Witloftaart met prosciutto, champignons en tomaatjes
Deze lekkere witloftaart is een variatie op witlof ovenschotel. Witlof met ham en kaas, maar dan anders. Extra lekker door het toevoegen van tomaatjes en champignons.

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier inWitloftaart met prosciutto, champignons en tomaatjes
Bewaren
Ik ben gek op ovenschotels en weet inmiddels dat jij deze recepten ook erg graag maakt. Daarom heb ik weer een heerlijke hartige taart recept voor je. Namelijk voor een witloftaart met prosciutto, champignons en tomaatjes.

Hartige witloftaart
Deze hartige taart met witlof is extra lekker, want het is een variatie op mijn oh-zo-geliefde witlofschotel. Witlof met ham en kaas, maar dan anders. Extra lekker door het toevoegen van tomaatjes, tijm en champignons. En de prosciutto geeft de schotel ook net dat beetje extra in vergelijking met ‘normale’ ham.
Makkelijk voor te bereiden
Schotels als deze zijn heel goed voor te bereiden, handig! Mijn tip: maak de schotel en bak hem af (eventueel iets korter dan de aangegeven baktijd). Bewaar de witloftaart in de koelkast, de dag er na hoef je hem alleen nog even op te warmen in de oven. Invriezen is met deze taart ook geen probleem. Je bewaart de witlof bladerdeegtaart dan maximaal drie maanden in de vriezer.

Witloftaart met prosciutto, champignons en tomaatjes
Los van dat het een hele lekkere taart is, ziet het er ook nog eens heel mooi uit. Echt een goede optie als je mensen over de vloer krijgt. Serveer er dan een lekkere salade bij. En heb je nog taart met witlof over? Dan kan je het altijd nog meenemen als een heerlijke, gezonde lunch.
Vegetarische witloftaart
Je kunt de witloftaart natuurlijk ook vegetarisch maken door de prosciutto weg te laten. De taart is dan nog steeds ontzettend lekker. Eet je liever vegan? Maak dan je eigen variant met een vegan bladerdeeg en aquafaba als vervanger voor de ei. De room die ik gebruik is al vegan. Zo heb je ook een hele lekkere witloftaart!
Het duurt wel iets langer voor de aquafaba gaar is, dus pas je baktijd daar op aan.
Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze witloftaart met prosciutto, champignons en tomaatjes
Stap 1
Halveer de witlof over de lengte en verwijder eventueel de bittere kern. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de halve stronken witlof hier in aan. Draai ze tussendoor ook even om zodat beide kanten mooi gebakken zijn en de witlof alvast gaart.Stap 2
Snijd de champignons in plakjes en bak ze in een andere koekenpan met olie kort aan. Breng de champignons op smaak met peper, zout en de blaadjes van 1 takje tijm.Stap 3
Vet de bakvorm in en bekleed het met de plakjes deeg. Zorg dat de plakjes deeg goed aan elkaar zitten zodat de gehele vorm bedekt is.Stap 4
Verwarm de oven voor op 180ºC.Stap 5
Meng de eieren met Alpro Cuisine, geraspte kaas en bloem. Breng het mengsel op smaak met de blaadjes van een half takje tijm, peper en zout.Stap 6
Roer de champignons ook door het mengsel.Stap 7
Laat de stronken witlof even uitlekken. Leg de stronken witlof ieder in een plakje prosciutto en leg ze in de vorm. Giet het eimengsel voorzichtig in de vorm. Haal de prosciutto aan de bovenkant van de stronken witlof los zodat de witlof goed zichtbaar is. Halveer de Cherry tomaatjes en verdeel deze over de witloftaart. Garneer de taart met extraStap 8
Bak de witloftaart 35-40 minuten in de oven, tot het deeg gaar en goudbruin is en het eimengsel gestold.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze witloftaart met prosciutto, champignons en tomaatjes
Stap 1
Halveer de witlof over de lengte en verwijder eventueel de bittere kern. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de halve stronken witlof hier in aan. Draai ze tussendoor ook even om zodat beide kanten mooi gebakken zijn en de witlof alvast gaart.Stap 2
Snijd de champignons in plakjes en bak ze in een andere koekenpan met olie kort aan. Breng de champignons op smaak met peper, zout en de blaadjes van 1 takje tijm.Stap 3
Vet de bakvorm in en bekleed het met de plakjes deeg. Zorg dat de plakjes deeg goed aan elkaar zitten zodat de gehele vorm bedekt is.Stap 4
Verwarm de oven voor op 180ºC.Stap 5
Meng de eieren met Alpro Cuisine, geraspte kaas en bloem. Breng het mengsel op smaak met de blaadjes van een half takje tijm, peper en zout.Stap 6
Roer de champignons ook door het mengsel.Stap 7
Laat de stronken witlof even uitlekken. Leg de stronken witlof ieder in een plakje prosciutto en leg ze in de vorm. Giet het eimengsel voorzichtig in de vorm. Haal de prosciutto aan de bovenkant van de stronken witlof los zodat de witlof goed zichtbaar is. Halveer de Cherry tomaatjes en verdeel deze over de witloftaart. Garneer de taart met extraStap 8
Bak de witloftaart 35-40 minuten in de oven, tot het deeg gaar en goudbruin is en het eimengsel gestold.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in10 reacties
Rienke
Heb je echt alpro cuisine nodig of kan ik ook gewoon melk gebruiken?
Brenda Kookt
In plaats van alpro zou ik je dan een andere kookroom adviseren
Annie
Hi, Heb 2 vragen. De hartigetaart invriezen voordat deze afgebakken is of erna? En kan de hartige taart deeg vervangen worden door bladerdeeg? Of wordt dat niet lekker na het invriezen? Dankje
Brenda Kookt
Vries de hartige taart in nadat deze gebakken is. Hartige taartdeeg kun je vervangen door bladerdeeg. Zorg er wel voor dat je de taart na het invriezen in de oven opwarmt, zo wordt het bladerdeeg niet zo zacht en zompig.
Jolanda
Hoi bij deze heerlijke witloftaart moet de alpro cuisine met kaas en bloem vermengd worden. Hoeveel bloem heb je nodig. Groetjes Jolanda
Linda Delichef
Dat klinkt goed! Zo op z'n tijd vind ik witlof best lekker. De combinatie met champignons, tomaatjes en prosciutto klinkt ook erg goed.
Emily van Kampen
Ik word altijd heel blij van ovenschotels en hartige taarten! Deze lijkt best apart met de witlof, maar wel heel lekker.
kelly
Oooohh!! Deze ga ik zeker uitproberen!!! Ben gek op witlof! Al ben ik geen hartige taart liefhebber..valt deze denk ik wel in de smaak!..Wat bedoel je precies met: 'Haal de prosciutto aan de bovenkant van de stronken witlof los zodat de witlof goed zichtbaar is?"
Brenda Kookt
Ik heb 30 gram bloem gebruikt, ongeveer 1,5 eetlepel.
Brenda Kookt
Hij is écht heel erg lekker. We hebben hem twee dagen achter elkaar gegeten ;)