Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Kitchentools #1 – Waar ik niet zonder kan

Kitchentools 01 small
Toen ik laatst mijn keukenkastjes aan het opruimen was bedacht ik me dat het misschien leuk zou zijn om mijn kookapparatuur en -benodigdheden aan jullie te laten zien. Om nu alles in één artikel te laten zien is een beetje een overkill, daarom heb ik het geprobeerd te groeperen. In de Kitchentools-reeks laat ik het jullie zien. Vandaag Kitchentools nummero uno, #1.

Ik trap af met kitchentools waar ik niet zonder kan. Er zijn namelijk een paar benodigdheden die ik toch wel erg graag in mijn keuken heb en als ze stuk zouden gaan zou ik ze meteen weer aanschaffen.

Kitchentools 01 txt

1. Spatel

Mijn nummer 1 in de keuken is de spatel. Het klinkt waarschijnlijk een beetje stom, maar ik kan écht niet zonder deze spatel. Met een andere spatel (bijvoorbeeld een houten spatel) lukt het me bijvoorbeeld niet om een gebakken ei of pannenkoek goed te draaien. En dan smaakt mijn ei een stuk minder lekker ;)
Deze spatel gebruik ik voor alles, pannenkoeken, eieren, vlees, groenten… altijd als er iets gebakken moet worden pak ik hem er bij. Als deze spatel stuk gaat (wat volgens mij niet kan) dan wil ik dezelfde dag nog precies dezelfde ervoor terug.
Mijn spatel is van het merk Westmark en o.a. verkrijgbaar bij Blokker

2. Goede scherpe messen

Sinds 2 jaar zijn goede scherpe messen voor mij heel belangrijk in de keuken. Tot voor kort gebruikte ik messen die eigenlijk niet scherp genoeg waren. Echt zonde want het snijden gaat zoveel makkelijker (en is zoveel leuker) met goede scherpe messen. Van Knives and Tools mocht ik messen testen waar ik erg tevreden over ben en dus nog steeds mee snijd. Ik heb messen uit de Classic Damast serie van Eden, de koksmes en het officemes (een kleiner mesje) vind ik de belangrijkste messen. Daar kun je bijna alles snijden.

Mijn goede messen was ik altijd met de hand, ze gaan nooit de vaatwassen in omdat ze hier snel bot van worden. Het is nu nog niet nodig, maar in de toekomst wil ik de messen graag slijpen zodat ze goed scherp blijven.

3. Snijplank

Ik heb heel lang zo’n glazen plaat gebruik als snijplank. Dit is niet echt aan te raden bij het gebruiken van goede messen omdat de messen dan snel minder scherp worden. Een houten snijplank leek me zoveel gedoe met schoonhouden en oliën en daarom heb ik destijds voor een kunststof snijplank gekozen. Ik heb een set van drie planken van verschillende afmetingen. Op iedere plank heb ik een kleurtje geplakt zodat ik weet welke voor vlees, vis, groenten etc. gebruikt wordt. Maar ik moet bekennen dat ik hier in de praktijk niet naar kijk. Ik pak de plank die qua grootte matcht bij dat wat ik ga snijden. Als ik kip of vlees snijd was ik de plank daarna af en als ik daar geen zin in heb pak ik een van de andere planken.

De kleinste snijplank wordt het meest gebruikt en begint te verkleuren. Dit komt o.a. door het gebruik van kruiden. Ik heb het advies gekregen de snijplank onder een UV-lamp te leggen (bijvoorbeeld zonnebank) of in de zon te leggen. Ik moet het nog uitproberen, maar ga het zeker doen.
De snijplanken zijn een set van Rosti Mepal

4. Wok

In de wok doe ik bijna alles. Ik gebruik hem niet alleen bij wok- of roerbakgerecht maar ook voor het maken van pastasauzen en het bakken van vlees. Bijvoorbeeld het rullen van gehakt of aanbakken van stukjes kip. Ik kan in de wok roeren zonder dat alles uit de pan vliegt.
Op dit moment heb ik een wok met een (grijze) antiaanbak laag goed tegen krassen kan. Doordat ik zo vaak in de wok aan het roeren ben is mijn ervaring dat een normale anti aanbaklaag (zo’n zwart laagje zeg maar) vrij snel slijt.
Dit is de BK Balans+ wok met een diameter van 30 cm

5. Meten is weten

Sinds ik voor het blog kook kan ik niet meer zonder de maatkan en de weegschaal. Zelf ben ik altijd erg van het koken op gevoel maar de recepten op het blog zijn completer met de grammen en liters er bij vermeld. Regelmatig pak ik deze instrumenten er dus bij. Ik leek me handig dat de maatkan ook cups bevat, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het in de praktijk niet zo vaak gebruik. Alleen als ik een Amerikaans recept na kook.
Mijn keukenweegschaal is van Soehnle (o.a. verkrijgbaar bij Blokker) en de maatkan is van Wilton

 

En nu ben ik natuurlijk helemaal niet nieuwsgierig naar jullie kitchentools…! Waar kun jij echt niet zonder in de keuken en waarom?

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

7 Reacties

 1. Patricia 2 oktober 2014 om 10:48

  de keukenweegschaal is het allerbelangrijktst…. maar ook omdat ik helaas de ‘aanleg’ heb en dus in de gaten moet houden wat er in gaat. verder eten we altijd de pan leeg (geen echt ontwikkeld verzadigingsgevoel) dus met de weegschaal weet ik dat we gewoon enigszins normale (muv groenten) porties eten. Verder inderdaad een goede wok en spatel. Ik heb vlg mij ook een BK wok, maar een beetje asymmetrische. daar kreeg je een spatel bij. die spatel is stevig en toch zacht en beschadigt de anti aanbaklaag dus niet. ik heb er al twee inmiddels :) (toen wok zn beste tijd gehad had, zelfde terug gekocht)

 2. Bouchra 2 oktober 2014 om 11:19

  Leuk artikel! Ik heb ook twee messen van Eden en ben daar zeer tevreden over. Die wok van BK lijkt me wel wat!

 3. Stephanie | Kookles Thuis 2 oktober 2014 om 12:50

  Zeker weten mijn Wustof messenset en mijn houten anti-bacteriële snijplank. Die gaan overal mee naartoe en daar doe ik alles mee. Een goeie anti-aanbak koekenpan kan ik ook niet zonder. Die van IKEA zijn heel fijn want ze mogen ook in de oven. Leuke post, ben benieuwd naar de volgende Kitchentools!

  1. Brenda Kookt 2 oktober 2014 om 16:34

   Wat een goede tip dat de koekenpannen van IKEA in de oven kunnen. Handig! Ik ga er ook eens naar kijken.

 4. Pim 6 oktober 2014 om 14:20

  Hi! Vraagje, je geeft aan dat je je messen wil gaan laten slijpen om ze scherp te houden. Dat is goed natuurlijk, maar heb je ook een aanzetstaal? Ik heb anderhalf jaar geleden een goed mes (van Wüsthof) gekocht en zet deze vrij regelmatig aan. Ik merk dat hij dan snel weer vlijmscherp is. Een aanzetstaal hoeft niet duur te zijn.

  1. Brenda Kookt 6 oktober 2014 om 14:29

   Hi Pim, bedankt voor je reactie. Ik heb nog geen aanzetstaal, maar bedankt voor de tip. Bij deze staat hij op mijn lijstje voor verjaardag/feestdagen ;)

 5. Marja 13 november 2014 om 12:46

  Mijn stoompan voor de aardappels kan ik echt niet missen! Hier kun je zelfs afkokets heerlijk kruimig in koken! En nooit geen aangebrande aardappels meer. Je kunt er natuurlijk ook groenten in stomen, bijvoorbeeld als je rijst eet. Rijst kan er niet in, daar zijn de gaten te groot voor. En er kan zelfs ern pan bovenop om een restje in op te warmen. Ideaal! Ik heb hem toendertijd bij postorder bedrijf “Termeulen” gekocht. Die bestaat al heeeeeeel lang niet meer, maar de pan gebruik ik nog dagelijks. En hij was maar 14,95 in guldens! Hij gaat zelfs mee op vakantie.
  Groetjes en tot de volgende keer, Marja. :-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *