet zonder patatas bravas. De kruidige aardappeltjes met pikante tomatensaus. In dit geval serveer ik er zelfs nog een tweede sausje bij.

Patatas bravas

Ik gebruik voor de patatas bravas het liefst aardappeltjes in schil, maar wees vrij de aardappeltjes te schillen als je dat liever hebt. De aardappeltjes kook ik 6 minuten voor zodat ze van binnen mooi zacht blijven. Peper, zout, knoflook en paprikapoeder zorgen voor de smaak op de aardappeltjes, deze kruiden gaan mee de oven in.

Na het bakken van de patatas bravas verdeel ik de saus erover. Een pikante tomatensaus gemaakt van tomatenblokjes met ui, tomaat en sambal. Houd je niet van pittig? Dan voeg je minder sambal toe, of laat je deze achterwege. Naast de pikante tomatensaus verdeel ik ook nog een beetje knoflook-mayonaise over de aardappeltjes, een soort aioli. Om het af te maken bestrooien we de aardappeltjes met verse peterselie.

De aardappeltjes kun je goed vooraf voorbereiden, zodat ze je voor het tapasdiner alleen nog in de oven hoeft te schuiven. In dat geval kook je de aardappeltjes voor en verdeel je ze met de kruiden over de ovenschaal. Dek de schaal af en bewaar dit op het aanrecht. Beide sauzen kun je ook van te voren maken.
Het afbakken en toevoegen van de saus kun je het beste vlak voor het serveren doen.

–> Klik hier voor een overzicht van alle tapas-recepten. 

Patatas bravas

Patatas bravas

Bekijk ook andere recepten
Ravioli met zalm en pesto
BLT Salade
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op