Boodschappen plannen

Boodschappen plannenBoodschappen doen: sommige mensen hebben er een hekel aan, ik vind het juist leuk om te doen. Boodschappen plannen en daarna door de supermarkt struinen opzoek naar wat ik nodig heb, vind ik juist leuk om te doen! Ik bezoek vaak dezelfde supermarkten in het dorp, maar rijd soms ook expres een paar dorpen verder naar andere supermarkten om boodschappen te doen. Gewoon voor de leuk, eens kijken of het assortiment daar anders is. Vaak kom ik toch weer leuke (en lekkere) nieuwe dingen tegen.

Eens per week haal ik de grote boodschappen, tussendoor bezoek ik 1 (en soms 2) keer de markt en supermarkt om verse ingrediënten bij te halen. Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik dat dan doe. Hoe ik er voor zorg dat ik alles in huis heb en of ik niet veel te veel haal. Om deze vragen te beantwoorden besloot ik er een artikel over te schrijven.

Door er eens per week even voor te gaan zitten zorg ik dat ik overzicht heb. Wat hebben we in huis, wat gaan we de komende week eten? En wat heb ik daarvoor nodig?

Maaltijdplanner Brenda Kookt invullen

Om eens per week de grote boodschappen te halen plan ik maaltijden in met mijn maaltijdplanner (klik hier om deze te bestellen). Ik zorg er voor dat ik globaal weet wat we de hele week gaan eten. Natuurlijk kan er geschoven worden, maar in de praktijk houd ik me vaak toch aan wat ik van te voren bedacht had. Sommige mensen hebben hier een hekel aan, ik vind het juist fijn zodat ik niet iedere dag hoef te bedenken wat we gaan eten. En dit bespaart me een aantal ritjes naar de supermarkt.

 

De boodschappen plannen. Hoe pak je dat aan? Ik doe het zo: 

Stappenplan boodschappen plannen

 1. Check in de voorraadkast, vriezer en koelkast wat er in huis is. Schrijf op wat je op wilt maken, en schrijf ook op wat er op is. Wat je bij moet halen.
 2. Plan welke maaltijden je de komende week wilt eten, verwerk de restjes van punt 1. hierin.
 3. Schijf op een boodschappenlijstje welke basis-producten je nodig hebt(dit zijn standaard benodigdheden zoals bijvoorbeeld fruit, melk, brood, beleg, koekjes en chocolade)
 4. Vul de boodschappenlijst aan met de ingrediënten van de ingeplande maaltijden die je nog niet in huis hebt.

Het komt ook voor dat ik het bij 1x in de week boodschappen halen laat. In dat geval houd ik bij het plannen van de maaltijden rekening met de houdbaarheid van de ingrediënten. Ik plan later in de week maaltijden met ingrediënten die langer houdbaar zijn. Denk aan bijvoorbeeld kool, of ingrediënten uit het vriesvak.

De laatste dag voor ik nieuwe boodschappen haal eten we ook vaak restjes uit de koelkast, of een restjes maaltijd uit de vriezer.

Pakket planners verkleind

PLANNERS

Het is nu mogelijk om de maaltijdplanner en de boodschappenplanner te bestellen. Beide planners stonden eerder als printables op mijn blog, nu kun je ze bestellen als A5 notitieblokjes van 50 velletjes. (cadeautip!). Klik hier om mijn (web)winkel te bezoeken.

Met de handige maaltijdplanner plan je je maaltijden voor de hele week in. Zo wordt gezond en gevarieerd eten gemakkelijker, én leuker! Naast de maaltijden is er ook ruimte om boodschappen en/of notities te noteren.

Met de boodschappenplanner maak je een overzichtelijk boodschappenlijstje waarbij de productgroepen bij elkaar staan. Zo zie je in een oogopslag wat je allemaal nodig hebt en hoef je niet 3 keer terug te lopen naar het zelfde gangpad.

Ik ben ook benieuwd hoe jullie dit aanpakken. Maak je ook wekelijks een planning en haal je 1 a 2 keer in de week boodschappen? Of doe je dagelijks boodschappen omdat je per dag bekijkt waar je zin in hebt?


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
10 comments
 1. Hier wordt ook altijd vooruit gepland en 1 keer per week grote boodschappen gedaan.
  Deze bestellen we ook online, makkelijk is dat je met de app van de supermarkt barcodes kunt scannen, dus meteen toevoegen als iets op is.

  Door de week wordt er meestal nog 1 A 2 keer iets bijgehaald, fruit, broodjes ofzo.

  1. Online bestellen zou ik ook wel eens willen proberen, maar ik denk wel dat ik dan mijn ritje naar supermarkt mis. Vind het namelijk ook wel leuk om boodschappen te halen. Al scheelt het wel veel gesjouw.

 2. Ik gebruik zelf een weekplanner van de Hema (het is eigenlijk een mini whiteboard met de dagen van de week erop) om mijn maaltijden te plannen. Aan de hand daarvan maak ik dan mijn boodschappenlijstje. Zo hoef ik eigenlijk maar 1 keer in de week boodschappen te doen, tenzij ik iets vergeet of nog wat extra’s nodig heb. Ideaal vind ik dat! Zo voorkom je dat je onzinnige of ongezonde dingen koopt.

  Heel handig artikel met duidelijke tips!

 3. Meestal plan ik per 3 dagen avondeten in. Soms doe ik dit twee keer per week, soms vul ik aan met ingevroren diepvries restjes. (Vooral op avonden dat zoonlief voetbaltraining heeft is dit ideaal!). Ik doe dit ook voornamelijk om zo goedkoop mogelijk te kunnen eten. Wat ik standaard in huis heb: tomatenblokjes in blik, pasta, rijst, veel kruiden en bloem. Zo kan ik altijd last minute een gerecht inelkaar flansen als ik geen zin heb om naar de winkel te gaan. Meestal is dit in het weekend en heb ik nog wel wat restjes groente liggen. Ik hou van pluizen! Heerlijk!

 4. Ik plan ook meestal mijn maaltijden. Soms een weekje niet en dan heb ik toch meestal teveel in huis. Weggooien doe ik trouwens niet vaak en al helemaal niet graag. Ik probeer vooral te koken met wat ik heb dus ik plan een paar recepten en de rest kook ik met wat er nog is. En ik doe ook 1 keer per week boodschappen op wat dingen die nog nodig zijn, na.

 5. Als hobby kok, gebruik ik een zo’n papieren rolletje, waar ik alles op zet, wat ik in de loop van de week nodig heb.
  En als er iets op is, waar ik niet zonder kan, koop ik de rest wat er op ‘t lijstje staat ook gelijk. Als ik de borden op tafel zet zegt mijn vrouw vaak ( het lijkt hier wel een restaurant).
  Waar we nooit komen, want dan krijg je een kunst werk, ter grote van een postzegel voor
  € 100.- op een groot bord en voor die prijs, eet ik twee weken van!!!
  Het komt vaak voor, als ik in de supermarkt snuffel, ik dingen tegen kom waar ik van weet dat ik óók nodig heb maar niet op m’n lijstje staat.
  Ik koop vrijwel alles vers maar gooien NOOIT wat weg!!
  Ook maak ik bijna alles zelf, zoals brood, wijn, bier en likeur en ook ijs, en kweek ik m’n eigen kruiden, dat doe ik al 40 jaar.
  Waar ik gek op ben, zijn afprijzingen, zo kwam ik laatst 26 pakjes afgeprijsde gerookte zalm
  van 200 gram per pakje tegen, van een héél goed merk, heb ze allemaal gekocht, waarvan op twee pakjes na, alles heb ingevroren.
  Trouwens, ik smul óók elke dag van je nieuwsbrief, houden zo, geweldig!!!!!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk