Tips voor het bakken van Oliebollen

Oliebollen_01

Traditiegetrouw eet ik op oudejaarsdag oliebollen. Ik vind het heerlijk en het hoort voor mij bij het oudejaarsgevoel. Hierin ben ik niet de enige, in menig schuurtje worden 31 december volgens de Hollandse traditie oliebollen gebakken. Bij mij thuis bakten we echter niet zelf de oliebollen, hierdoor is het er niet van gekomen om zelf oliebollen te bakken. Tot afgelopen week, niet op 31 december maar iets eerder zodat ik jullie hierover kan vertellen voordat jullie ook aan de slag gaan op oudejaarsdag.

Voor ik begon met bakken heb ik een aantal filmpjes bekeken over het bakken van oliebollen. De volgende tips kwamen van pas:

 • Gebruik schone zonnebloemolie
 • Bak niet teveel oliebollen tegelijk anders blijven ze aan elkaar plakken
 • Om de bollen te draaien hoef je ze alleen even onder te dompelen, hierna draaien ze vanzelf

Oliebollen_02

Een extra tip van mezelf: zorg ervoor dat je alles paraat hebt staan voor je begint met bakken. Ik moest vanuit mijn schuurtje een paar keer terug naar huis lopen omdat ik onder andere keukenpapier voor het uitlekken van de bollen én een tang om de oliebollen uit de olie te halen was vergeten.

Verder ging ik het dankzij de bakhulp van Koopmans erg goed. Mijn eerste paar oliebollen waren nog niet zo mooi rond, maar nadat ik er een paar had gebakken kreeg ik er handigheid in. Met een ijslepel ging het heel goed om mooie bolletjes te maken en hierdoor werden de oliebollen ook precies groot genoeg. We hebben alvast heerlijk gesmuld van de oliebollen, ik vermoed dat dit ook bij ons thuis een traditie gaat worden… :)

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
5 comments
 1. Ik dacht dat ik hier wat handige tips over het bakken van oliebollen zou oppikken, maar het allerhandigste is wel dat ze kant en klare oliebollenmix verkopen! :) Ik zit te duimen dat ik dat hier kan vinden, want dat gezanik met gist vind ik maar niks.
  Maar wat bedoel je met “in menig schuurtje” worden oliebollen gebakken? Daar had ik nog nooit van gehoord. Doe jij dat heus? Om de baklucht? En heb je daar dan een fornuis in staan? En kook je daar ook kool en zo? Nou maar hopen dat het niet sneeuwt tegen Oudjaar!

  1. Wat een bof dat Nederland zo’n mild klimaat heeft, met al dat heen en weer geloop met belag en bollen :D ! Ik geloof dat ik maar liever een keukenraam open zou zetten!
   Wij (en waarschijnlijk de meeste Nederlanders) hadden trouwens vroeger geen schuurtje waar we in konden bollenbakken. ;(
   Veel plezier, en struikel niet! :)

 2. Tip / ik doe altijd een flinke schut Australiëse gembersiroop door het beslag , waardoor ze dagen knapperend vers blijven en luchtig . Eet smakelijk

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk