Ga naar de inhoud

3x een warm bordje havermout

Havermout recept 04

Sinds ik eind november bij Vinnies een bordje havermout kreeg voorgeschoteld ben ik weer helemaal into de havermout ontbijtjes. Soms vind ik het heerlijk om juist iets warms te eten ‘s ochtends vroeg. Even iets anders dan een schaaltje yoghurt met granola of een snelle boterham met (pinda)kaas.

Een bordje pap met alleen havermout en melk vind ik een beetje saai. En eerlijk gezegd niet zo lekker. Daarom voeg ik het liefst extra ingrediënten toe om het lekker te maken. Ik maak er een feestje van!

Bij deze deel ik mijn drie favoriete havermoutontbijtjes. Drie toppers van een havermout variatie.

En ik ben heel erg benieuwd hoe jij je havermout het liefste eet. Wie weet brengt mij dat ook weer op ideetjes 🙂 

Havermout recept 03

Havermout met appel en rozijntjes

Havermout met appel is heerlijke combinatie. Het is net een appeltaart! Op werkdagen verwarm ik de appel meestal mee in de havermout maar soms is het lekkerder (en mooier) om de appeltjes apart te verwarmen.

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 200 ml melk
  • 50 gram haver (ongeveer 4 eetlepels)
  • 1 appel
  • halve theelepel kaneel
  • 1 eetlepel rozijntjes

Bereiding:

Schil de appel en snijd het in partjes. Bestrooi de partjes appel met kaneel en verwarm ze in een pannetje zodat ze mooi zacht worden. Breng de melk in een ander pannetje aan de kook. Voeg de haver er bij en laat dit op zacht vuur 1-2 minuten koken. Haal de havermout pap van het vuur, verdeel het over een schaaltje en top af met partjes appel en rozijntjes.

Havermout recept 02

Havermout met stoofpeer

Dit is de simpelste variant van mijn havermout ontbijtjes, maar wel een hele lekkere. Bewaar (restjes) stoofpeertjes in de koelkast zodat je ze samen met de havermout kunt opeten. Ook lekker om wat ‘ sap’  van de stoofpeertjes te gebruiken

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 200 ml melk
  • 50 gram haver (ongeveer 4 eetlepels)
  • 1 stoofpeer (of 2 halve)
  • 1 eetlepel sap van de stoofperen
  • snuf kaneel

Bereiding:

Breng de melk in een pannetje aan de kook. Voeg de haver en kaneel er bij en laat dit op zacht vuur 1-2 minuten koken. Haal de havermout pap van het vuur en verdeel het over een schaaltje of bord. Meng de stoofperen en het sap door de havermout.

Eventueel kun je de stoofpeertjes ook eerst even opwarmen.

Havermout recept 01
Havermout met gekarameliseerde banaan en chocolade

Bij Vinnies at ik voor het eerst havermout met gekarameliseerde banaan. Oh boy wat was dat lekker zeg! Het weekend er op heb ik het meteen nagekookt. Inmiddels is dit mijn havermout verwenontbijtje. Lekker in het weekend of op een dag waarop ik mezelf een beetje extra mag verwennen.

Ontbijt jij de komende week ook met dit lekkertje?

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 200 ml melk
  • 50 gram haver (ongeveer 4 eetlepels)
  • halve banaan
  • 2 theelepels rietsuiker
  • 2 blokjes pure chocolade
  • 2-3 walnootjes

Bereiding:

Halveer de banaan over de lengte en bak het aan beide kanten aan in een koekenpan. Bestrooi de banaan met rietsuiker en bak het aan beide kanten nog even aan. Breng de melk in een pannetje aan de kook. Voeg de haver er bij en laat dit op zacht vuur 1-2 minuten koken. Haal de havermout pap van het vuur, verdeel het over een schaaltje. Leg de gekaremeliseerde banaan in het midden van de pap en bestrooi met gehakte chocolade en walnoot.

En? Welke combinatie is jouw favoriete havermout ontbijtje?

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op