Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Witlofstamppotje met spek en kaas

Stamppot alleen voor de winter? Echt niet. Dit witlofstamppotje met gebakken spek en kaas is een heerlijke lente-maaltijd.
25 minuten Bereidingstijd
Delen op
Witlofstamppotje met spek en kaas

Witlofstamppotje met spek en kaas

Stamppot. Daar gaan we vandaag voor. Ik weet dat het geen winter is, deze keer gaan we voor een lichte stamppot. Een witlofstamppotje met spek en kaas. Een heerlijke combinatie, die niet zo zwaar op de maag valt. Smullen!

Witlofstamppotje met spek en kaas

Witlof met ham en kaas

Als je Brenda Kookt al langer volgt weet je inmiddels misschien wel dat ik gek ben op witlof. Mijn lievelingseten is witlof met ham en kaas uit de oven. Al ja-ren! Toen ik klein was maakte mijn buurvrouw Lia voor het eerste witlof met ham en kaas voor ons toen we daar een keer mochten eten. Sindsdien ben ik verkocht.

Er staan dan ook al vele variaties op deze ovenschotel online op de website. Klassiek met aardappelpuree in een ovenschotel. Of met een twist door een lekkere kaassaus toe te voegen, of juist een keer een ander soort ham te gebruiken.

Mijn favoriete witlof ovenschotels van de website zijn deze:

Maar deze keer gaan we dus niet voor een witlofschotel met ham en kaas. Maar voor een lekkere lentestamppot. Het witlofstamppotje met spek en kaas. En ik kan je zeggen, ook dat is smullen hoor!

Witlofstamppotje met spek en kaas

Witlofstamppotje met gebakken spek en kaas

Eerder ging ik met een andere zomerse witlofstamppot aan de slag, met gerookte zalm. Wat mij betreft is deze stamppot ook nog steeds een topper. Maar deze keer leek het me lekker om witlof te combineren met gebakken spek. De gebakken spek geeft extra smaak aan de stamppot, wat perfect past bij de gebakken reepjes witlof.

Naast aardappelen, die natuurlijk niet mogen ontbreken in een witlofstamppotje, voeg ik ook ringetjes lente-ui toe. En snippers oude kaas.

Dit alles maakt het een echt lekker en goed gevulde witlofstamppotje, met gebakken spek en kaas.

Zet jij hem ook op tafel?

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze witlofstamppotje met spek en kaas

Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Breng de aardappelen in een pan met water aan de kook en kook ze gaar.
2
Stap 2
Bak ondertussen de plakjes ontbijtspek in een koekenpan (zonder olie) krokant. Snijd het gebakken ontbijtspek hierna in grove stukken.
3
Stap 3
Verwarm olie in een hapjespan of wok en bak hier de reepjes witlof in aan.
4
Stap 4
Verwarm de melk in een pannetje of de magnetron.
5
Stap 5
Stamp de aardappelen fijn en roer de melk erdoor zodat een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met peper en de mosterd. Roer goed door.
6
Stap 6
Roer hierna de gebakken witlof samen met de ringetjes lente-ui, stukken ontbijtspek en kaas door de stamppot.
7
Stap 7
Serveer de witlofstamppot met spek en kaas hierna direct.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Bladerdeegkrans met zalm en MonChou
Gourmethapjes met vlees, tips gourmetten
Carpaccio bonbon op krokant bladerdeeg
Plaattaart met krokante kip en honing-mosterd

3 reacties

Wijnand Serdijn
1/5 sterren

Was heerlijk; waarbij ik het spek vervangen heb door Zeeuws Spek en alle aardappelen door pastinaak. Had er ook hamburgers met langzaam gestoofde uiringen (en salie-jus) bij geserveerd.

Laat een bericht achter

Laura van der Hulst

Erg lekker!

Laat een bericht achter

Andre Harms

Hallo , Ik heb de witlof stampot met kaas en spekjes klaar gemaakt ( pan leeg) , was voortreffelijk heb er wel een lekker balletje gehakt bij gedaan en een beetje jus ( alles wel zelf gemaakt) . Maar dankjewel Brenda voor dit heerlijke recept. Andre

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op