Speculoos tiramisu met kersen
Tiramisu is altijd een goed idee toch? Daarom gaan we vandaag voor een nieuwe versie van tiramisu. Een speculoos tiramisu met kersen! Toetje voor het kerstdiner Toetjes vind ik doorgaans het belangrijkste onderdeel van het kerstdiner. Ik wil het spectaculair afsluiten, maar aan het eind van het diner wil je...Speculoos tiramisu met kersen
Bewaren
Tiramisu is altijd een goed idee toch? Daarom gaan we vandaag voor een nieuwe versie van tiramisu. Een speculoos tiramisu met kersen!
Toetje voor het kerstdiner
Toetjes vind ik doorgaans het belangrijkste onderdeel van het kerstdiner. Ik wil het spectaculair afsluiten, maar aan het eind van het diner wil je ook niet nog heel lang in de keuken staan. Dus is tiramisu altijd een goed idee om te maken met etentjes, je kunt dit gerecht namelijk heel makkelijk van tevoren maken.
Brenda heeft al heel wat tiramisu recepten op haar blog staan, dus aan mij de uitdaging om daar een nieuwe variant aan toe te voegen. Met dank aan vriendlief, die in België werkt, kwam ik op deze lekkere variant. Een speculoos tiramisu.
Speculoos tiramisu met kersen
Voor een makkelijke tiramisu gebruik je een mix van mascarpone en slagroom. Totaal niet zoals ze ‘m in Italië maken, maar soms kiezen we gewoon voor gemak.
Tiramisu zonder alcohol
Ik heb er ook voor gekozen om geen drank toe te voegen aan deze tiramisu. Dan heb je een tiramisu zonder alcohol, geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen óf als je gewoon niet drinkt.
Maar je kan er natuurlijk wel alcohol aan toevoegen. Voeg de drank van jouw keuze toe aan de espresso en doop daar de speculoosjes in.
Tip: gebruik Amarula (een superlekkere roomlikeur die heel goed samengaat met de speculoos en de kersen).
Lekkere speculoos tiramisu
Deze tiramisu is extra lekker omdat de bodem niet is gemaakt van lange vingers, maar van speculoos koekjes! Je doopt ze in de espresso, maar niet te lang. De speculoos koekjes vallen namelijk net iets sneller uit elkaar.
Je bouwt de speculoos tiramisu met kersen op door een laagje speculoos af te wisselen met het mascarponemengsel. Laagje voor laagje, tot je geen vulling meer over houdt. De lekkere kersen bovenop en je hebt een heerlijk toetje.
Leuk serveren
Volgens het recept maak je de tiramisu in een grote schaal van 20 cm. Wil je net als op de foto ronde tiramisu taartjes maken? Maak de tiramisu dan op in een ronde bakring. Wij hebben ringen met een diameter van 10 cm gebruikt. Dat staat meteen heel feestelijk op tafel! Wat warme kersen over de tiramisu, et voila!
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze speculoos tiramisu met kersen
Stap 1
Mix de slagroom stijf met een mixer over de keukenmachine. Roer de mascarpone los en spatel hierna de mascarpone en de poedersuiker doorheen.Stap 2
Doe de afgekoelde espresso in een andere schaal. Maak drie stapeltjes van de speculoosjes.Stap 3
Doop 1/3 van de speculoosjes (of: 1 stapeltje) een voor een door de espresso. Niet te lang! Ze vallen snel uit elkaar. Leg de in de espresso gedoopte speculoosjes naast elkaar in de schaal. Verdeel hierover 1/3 van het slagroom-mascarponemengsel. Verdeel hierover weer een laagje in espresso gedoopte speculoos, en hierop weer het mascarponemengsel. Doe dit afwisselend totdat de speculoosjes op zijn. Eindig met de laatste kwart van het slagroommengsel.
Stap 4
Zet de schaal minimaal 1 uur in de koelkast zodat de smaken in elkaar kunnen trekken.Stap 5
Bestrooi voor het serveren de tiramisu met cacao en maak het af door de kersenvulling over de speculoostiramisu te verdelen. Je kunt dit mengsel zelfs nog een beetje warm maken als je dat lekker zou vinden.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze speculoos tiramisu met kersen
Stap 1
Mix de slagroom stijf met een mixer over de keukenmachine. Roer de mascarpone los en spatel hierna de mascarpone en de poedersuiker doorheen.Stap 2
Doe de afgekoelde espresso in een andere schaal. Maak drie stapeltjes van de speculoosjes.Stap 3
Doop 1/3 van de speculoosjes (of: 1 stapeltje) een voor een door de espresso. Niet te lang! Ze vallen snel uit elkaar. Leg de in de espresso gedoopte speculoosjes naast elkaar in de schaal. Verdeel hierover 1/3 van het slagroom-mascarponemengsel. Verdeel hierover weer een laagje in espresso gedoopte speculoos, en hierop weer het mascarponemengsel. Doe dit afwisselend totdat de speculoosjes op zijn. Eindig met de laatste kwart van het slagroommengsel.
Stap 4
Zet de schaal minimaal 1 uur in de koelkast zodat de smaken in elkaar kunnen trekken.Stap 5
Bestrooi voor het serveren de tiramisu met cacao en maak het af door de kersenvulling over de speculoostiramisu te verdelen. Je kunt dit mengsel zelfs nog een beetje warm maken als je dat lekker zou vinden.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
22 reacties
FREDDY
ik vond een heerlijk dessert om bij de koffie of bij bij een feestje te geven
Annette
Mix de slagroom stijf met een mixer over de keukenmachine. Roer de mascarpone los en spatel hierna de mascarpone en de poedersuiker doorheen. Bedoel je hiermee de mascarpone en poedersuiker door elkaar spatelen en dan toevoegen aan het slagroom of?
Ingrid Noten
Lekker hoor! Heb je een alternatief voor de espresso om de speculoos in te laten weken?
Brenda Hoff
Je kunt ook chocolademelk of appelsap gebruiken.
Annemieke
Een leuke oplossing voor als je glutenvrij wil eten. Ik gebruik bitterkoekjes. groetjes Annemieke
Ans
Wat een heerlijk recept en makkelijk te maken. Echt super lekker. Groetjes ans
Lieke
Hoi Brenda, hoe lang moet dit opstijven in de koelkast zodat het stevig genoeg is en zonder ring kan blijven staan? Groetjes Lieke en Eva
Brenda Hoff
Ho Lieke en Eva, ik zou hem minimaal 6 uur laten opstijven
Antoinette
Super lekker!!!!
Clary Wijenberg
Hallo Brenda, moet ik nu speculoos of speculaas gebruiken.? In de tekst worden beide namen gebruikt
Brenda Kookt
In het recept gebruiken we in dit geval speculoos-koekjes. Maar vervangen door speculaas is mogelijk als je dat liever hebt.
Amanda
Hallo Brenda Zijn deze recepten allemaal koolhydraatarm? Het ziet er allemaal zo lekker uit? Vooral de kersen speculoos spreekt mij aan Alvast bedankt
jeroen
Er klopt weinig van de tekst van stap 3: - laatje moet laagje zijn - moeten we nou 1/3de of een kwart van het mascarpone mengsel gebruiken? - moet ik nou beginnen met speculoosjes in espresso of niet?
Jos Steenwijk
Hallo Brenda, als je dit in een bakring maakt, moet je die er dan om laten zitten totdat je het serveert of is het stevig genoeg om zonder ring een aantal uur in de koelkast te bewaren? Groet, Jos
Natas
Ik vraag mij ook af of je ronde bakvormen hebt gebruikt?
Brenda Kookt
Ja dat klopt. In dit geval heeft Joor de tiramisu opgebouwd in een bakring, met een diameter van 10 cm.
Marion van de Sande
Als ik naar de foto's kijk dan raak ik in de veronderstelling dat ik kleine taartjes ga maken, in glaasjes of zo. Echter als ik de beschrijving lees dan zie ik dat ik een ronde schaal van 20 cm moet gebruiken. Hoe kom ik dan van daaruit bij de kleine ronde taartjes uit?
Brenda Kookt
Dat klopt Marian, we hebben een bakring van 10 cm gebruikt. Ik heb het er inmiddels bij het recept ook bij gezet.
Linda
Hoe heb je deze lekkere tiramisu zo mooi rond gemaakt dan?
Patty
Bij ingrediënten staat “boter om in te vetten”! Ik zie dat bij de tekst namelijk niet staan. Heb deze 2x al gemaakt en echt zo lekker. Maar vroeg me af wanneer de boter gebruikt had moeten worden?