Uienringen

Uienringen txt

Zeg je tapas, dan zeg je unionrings. Of uienringen in het Nederlands. Als ik ergens tapas ga eten hoop ik dat ze op de kaart staan, en gelukkig staan ze dat ook bijna altijd.

In tegenstelling tot inktvisringen ben ik dol op uienringen. Een lekker knapperig laagje met daarin zachte ui. Simpel, maar lekker.

Uienringen stonden al eeuwen op mijn to-cook lijstje. Maar het leek me zo’n gedoe om het te maken.. Ik kan je zeggen dat dat reuze meevalt. In feite haal je uienringen door een beslag en een paneerlaagje. Daarna kun je ze frituren of bakken in de oven.

Omdat ik geen zin had om tijdens mijn tapasavondje een tijd in het schuurtje te staan heb ik de uienringen in de oven gebakken. Op een Amerikaanse website las ik dat het toevoegen van instant aardappelpuree zorgt voor een extra knapperig korstje. Dus dat heb ik ook aan mijn beslag toegevoegd. Met prima resultaat.

Voortaan staan de uienringen bij mij thuis dus ook op tafel. Bij jou ook?

Uienringen 01

Uienringen uit de oven

Bereidingstijd 30 minuten en 30 – 40 minuten baktijd

Ingrediënten voor 6-8 personen (onderdeel van tapas)

 • 1 – 2 uien
 • 120 gram bloem
 • 2 eetlepels instant aardappelpuree
 • cayennepeper
 • 2 eiwitten
 • 200 ml melk
 • paneermeel of panko
 • zout

Bereiding:

Pel de ui en snijd hem in hem in plakken van ongeveer een halve cm. Haal de ringen los.

Meng in een kom de bloem met aardappelpuree, cayennepeper, 2 eiwitten en 200 ml melk.

Verwarm de oven voor op 180 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verdeel de paneermeel of panko in een schaaltje. Haal de uienringen met een vork door het beslag en leg ze een voor een in het schaaltje met het paneermeel. Keer ze met een andere vork om zodat ze ronden bedekt zijn met een laagje paneermeel. Leg de ringen vervolgens op de bakplaat.

De gepaneerde uienringen mogen een beetje over elkaar op de bakplaat liggen. Als je moet beginnen met stapelen kun je beter een tweede bakplaat gebruiken.

Bak de uienringen 30 tot 40 minuten in de oven. Tot ze lichtbruin en knapperig zijn.

Tip: voor het maken van uienringen hoef je niet per se extra grote uien te gebruiken. De ringen worden dan namelijk wel érg groot. Een normale ui is voldoende. 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
5 comments
 1. Oh ja, uienringen. Net als inktvisringen. Beide heb ik vroeger zoooo vaak gegeten (want ik vond ze echt te lekker) dat ik er een beetje genoeg van heb, máár ik moet zeggen dat jouw uienringen er echt TE lekker crunchy uit zien. Hier durf ik me wel weer aan te wagen hoor :D

 2. Heb je ze al eens geprobeerd met een bierbeslag Brenda? Lekker licht en luchtig en geen panko nodig! Zo hup in de frituur, even om en om en klaar is kees. Heerlijk.
  Ik zeg niet dat die van jou niet lekker zijn hoor! Alleen wel wat zwaarder om te eten denk ik, door de panko en de aardappelpuree poeder. Ik ga de jouwe ook zeker uitproberen, misschien vind ik ze wel lekkerder dan de mijne. En uit de oven….tja dan heb je er weinig omkijken naar natuurlijk. Dat is wel een voordeel.
  Groetjes, Marja.:-) .

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk