Ga naar de inhoud

Cake recepten

Amandeltaart met bramen en passievrucht
Kruidige appelcake met roomkaasfrosting
Red velvet cakejes
Vanillecake basisrecept
Wortelcake met havermout
Citroencake met pistache
Blauwebessen-citroencake met maanzaadbotercrème
Cinnamon roll taart
Flugel cupcakes
Gembercake – ontbijtkoek
Red velvet muffins met witte chocolade en roomkaas
Cranberry muffins met sinaasappel
Stoofpeertaart met speculaas en witte chocolade
Speculaascake met kruidnoten en gevuld speculaas
Pompoenmuffins
Hartjes cupcakes Hartekindbakt
Oreo cake met crème-topping
Citroenmuffins
Citroencake met frambozen en mascarponevulling
Brownie recept

Een cake bakken is altijd een goed idee. Het is één van de meest bekende desserts ter wereld, vaak geassocieerd met verjaardagen. Een veelzijdig en geliefd dessert dat al eeuwenlang wordt gegeten en dat vandaag de dag nog steeds populair is over de hele wereld. Lekker met wat fruit en slagroom!

Zelf cake maken

Zelf cake maken is helemaal niet moeilijk en biedt de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende smaken en texturen. Je komt al heel ver met een goed basisrecept. Het is belangrijk om de juiste verhoudingen te gebruiken en de instructies zorgvuldig op te volgen om ervoor te zorgen dat het mooi rijst en een heerlijke smaak heeft. Door zelf een luchtige cakerecept te maken, kun je ook de ingrediënten en hoeveelheden aanpassen aan je eigen voorkeur en dieetwensen, zoals het gebruik van glutenvrije of suikervrije ingrediënten. Of maak bijvoorbeeld een cake zonder ei en boter.

Tijdens het bakken kan je naar hartenlust experimenteren. Maak je een klassieke vanilliecake, deze citroencake met frambozen en mascarponevulling, boerencake, carrot cake met speculaaskruiden of cupcakes? 

Hoe lang moet een cake in de oven?

Als je een cake wilt bakken, is het belangrijk om de juiste temperatuur en tijd te gebruiken. De meeste cakes moeten ongeveer 45-60 minuten in de oven bakken op een temperatuur van 175-180 graden celsius. Het is belangrijk om je baksel goed in de gaten te houden terwijl het in de oven staat. 

Je kunt controleren of de cake gaar is door een tandenstoker in het midden te steken. Als de tandenstoker er droog uitkomt, is de cake gaar. Als de tandenstoker er nog nat of kleverig uitkomt, moet deze nog wat langer in de oven blijven. Het is ook belangrijk om de cake niet te lang te bakken, omdat dit kan leiden tot uitdroging en verbranding. Het is dus belangrijk om de baktijd en de oven regelmatig in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat de cake perfect gebakken is.

Wat is de beste boter voor cake?

Boter is één van de belangrijkste ingrediënten in een recept cake, omdat het zorgt voor de smaak, textuur en structuur. Het is daarom belangrijk dat je de beste boter kiest. 

De beste boter voor cake is ongezouten boter van een goede kwaliteit. Dat komt omdat roomboter een hoog vetgehalte heeft, wat zorgt voor een luchtige en smeuïge textuur. Daarnaast is het belangrijk om de boter op kamertemperatuur te brengen voordat je het gebruikt, zodat je het makkelijker met de andere ingrediënten kan mixen. 

Het is ook mogelijk om plantaardige margarine of kokosolie te gebruiken als alternatief voor boter, maar deze kunnen de smaak en textuur beïnvloeden.

Waarom is de cake niet luchtig?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw cake niet luchtig wordt. Een veelvoorkomende oorzaak is dat de ingrediënten niet lang genoeg zijn gemengd, of dat er te weinig zelfrijzend bakmeel is gebruikt. Ook kan het zijn dat de oven niet op de juiste temperatuur staat, waardoor het niet gelijkmatig gaart.

Aan de andere kant kan je het beslag ook te lang hebben gemixt. Er wordt dan te veel lucht uit het beslag geklopt. Het is dus belangrijk om de ingrediënten nauwkeurig af te wegen, het cakebeslag niet te lang te mixen en de oven op de juiste temperatuur te zetten om een luchtig baksel te krijgen.

Hoe lang moet cake afkoelen?

Het is belangrijk dat je de cake goed laat afkoelen na het bakken. Over het algemeen wordt aanbevolen om het ongeveer 10-15 minuten in de bakvorm te laten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Laat het vervolgens volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt of bedekt met glazuur. 

Het afkoelen kan variëren van 1-2 uur voor een dunne tot enkele uren voor een dikke, meerlaagse cake. Het is belangrijk om te wachten totdat het volledig is afgekoeld, omdat het anders inzakt of de hitte het glazuur laat smelten. Om de afkoeling te versnellen, kun je het op een rooster plaatsen zodat de lucht er aan alle kanten bij kan komen.

Cake recepten

Maak een account aan en sla je favo recepten op!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Wachtwoord*

Wil je samenwerken met Brenda Kookt?

Ik wil graag samenwerken