Ga naar de inhoud

Patat, Frites of Friet

Als dit geen typisch zondagsmaal is. Dan weet ik het ook niet meer hoor. Vandaag gaan we namelijk aan de slag met patat, frites of friet. Zelfgemaakt, als dat niet lekker is? Dit zijn echte oma’s frieten. Al moet ik zeggen dat ze qua vorm niet lijken op de frieten van mijn oma. Mijn oma
Delen op

Patat, Frites of Friet

Recept patat maken

Als dit geen typisch zondagsmaal is. Dan weet ik het ook niet meer hoor. Vandaag gaan we namelijk aan de slag met patat, frites of friet. Zelfgemaakt, als dat niet lekker is?

Dit zijn echte oma’s frieten. Al moet ik zeggen dat ze qua vorm niet lijken op de frieten van mijn oma. Mijn oma had vroeger namelijk een echte patatsnijder waarmee ze binnen een mum van tijd mooie (perfect vierkante) frieten sneed. Dat de huisgemaakte patat van oma de lekkerste was dat staat natuurlijk vast. Maar waarom zou je alleen zelfgemaakte patat bij oma eten?

Het is helemaal niet ingewikkeld om zelf patat te maken. Je moet alleen even weten hoe het moet. Hoe het precies zit met voorbakken, uitlekken en afkoelen vertel ik je hieronder in het recept. Zo zet jij vanavond en anders volgende week de lekkerste frieten op tafel. Of patat of friet.

Zelf frieten maken

Patat, frites of frieten

Bereidingstijd: 15 minuten, 1 uur tijd om te staan, 5 minuten om te bakken, 20 minuten om af te koelen en tot slot 4 minuten om af te bakken

Ingrediënten

  • aardappelen (zoveel als je zelf nodig denkt te hebben)
  • zout

Extra benodigd: frituurpan, keukenrol

Bereiding

Was de aardappelen grondig en snijd ze in mooie dikke frieten (eventueel kun je de aardappelen schillen als je dat liever hebt).

Bestrooi de gesneden frieten royaal met zout en zet ze onder water. Laat de frieten zo minimaal een uur staan. Giet de frieten hierna af en droog ze in een theedoek af.

Verwarm de frituur tot 150 ºC, bak de friet 5 minuten voor. Laat de frieten hierna uitlekken (bijvoorbeeld op keukenpapier) en afkoelen.

Verwarm de frituur vervolgens tot 190 ºC. Bak de frieten 4 minuten tot ze mooi bruin zien. Laat de frieten nogmaals uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de frieten met zout en geniet van de aller lekkerste frieten die je ooit zult eten.

Tip: Je kunt de frieten ook eerder voorbakken, bijvoorbeeld in de ochtend. Zo hoef je ze ’s avonds als je gaat eten alleen nog af te bakken.

Bij Deen Supermarkten verkopen ze mooie grote aardappelen, speciaal voor het maken van frieten. Deze heb ik gebruikt, er staat helaas niet bij welk soort het is. Het Bintje staat bekend als dé aardappel voor het bakken van patat, maar ook Agria, Désirée, Première en Santé zijn aardappelen die hier goed geschikt voor zijn. 

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta

16 reacties

Rob

Kan ik na het voorbakken de patatties in de vriezer doen rob

Laat een bericht achter

Egbert

Als ik de tijd heb vries ik ze juist even in na het voorbakken. In de "fabriek" doen ze het ook zo.

Rob

'@lise en anderen: http://www.voedingenkankerinfo.nl/aangebrande-en-verkoolde-voeding-kankerverwekkend/ Ontopic: waarom week je de frieten een uur in water?

Laat een bericht achter

Mara

Zodat het zetmeel van de aardappelen "gespoeld" wordt. Het water mag ook ongezouten zijn.

Oskar

zodat het zout kan intrekken denk ik.

Bianca

Vastkokende aardappels zijn het lekkerste. En afbakken op 175 graden is voldoende. (190 graden is ongezond)

Laat een bericht achter

Els

Leuk deze gaan we zeker een keer testen

Laat een bericht achter

zus paridaans

Tip voor verrukkelijke frietjes: Schil de aardappelen, snij er frietjes van en kook ze 5 minuten, niet langer. Spoel af met koud water en dep ze droog. Bak ze daarna bruin in frituurpan, echt zo lekker!!!

Laat een bericht achter

Lise

Frietjes mag je normaal niet boven 175 graden bakken ivm kankerverwekkende stoffen die kunnen vrijkomen

Laat een bericht achter

Tineke

Ik heb ze eens een keer voorgekookt, af laten koelen en daarna afgebakken in de frituur. Zo lekker!

Laat een bericht achter

Marie

oh yes. een frietje op de zondag is nooit verkeerd. lekker!

Laat een bericht achter

Annelies

Zou het evt ook kunnen met een airfryer? Dat je bijv voor bakt in de oven met wat olie of zo?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik heb geen ervaring met een airfryer, maar ik weet bijna wel zeker dat het moet kunnen. Ik zou de aardappelen in dat geval voorkoken (in water) denk ik.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nog nooit van gehoord heb. Ik ga het eens opzoeken.

Laat een bericht achter

Thijs van zelst

Het programma broodtje gezond heeft hier een mooie aflevereing over gehad. Is van de NOP zal op start wel terug te vinden zijn.

Brenda Kookt

Leuk! :)

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op