Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Cranberryweek op Vlieland

Cranberryweek Vlieland 18

Onlangs was ik uitgenodigd om op Vlieland de Cranberryweek te ervaren. Tijdens de cranberryweek heb ik heerlijke producten en gerechten met cranberry mogen proeven én Vlieland ontdekt.
De uitgebreide Snap Shots van dit tripje laat ik je nog zien. Maar eerst vertel ik je meer over de cranberry. Wist je bijvoorbeeld dat de cranberry in Nederland alleen op Vlieland en Terschelling groeit?

Historie

Oorspronkelijk komt de cranberry niet in Nederland voor, de cranberryplant groeit voornamelijk in Noord-Amerika. Toch groeien de gezonde besjes inmiddels ook op Nederlandse bodem, namelijk op Vlieland en Terschelling.

Het verhaal gaat dat op Vlieland (rond 1845) een paar vaten waren aangespoeld. De eilanders hoopten dat hier drank in zou zitten en dus maakten ze de vaten open. Echter bleek er geen drank in te zitten maar cranberry’s. De cranberry’s werden op schepen meegenomen om scheurbuik tegen te gaan. De eilanders waren teleurgesteld dat er geen drank in de vaten zat en gooiden ze met inhoud en al weg in de duinen. En wat blijkt? Cranberry’s groeien juist heel goed op de zanderige natte ondergrond van de duinen. Zo zijn de cranberryvelden op Vlieland ontstaan.

Vitaminebommetje

De cranberry is een bes boordevol vitaminen en mineralen, een echt vitaminebommetje dus.  (op Wikipedia kun je nalezen welke vitaminen en mineralen er allemaal in dit kleine besje zitten) De cranberry is dus erg gezond en het is een bekend ‘middeltje’ tegen (of ter voorkoming) van blaasontsteking.

Van zichzelf heeft de cranberry een zure smaak en daarom wordt aan veel producten met cranberry suiker toegevoegd. Helaas is dat iets minder gezond.
Cranberry wordt meestal verwerkt in jam, compote of saus. Maar op Vlieland wordt het ook verwerkt in sap, wijn, mosterd, kaas, gebakjes, taarten, limonade en meer.

Lunchen in het cranberryveld

In de duinen vind je op Vlieland de cranberryvelden. Als je niet weet hoe de cranberryplant er uit ziet zie je hem snel over het hoofd. Zoals je ziet zijn de planten niet groot en vallen ze niet op tussen de heide en het gras.

Tijdens ons verblijf op Vlieland mochten we aanschuiven bij een heerlijke lunch in het cranberryveld.  Ik laat je alvast de foto’s van deze heerlijke middag zien:

 

 

 

 

Cranberryweek Vlieland 02

Cranberryweek Vlieland 05

Cranberryweek Vlieland 04

Cranberryweek Vlieland 03

Cranberryweek Vlieland 07

Cranberryweek Vlieland 11

Cranberryweek Vlieland 09

Cranberryweek Vlieland 15

Cranberryweek Vlieland 17

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *