Review + Win-Actie: Meesterlijk Brood

Meesterlijk brood 01

Het liefst zou ik iedere dag zelfgebakken brood eten. Want oh boy wat is dat lekker zeg. Vers gebakken brood dat net uit de oven komt…

Nadat ik alweer twee jaar geleden een workshop broodbakken heb gevolgd heb ik me meerdere keren voorgenomen brood te gaan bakken. Tot op de dag van vandaag is dat er nog niet van gekomen. Het is niet zo dat ik de materialen niet in huis heb. Het komt er niet van omdat ik er de tijd niet voor neem. En dat is ontzettend zonde.

Wat dat betreft ben ik wel een beetje jaloers op mijn zusje. Zij heeft wel het geduld en tovert de lekkerste broden, zachte bolletjes, pistoletjes en stokbroden uit haar oven..

Bij deze geef ik je geen brood-recept maar wel een tip voor als je met brood aan de slag wilt thuis. Ik vertel je meer over het boek ‘ Meesterlijk Brood’  van Robèrt van Beckhoven. En… ik geef ook twee exemplaren weg. Dus lees snel verder!

Meesterlijk brood 02

Meesterlijk brood 03

Robèrt van Beckhoven kennen jullie vast van Heel Holland Bakt, Robèrt vormt samen met Janny van der Heijden de jury van het programma. Het broodbakken is Robèrt met de paplepel ingegoten, zijn vader had een bakkerij. Inmiddels is Robèrt Meester Boulanger. In zijn kookboek Meesterlijk brood neemt Robèrt je aan de hand om thuis ook aan de slag te gaan om meesterlijke broden te bakken.

Raak niet meteen in paniek als je nog nooit brood gebakken hebt. Robèrt legt stap voor stap het broodbakken uit. De ondertitel is niet voor niets: ‘ leer bakken vanaf de basis’ . Ook voor de gevorderde bakker een mooi inspiratieboek met bruikbare recepten.

Meesterlijk Brood is verdeeld in 4 hoofdstukken. In het eerst hoofdstuk wordt de techniek van het broodbakken uitgelegd. Wat is het verschil tussen meel en bloem, waarom wordt zout toegevoegd en waarom heb je een rijsmiddel nodig? Deze en meer onderwerpen komen aan bod. Ook worden met stap voor stap foto’s verschillende technieken zoals het kneden en het vormen van het brood weergegeven.

In hoofdstuk 2 tot en met 4 zijn de recepten weergegeven. Een hoofdstuk over ‘Brooddeeg met gist’ , een over ‘Brooddeeg met desem’ en ‘Weer eens iets anders..’. In dit laatste hoofdstuk vind je recepten voor broden zoals smeltbrood, knäckebröd, brood met haver en quinoa broodcake.

Meesterlijk brood 04

Meesterlijk brood 05

Het boek is erg overzichtelijk en de recepten zijn compleet. Zo is er van ieder brood een mooie foto afgebeeld (daar houd ik van), wordt aangegeven hoe groot het brood uiteindelijk wordt en staat de baktijd er bij. Een klein minpuntje is dat ik het fijn had gevonden als de rijstijd of totale bereidingstijd er ook bij vermeld zou staan.

Meesterlijk Brood is een handig boek voor iedereen dit thuis aan de slag wil met broodbakken. Voor zowel de beginnende als de gevorderde bakker zijn er voldoende recepten te  vinden.

Win!

Wil jij dit jaar met Pasen je zelfgebakken brood op tafel zetten (en opeten)? Dat kan! Ik mag namelijk twee exemplaren van Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven weggeven!

Doe het volgende om kans te maken op het mooie boek:

 • Laat een reactie achter onder dit bericht: wat voor brood zou jij graag eens zelf willen maken?
 • Like de Facebook-pagina van Brenda Kookt (als je dit niet al eerder hebt gedaan)

Deze win-actie is gesloten, de winnaars hebbben inmiddels bericht ontvangen.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
88 comments
 1. Hallo,

  Graag zou ik eens zelf een suikerbrood willen bakken. Mijn middelste zoon (die vandaag jarig is) is gek op suikerbrood.
  Groetjes Judith Leijen

 2. Ik doe graag mee! Brood bakken vind ik erg leuk. Maar wat ik nou als eerste zou willen maken… ik kan niet kiezen hoor. Een kaneel brood, of een walnoten brood. En een vruchten brood met spijs wil ik ook nog eens maken. Die uit de winkel vind ik meestal niet zo lekker, en ik denk dat een zelf gemaakte veel lekkerder is!

 3. Een krenten rozijnenbrood van roggemeel! Zo lekker, zou toch fijn zijn als ik die zelf zou kunnen maken!

 4. Hoi Brenda,

  Ik zou graag dit mooie boek winnen. Ik heb nu ruim een maand koolhydraat arm gegeten. Hoe Fijn zou het zijn dat mijn eerste brood in weken een eigen gebakken brood zou zijn?!

  Groetjes Manon

 5. Lijkt me een super boek met perfecte inspiratie en complete uitleg. Precies zoals Robert is. Heb hem nog niet maar wil ook wel eens wat anders bakken dan een wit of bruin gewoon brood.

 6. Een brood met een hele lekkere (zachte?) korst. Mijn dochtertje van 18 maanden weigert sinds kort de korstjes van haar broodje op te eten… Lukt het me haar te verleiden met een hele lekkere (zachte?) korst?

 7. O dat boek wil ik wel!! Ik bak sinds november mijn eigen brood (met hulp van internet en het boek van Levine van Doorn -aanrader!-. Ik kan het iedereen aanraden; echt zo lekker en zo leuk!) dus hoe meer goede recepten hoe liever. Hoog op mijn wensenlijstje staan stokbrood, waldkorn bollen en tijgerbolletjes die we hier in Noorwegen niet hebben…(stokbrood wel, haha).

 8. Duidelijke stap voor stap foto’s zie ik hierboven, en dan moet me de focaccia lukken.Dat lijkt me een leuk begin, voor bij de soep of lunch.Ziet er in ieder geval uitnodigend uit, dus ik waag een kans om in mijn keuken straks Meesterlijk Brood te bakken, dan is Robèrt van Beckhoven er toch een beetje bij :-)

 9. Ik zou graag een brood bakken met een zachte korst en brood dat niet aan elkaar plakt zodat mijn moeder brood kan eten. Daarnaast zou ik graag glutenvrij brood bakken voor mijn as schoondochter die een allergie heeft.

 10. Een uienbrood zelf maken dat lijkt me heerlijk en ook andere recepten uitproberen !!!

 11. Oh….deze staat hoog op mijn verlanglijstje, of eigenlijk bovenaan! Ik heb het ooit zelf geprobeerd, maar dat werd 3x niks. En speltbrood is nogal prijzig, als je lekkere wilt hebben tenminste, maar ik durf zo niet te beginnen. Maar als ik nou een leidraad heb, die alles goed uitlegt zoals het boek, dan durf ik nog wel een poging te wagen!
  Dus ja ….ik wil hem heeeeeeel graag winnen, Brenda!
  Groetjes en tot een volgende keer.
  Marja. :-)

 12. Oh wat leuk! Ik zou het willen winnen voor mijn man. Hij heeft zowat alle recepten van Internet gehad om zelf broodjes te bakken maar het is het steeds net niet. Misschien toch maar eens een ‘meesterlijk” recept? Zelf ga ik voor olijfbrood. Heerlijk!

 13. Dag Brenda,

  Ik heb onlangs een broodbakcursus bij Levine gevolgd. Daar heb ik t broodbakvirus opgelopen. Inderdaad wat is dat lekker en ontspannend om te doen.
  Je hebt wel genoeg tijd nodig. Ik ben erg benieuwd naar de recepten van Robert.
  Ik zou graag een gember- en knoflookbrood willen maken.

  Groetjes, linda

 14. Ik zou graag suikerbrood en krentenbrood maken.
  Staan die recepten er ook in? Ik hoop het! Dan ga ik ze meteen maken! En anders natuurlijk ander lekker brood ;-)

 15. Stokbrood!!!!! :)
  Gewoon ‘zo’….maar nog lekkerder met tomaat,ham, of oude kaas….of seleriesalade…
  Stokbrood….ik lust het elke dag wel

 16. Wat een leuke actie weer ! Och waar te beginnen, rozijnenbollen, kadetten of toch focaccia? Ik denk toch dat het liefste het geheim van goed brood bakken zou willen leren, van stokbrood tot zuurdesum. Ik weet wel zeker dat Robèrt van Beckhoven mij kan helpen!

 17. Ik zou zo graag een Stromboli brood maken, zon brood waarbij als je het opensnijd de vulling eruit stroomt als lava. Toen een vriendin van mij het ooit ging maken, vond ik de naam alleen al prachtig, en toen ik bij haar proefde was ik helemaal verkocht. Dus dat staat nummer 1 op min nog te bakken lijst!

  Groetjes Marianne

 18. Oooh lekker, tomatenbrood met gedroogde tomaat en olijven. Of een “donker” brood voor mijn schoonmoeder, zoals ze vroeger at en ze nu nergens maken.

 19. Ik doe heel graag mee met de actie. Ik zou zelf eens een hartig brood willen maken. Zoete broden heb ik al vaak gemaakt, maar ik ben gek op de kaas-uien bollen van een grote supermarktketen. Ik zou dit zo graag zelf willen kunnen maken!

 20. Ik wil altijd al eens brood leren bakken.
  Ik ben al een tijd je op zoek naar een goed en duidelijk bakboek.
  Dan kan ik mijn moeder verrassen met een eigen gebakken Paasstol.
  Het huis vullen met de geur van vers gebakken brood.
  Mmmm, ik kan bijna niet wachten.
  AJ

 21. Om in de sfeer te blijven….ik zou erg graag een Paasbrood willen maken…zo’n rijk gevulde.

 22. Van dat heeel donkerbruine oerbrood met een ‘stoffig’ laagje, mmmm! En dan op zondagmorgen het opeten met een dikke laag boter: happiness!

 23. Graag zou ik willen leren hoe je smeuige, overheerlijke krentenbollen kan maken waar mijn zoon dol op is!

 24. Ik wil altijd nog een keer een (paas)stol of een brioche maken!
  Een tijdje geleden voor het eerst een foccacia gemaakt. Het kost even tijd, maar uiteindelijk is het wel een heeeerlijk gevoel als alles gelukt én lekker is!

 25. Tot nu toe alleen nog maar zoete broodjes gebakken (niet figuurlijk natuurlijk ;) ).
  Dus ik zou nu graag een ‘hartig’ brood bakken, ik denk dat ik dan iets van een Turkse brood ga proberen, of toch een Italiaanse focaccia…

 26. Wauw, die ziet eruit als een heel mooi boek! Eigenlijk heb ik thuis ook nog nooit zelf brood gebakken, terwijl ik (als bijbaantje) nog wel in een bakkerij werk! Eigenlijk wel heel slecht, haha. Met dit boek heb ik in ieder geval een stuk minder smoesjes en zal het er vast snel van komen! Ik ben vooral heel erg benieuwd naar zoete broodjes, maar ook naar speltbrood, omdat ik die vaak zo lekker vindt!

 27. Mijn moeder maakte vroeger weleens zelf een challah, een vlechtbrood, en ik was daar altijd erg van onder de indruk. Niet alleen vanwege de heerlijke smaak (beetje boter is genoeg) maar ook van de vorm.

 28. Wat is vers gebakken brood toch lekker. Alleen desembrood dat lukt nog niet.
  Misschien heeft dit boek nog tips?

 29. Ik bak al een tijdje brood, heerlijk ontspannend. Dit boek staat op mijn verlanglijstje. Het zou super zijn om dit te winnen en nog meer soorten brood te bakken.

 30. Jeetje, weer iets fijns om te winnen. Ik ben altijd nog op zoek naar het recept van een tijgerwit. Hoe maak je die korst eigen. Ik weet niet of het in dat boek staat, maar dit vind ik zelf het lekkerste brood.

 31. Waar moet ik beginnen? Zelf kadetjes proberen te maken, mijn vriend is groot verbruiker

 32. Ik zou heel graag eens tomatenbrood willen maken. Mijn moeder maakte dit vroeger vaak, met grote zoutvlokken bovenop. Dat maakte het brood extra lekker. Nu ik niet meer thuis woon lijkt het me top om dit eens te maken! Het boek lijkt me echt superleuk, want het is eigenlijk best wel zonde dat ik nooit zelf brood maak. Veel lekkerder!

 33. Een foccacia! Met (semi-)zongedroogde tomaatjes, zeezout en rozemarijn!
  Lijkt me zo lekker:)

 34. Oh dit lijkt mij zo’n gaaf boek. Ik vind zelfgemaakt brood zo lekker ruiken, maar heb het nooit zelf gemaakt (behalve de bananenbrood). We gaan met mijn klasje samen ontbijten en iedereen neemt wat lekkers mee. Altijd super gezellig en inspirerend. Zo’n zin in en ik zou het heel leuk vinden als ik een zelfgemaakte brood mee kan nemen. Het liefst wil ik een notenbrood maken, maar wat ik ook zelf voor brood maak, zou al leuk zijn voor de kinderen.
  Ik volg je al op facebook en instagram.

 35. Oh leuk! Dat boek staat hoog op mn lijstje. Ik wil me graag eens aan een desembrood maken. En die focaccia ziet er ook goed uit!

 36. Mmmmm,
  Met pasen een suikerbrood,….
  Op een zaterdag italiaanse broodjes bij de soep….
  Voor de brunch zachte zoete broodjes…
  Croissantjes?…
  Oh ik zou wel zóveel willen kunnen…
  Met dit boek kan ik t leren?
  Yes! Daar gaan we voor!

 37. Voor overheerlijk kletzenbrood kun je mij zelfs ‘s nachts wakker maken
  en ook mijn kinderen zijn gek op deze combinatie van smaken.
  Met dit heerlijke broodboek
  hoef ik niet meer naar lekkere broodrecepten op zoek!

 38. Ik heb ooit eens een brood gehad wat kwarkbol genoemd werd. Een zoet, fris brood wat met een beetje roomboter echt verrukkelijk was. Dat wil ik eens zelf kunnen bakken. Maar hopelijk eerst maar eens met de andere broden uit dat prachtige boek oefenen :)

 39. Ook ik had me voorgenomen om zelf brood te gaan bakken na de broodbak workshop , misschien als ik dit boek win dat ik dan de draad weer oppak

 40. Ik wil graag brood met allerlei smaken maken. Dus bijvoorbeeld focaccia of een heerlijke suikerbrood!

 41. Alle mogelijke soorten tarwevrij brood zou ik willen bakken. En ik lees hier al allerlei leuke ideeën voor toevoegingen, zoals stukje gedroogde tomaat. Ik dacht zelf ook nog aan bananenbrood. Ach, bladerend door dit boek kom je waarschijnlijk heel veel interessante versies tegen.

 42. foccacia,donker bruin brood, stokbrood, paasstol,notenvruchten brood, tja wat wil ik niet bakken. Nu nog een keer echt beginnen ;)

 43. O jee, wat een hoop reacties al. Ik bak af en toe brood en ik heb al eerder naar dit boek gekeken en ben heel benieuwd!
  Ik zou graag zelf een paasstol bakken en dan het liefst nog met zuurdesem ipv gist ook! Wie weet komt het er nog wel van…
  Succes met het kiezen van de winnaars!

 44. Spelt bolletjes met sesam of de normale krokante stokbroodjes wil ik nog een keer bakken! En natuurlijk alles wat in dit boek staat

 45. dat boek is voor mij gemaakt!
  chocolade of koffieverslaving? nee hoor voor mij niet, ik ben al heel mijn leven verslaafd aan brood. lekker vers * crispy on the outside, fluffy on the inside* brood. zullen wel deels mijn Italiaanse roots zijn :) .

  ik maak zelf wekelijks mn eigen brood in mijn broodbakmachine voor ontbijt, maat ik zou graag eens voor een gelegenheid een heerlijk zelfgemaakte focaccia willen maken. lekker met rozemarijn, grof zout en heerlijke extra vergine olijfolie. want echt goed brood, heeft niets extra’s nodig!

 46. wij zijn met vrienden al tijden op zoek naar het beste broodje voor een hamburger. Misschien word het tijd om dat broodje zelf te bakken! Er staat vast een lekker receptje voor in dit boek.

 47. Geweldig!
  Ik zou graag een knäckebröd willen proberen te maken. Dat lijkt me een hele uitdaging.

 48. Leuke actie!

  Kaas-uien brood heb ik nu al meerdere keren gemaakt, en elke keer wordt hij iets beter lekkerder.
  Maar wat ik nog nooit heb gemaakt, misschien durf ik het nog niet, is gewoon brood. Je weet wel, het brood wat we elke dag meenemen naar het werk. Een lekkere meergranen versie bijvoorbeeld? Lekker!!! (in dikke plakken als borrelhapje, of voorafje met knoflooksaus?).

 49. Hoi Brenda. Met Pasen zou ik graag een heerlijke quinoa broodcake op tafel willen zetten.
  Erg leuk om dat eens uit te proberen.
  Ik heb me proberen in te schrijven voor de workshop Cursus Brood 1 van Robèrt van Beckhoven maar deze zit vol geboekt. Ik sta nu op een wachtlijst.
  In afwachting van een plaatsing zou ik graag voor de Pasen met zijn boek Meesterlijk Brood aan de slag willen !!

 50. Goedeavond!

  Bij deze mijn reactie:

  Ik zou graag een speltbrood willen bakken. En wie weet ooit van zuurdesem!

 51. Dit boek staat al lang op mijn verlanglijstje, dus het zou geweldig zijn als ik het zou winnen!

 52. Verse zachte broodjes voor een smakelijke zelfgemaakte hamburger. Of een Frans landbrood met krokante korst… Ook heerlijk!

 53. Bakken doe ik regelmatig, maar aan broden heb ik me nog nooit gewaagd, terwijl dit me zo leuk lijkt! Brood van haver zou ik graag es bakken en een quinoa broodcake?! KLINKT GOED!

 54. Dit lijkt me echt een heerlijk boek! Ik zou zelf heel graag (zuur)desem brood willen leren bakken. Dat is zo ontzettend lekker, dus waarschijnlijk nog lekkerder als je het zelf maakt!

 55. Ooo..wat leuk. Vorige week voor het eerst mijn Eigen brood gebakken.Ik ben verslaafd aan brood! Al het brood..oke dan..behalve rogge…dat lust ik echt niet! Mijn favorieten: Pompoenpitbroodjes, ciabattabrood en een noten/rozijnen brood.
  Deze recepten zal ik wil heel graag willen weten.

 56. Ik zou het focaccia brood willen bakken.
  De desem broden zou ik ook gaan maken.
  Eigenlijk zou ik alles wel gaan bakken, lijkt me heerlijk.

 57. Hmm, wat zou een gewoon heerlijk warm, vers, zelfgebakken volkorenbrood ‘s morgens lekker zijn! Ook een brioche lijkt me erg lekker om een keer te maken, net zoals een desembrood, kaneelbroodjes en een kwarkbol met rozijnen! (Ja klopt, ik heb nog een hele lijst met recepten die ik uit wil proberen, daar heb jij vast ook last van ;)

 58. Brood maken is inderdaad zoiets waarvan ik al lang denk ‘dat wil ik kunnen!’, maar ik stel het nog maar steeds uit. Herkenbaar dus!

  Welk brood ik als eerst zou maken? Ik ben echt dol op focaccia, en laat dat nou net in dit boek staan ;) Heerlijk hartig met een paar olijven en gegrilde paprika, het water loopt me nu al in de mond..

 59. Mijn buurvrouw bakt zelf brood. Regelmatig krijgen wij 1 van haar “creaties”. Als een lief gebaar, maar ook om ons oordeel te geven. Zou zo leuk zijn om de rollen om te keren en haar 1 van onze zelfgebakken broodjes te geven. Als eerst brood zou ik heel graag een vruchten- / notenbrood proberen te bakken.

 60. Veel verder dan broodhaasjes met Pasen ben ik niet gekomen. (wel erg leuk & lekker hoor).
  Ik zou graag meer willen leren over brood bakken. En oooh wie houdt er nou niet van de geur van versgebakken brood. Héérlijk! Ik zou willen beginnen met een eenvoudig/gewoon brood en focaccia, daarna steeds een stapje moeilijker.

 61. Sinds ik op mezelf woon probeer ik erg goed te letten op gezond eten. Het liefst eet ik donker brood, maar vanwege allergische klachten kan ik het vaak niet eten vanwege de zaden en noten. Ik zou dus graag een heel gezond brood zelf bakken waar ik tegen kan. Daarnaast zou ik heel graag zelf een focaccia maken, want het is al heerlijk uit de winkel dus hoe verrukkelijk zou het zijn als je het zelf maakt!

  Ook wil ik je complimenten geven voor je website. Ik heb je pas ontdenkt en ik ben erg enthousiast! Een prachtige website met heel veel lekkere inspiratie. Ga zo door!

 62. Een foccacia! Ooit zo’n heerlijke foccacia geproefd in Italië en ohhh… als ik díe toch eens na kon maken! En brood is altijd een feest. De geur, een botertje erbij (volgend weekend natuurlijk een boterlammetje:) … Smullen!

 63. Ik zou graag het beste brood willen maken, zo noemen ze bij onze bakker Meinsma het lekkerste brood wat ze daar maken! Wat zal dat lekker ruiken in huis.

 64. Ik zou wel een lekker knapperig brood voor bij de soep willen bakken, met ui o.i.d.
  Voor de zaterdagavond, met wat salades erbij, ook zelfgemaakt natuurlijk.

  Groeten, trudi

 65. Hoi, wat lijkt het me gaaf om dit boek te winnen!!
  Zelf brood bakken, dat wil ik wel. En dat zou me zeker goed gaan lukken met dit boek.

  Groetjes Jolanda

 66. Een heerlijk smakend volkorenbrood
  Ik ben erg nieuwsgierig naar de broodrecepten in het boek!

 67. Sinds kort ben ik aan het bakken geslagen, maar dan nog geen brood. Ik zou graag voor de kinderen een duivekater maken, voor mijn vriend een Waldkorn brood en voor mij zelf een lekker speltbrood.
  Leuk actie, iedereen succes met bakken!
  Groet Nancy.

 68. oh wat leuk! Ik vind heel Holland bakt ook zo’n leuk programma. Ik zou naan-brood bakken voor bij de curry, of lekkere bagels!

 69. Wat leuk! Brood heb ik me eigenlijk nooit aan gewaagd, lijkt/leek me heel moeilijk. Ik zou wel die foccacia willen proberen, lijkt me heerlijk !

 70. Pas vanmorgen je site ontdekt Brenda! Wat een heerlijke recepten!
  Ook ik zou graag kans maken op dit prachtige boek. Heb ooit op een lentefair een ( h) eerlijk ambachtelijk brood gekocht. Zag er prachtig robuust en knapperig uit. Het was gevuld met olijven, tomaatjes en mediterrane kruiden en bedekt met een overheerlijk laagje kaas. Het rook zo lekker!! En de smaak………….mmmmm……..in gedachten proef ik het nog.
  Graag zou ik dit ooit zelf nog eens willen proberen.

 71. :-) ik zou graag een kruidenbrood bakken, ik heb het al een keer geprobeerd met dille (dat woekerde zo in de moestuin), maar dat is niet zo gelukt ;-). Dus ik doe graag een nieuwe poging met kruiden uit de moestuin (of nou ja, het moesdakterras)

Reacties uitgeschakeld.

Misschien vind je dit ook leuk