Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Foodtips Italië/Toscane

Vrijdag liet ik je zien wat ik in Toscane heb gegeten toen ik daar met vakantie was. Sommige van jullie waren bang dat ik niets van het mooi Italië heb gezien (maar alleen maar had gegeten). Maar niets is minder waar. We zijn onder andere naar Siena, Lucca, Pisa, Florence en Montepulciano geweest. Daarnaast zijn we naar het strand bij Viareggio geweest en hebben we de natuurlijke bron/waterval bij Monte Amiata bezocht.
Ik heb geen mega foodvakantie gehad (al leek dat misschien wel zo ;-)). Er zijn een paar dingen die misschien handig of leuk zijn om te weten als je naar Italië/Toscane gaat. Vandaag geef ik je een paar handige foodtips voor als je naar Toscane of een ander gebied in Italië op vakantie gaat.

Deze zomer denk ik dat de meeste van jullie net als ik de vakantie alweer achter de rug hebben. Maar wie weet is dit lijstje handig voor volgend jaar.

Tips Italie 17

Algemeen

 • Kijk om je heen. Langs de weg zie je regelmatig bomen met sinaasappel, citroenen, olijven of vijgen staan.
 • Op de rekening van restaurants vind je vaak Coperto terug. Het gaat hier om een bedrag dat in rekening gebracht wordt voor het gebruik van het couvert (bestek, bord etc.) en het mandje brood dat op tafel wordt gezet. Je zou dit kunnen zien als fooi. De Coperto varieert per restaurant. Soms is het € 1,50 per persoon, soms wordt € 3.00 per persoon in rekening gebracht.
 • Ga eens ergens anders zitten dan waar alle toeristen zitten (zogenoemde vreetschuren). Deze restaurantjes zijn vaak kleinschaliger, en het eten dat geserveerd wordt is vaak authentieker.
  Als je het lastig vind om die restaurantjes te vinden, vraag dan bij het hotel of appartement of ze restaurantjes aanraden. Dit heeft ons enorm geholpen.
 • Na mijn vakantie heb ik de mobiele app van tripadvisor ontdekt. Jammer dat ik er niet eerder naar gekeken heb zodat ik hem op vakantie kon gebruiken. Via tripadvisor kun je restaurants (maar ook hotels en steden) opzoeken om recensies bekijken. Ideaal als je in een vreemde stad bent.
 • Als het mooi weer is zijn we vaak geneigd om lekker buiten te gaan zitten. In Toscane is het in de zomer vaak erg warm, in de warmte eet het vaak minder lekker. Dat weten de Italianen ook. Zij zitten daarom vaak binnen. Ga in dat geval ook lekker binnen bij de airco zitten. Dat eet een stuk lekkerder. De restaurantjes zijn sfeervol ingericht, je zit er echt lekker.
 • Bij de meeste restaurants worden er geen bijgerechten bij het hoofdgerecht geserveerd. Deze dien je apart te bestellen.Vaak staan er verschillende soorten aardappeltjes, geroosterde groenten en quiches op de kaart. Erg lekker.
 • Neem ook eens iets anders dan de standaard pizza of pasta. Uiteraard moet je dit wel gegeten hebben in Italië, maar er zijn nog veel meer lekkere Italiaanse gerechten. Weet je niet wat je moet kiezen? Vraag naar de specialiteit van het restaurant. Dan weet je zeker dat je een van de lekkerste gerechten van het restaurant krijgt.
 • Bestel liever geen hamburger in Italië. De hamburger is geen Italiaans gerecht. Vaak staat het op de kaart omdat toeristen dat bestellen als ze niet weten wat ze anders moeten nemen. Onze ervaring is dat de hamburgers in Italië niet zo goed zijn (uitzonderingen daar gelaten).
 • Squid is een groot stuk inktvis. Dit staat bij bijna alle restaurants op de kaart. Bestel dit niet als je niet van inktvis houdt.  Ook al klinkt het wel leuk. Squid. Inktvis wordt ook aangeduid als seppia en calamaro.
 • Italianen drinken sterke espresso na de maaltijd. Lust je een kopje koffie na de maaltijd maar houd je niet van espresso? Vraag dan om American Coffee. Dat is de koffie die we in Nederland ook kennen.
 • Pastagerechten worden in Italië gegeten als primo. Als voor- of tussengerecht. Wil je pasta als hoofdgerecht eten geef dit dan aan. Of houdt er rekening mee dat je geen vol bord krijgt. Voordeel is wel dat je hierdoor ruimte over hebt voor een lekker toetje.
 • Neem een toetje. De toetjes in Italië zijn super lekker. Geen zin in een toetje? Neem dan een gelato, een lekker Italiaans ijsje.

Tips Italie 19

Italië staat bekend om de pasta, pizza en ijs. Maar er zijn ook veel bakkers die lekkere zoetigheden verkopen. Ga hier eens naar binnen en kies wat lekkers uit. De rolletjes (cannelloni) met room kwam ik vaak tegen. Ik heb ze niet geproefd. Iedere keer als ik ze tegenkwam had ik net mijn buikje rond. Achteraf vind ik dat erg jammer. Nu ik weer thuis ben hoor ik ineens van iedereen dat de cannelloni met room super lekker zijn. De les die ik heb geleerd: kom je iets tegen dat je lekker lijkt? Gewoon nemen! Beter spijt van iets dat je hebt genomen dan spijt dat je iets niet hebt genomen ;-)

Tips specifiek voor Siena en Florence

 

Siena

Tips Italie 1

Tips Italie 18

Op het plein Piazza del Campo zijn vele restaurantjes te vinden. Omdat dit het centrale punt van de stad is vind je hier ook veel toeristen. Ga ook eens in een van de kleine straatjes eten. Hier zitten vaak juist de lekkere restaurantjes. De terrasjes zien er daar misschien niet ontzettend aantrekkelijk uit, maar de restaurants hebben ook een binnen. Hier zit je vaak nog lekkerder omdat het daar ook niet zo warm. is. Een echte aanrader vonden wij Zest (plus een ander restaurantje waarvan we de naam helaas niet meer weten). Het eten is hier erg lekker. Je kunt buiten op het schattige terrasje zitten, dit loopt wel erg schuin. Als dit vol is kun je ook binnen prima zitten.

Florence

Tips Italie 15

Tips Italie 14

Tips Italie 11

Het lekkerste ijs van Florence schijn je bij Vestri te eten. Daar zijn we uiteraard even langs gegaan. De keuze is beperkt, dagelijks worden er 10 smaken ijs gemaakt. De keuze vond ik een beetje tegenvallen. Interessante smaken als basilicum en rijst waren bij ons niet verkrijgbaar. Ik nam yoghurt en mango. Het was erg lekker, maar ik had liever een apartere smaak geproefd.

Tips Italie 3

In Florence hebben we heerlijk gegeten bij Zaza. Een gezellig en groot terras. Maar als je het buiten te warm vind kun je ook binnen lekker zitten. Het is sfeervol ingericht. De kaart is erg uitgebreid. Enige nadeel is dat er veel duiven en vogels rondvliegen op het plein voor Zaza.

Tips Italie 16

Tips Italie 12

Tips Italie 5

Tips Italie 4

Tips Italie 7

Tips Italie 13

Als je in Florence bent en van lekker eten houdt moet je zeker even langs de Marcato Centrale. Dit is een grote overdekte foodmarkt aan het plein Piazza del Mercato centrale. Op een markt als deze kan ik uren vertoeven. Hier vind je vers vlees, vis, gevogelte, kaas, fruit en groente, typische Italiaanse producten (bijvoorbeeld geroosterde speenvarken en varkensingewanden) en verse pasta en kruiden. Je kunt hier ook gerechtjes kopen om ter plekke op te eten. De markt is dagelijks van 07.00 tot 14.00 uur geopend.

Omdat we de hele dag nog in Florence verbleven en ik niet de hele dag met veel spullen wilde zeulen (en we in een hotel verbleven) kon ik niet teveel kopen. Ik nam risottomix, pastakruiden en een potje heerlijke Italiaanse pesto verde mee.

Ben je al eens in Toscane geweest? Wat zijn jouw favoriete foodhotspots?

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

10 Reacties

 1. agnes 12 augustus 2013 om 09:16

  Hey Brenda, wat heb je dit weer leuk op de site gezet

 2. Joyce 12 augustus 2013 om 11:17

  Leuke tips en er zitten heerlijke foto’s tussen!

 3. Pauline 12 augustus 2013 om 13:18

  Wat een heerlijk verslag Bren, wat is Italie toch een mooi land. Xx

 4. Brenda Kookt 12 augustus 2013 om 21:05

  Bedankt meiden. Ik zou graag weer terug willen, maar na gister is mijn vakantie toch echt voorbij.

 5. Bianca 13 augustus 2013 om 09:58

  Wauwie! Helaas nog niet naar Toscane geweest. Wel ga ik dit jaar (over twee weken) naar Sardinie. Door je post kan ik helemaal niet meer wachten! =D

 6. Maura - YLT 17 augustus 2013 om 09:06

  Oooh als ik al die foto’s zie wil ik ook weer naar Toscane! Je kunt daar echt zo lekker eten he. Ik vond Siena echt heel leuk. Ben je ook in Pistoia en Lucca geweest?! Deze tips ga ik onthouden.

 7. Steph 25 augustus 2013 om 16:27

  Voor ons komen je tips nog op tijd… We vertrekken morgen…Bedankt!

 8. Merle 3 augustus 2014 om 14:58

  Wat is je site toch handig Bren! Voor ons komen je tips dit jaar van pas, alvast een beetje voorpret voor onze mini vakantie naar Toscane :-) x

  1. Brenda Kookt 4 augustus 2014 om 08:23

   Jaa dat komt goed uit Mer. Jullie gaan het ook heerlijk hebben in Toscane!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *