Ga naar de inhoud

1e Amusetour Alkmaar [2012]

Afgelopen zondag vond de eerste Amusetour Alkmaar plaats. Ik was er samen met een vriendin bij. Tijdens de amusetour loop je een route langs verschillende restaurants, bij ieder restaurant staat er een heerlijke wijn en amuse voor je klaar. Het was een gezellige middag met overheerlijke amuses en bijpassende wijnen.

Ik kom vaker in Alkmaar, maar weet dan niet zo goed waar ik naartoe moet om lekker en gezellig te kunnen eten. Tijdens deze amusetour heb ik ontdekt dat er meer dan genoeg leuke restaurants in Alkmaar te vinden zijn! Grand Café Samen, Restaurant Mij, Granada en Rue de la Plume staken er voor mij boven uit. Hier wil ik zeker nog eens eten. Maar ook bij de andere restaurants hebben we heerlijk gegeten.

Voor sommige restaurants was het in het begin een beetje wennen omdat dit de eerste amusetour was in Alkmaar. Vergeleken Amusetour  Enkhuizen was het minder druk. We konden deze keer overal ruim zitten, dat was een voordeel.  De klantvriendelijkheid, kwaliteit van de amuses én gezelligheid was er niet minder om. Uiteraard dragen de wijntjes hier aan bij. Naarmate de middag vordert en meer wijntjes zijn genuttigd worden we uitbundiger, luider en gezelliger. Hierdoor ontstaat ook meer contact tussen de verschillende tafels. In de restaurants kom je vaak dezelfde mensen tegen, omdat de meeste hetzelfde rondje lopen. Gezellig!

Ik zal in het kort vertellen (en laten zien) welke amuses en wijnen in de restaurants geserveerd werden.

We startten bij Grand Café Samen op het Waagplein. Dit grandcafé ziet er ontzettend sfeervol, knus en gezellig uit. We begonnen goed, namelijk met een gebakken coquille met pancetta en een kreeftensoepje. Jorien en ik hadden beide nog nooit coquilles gegeten. Het was even wennen, vissig, maar ook erg lekker. Vooral de pancetta ging hier goed mee samen. Het kreeftensoepje was aan de pittige kant. We dronken hier een droge frisse witte wijn, namelijk een Luigi Bosca, een volle Chardonnay uit  Argentinië.

 

Daarna liepen we door naar Restaurant De Buren. Weer zo’n gezellig restaurant! Hier kregen we een Duckroll met hoisin en balsamicosaus, tauge en zeewier. Dit was lekker fris. We dronken de eerste rode wijn van de middag, even inkomen dus (we zijn eigenlijk geen rode wijn drinkers). Het was een Waiki Cabernet Sauvignon uit Chili, 2011.

Omdat we wilden eindigen op het Waagplein, waar meerdere restaurants en cafés bij elkaar gevestigd  zijn, zijn we hierna eerst doorgelopen naar De Vestibule. We hebben we genoten van een heerlijke amuse. Namelijk een espressokopje gevuld met Old Alkmaar kaassoep, een kaasstengel met komijnkruid en daarbij een mousse van paprika en tomaat. Ik had nog nooit kaassoep gegeten, maar dit ga ik zeker thuis ook eens maken. De mousse van paprika en tomaat was ontzettend goed van smaak, de paprika en tomaten waren goed aanwezig. We dronken hierbij een rode wijn uit Italië, namelijk de Telero Salento.

Hierna gingen we naar Het Gulden Vlies, de buren van De Vestibule. We waren van tevoren een beetje ‘bang’ voor de amuse, namelijk een kalfswang met truffeljus. Dit bleek niet nodig. De kalfswang bleek heerlijk zacht gestoofd vlees te zijn. Er zat wel een randje spek/vliesje bij. Hier hielden we niet zo heel erg van, maar dat hoort nou eenmaal bij de kalfswang. De wijn die hier geschonken werd was naar onze smaak de lekkerste rode wijn van de middag: een rode Cabernet Sauvignon.
Doordat we op een heerlijke bank zaten vergaten we hier de tijd een beetje. Bij de amusetour heb je ongeveer 25 tot 30 minuten per restaurant. We zaten gezellig, maar moesten ook weer door naar het volgende restaurant.

Namelijk naar Granada! Een eenvoudig maar gezellig mediterraans restaurant. De amuse viel ontzettend bij ons in de smaak: een carpaccio van kabeljauw, ingelegd in rode biet met avocado/limoncello-dressing. Wat was dit lekker zeg, dit wil ik zelf ook wel eens kunnen maken. Echt genieten, het bordje was veel te snel leeg. We dronken een witte wijn uit Frankrijk, namelijk een  Kiwi Cuvée, sauvignon blanc.

Bij d’Heeren van Sonoy werden we gastvrij ontvangen. Hier zaten we met de andere amusegasten in een apart zaaltje. We aten een traag gegaarde runderzij-lende met geglaceerde harricoverts en een truffel jus de veau. De wijn was naar onze smaak een beetje zwaar, een rode Shiraz-Malbec van Rupes uit Argentinië.

Door naar de zijkant/overkant, namelijk naar restaurant/wijnwinkel Rue de la Plume. Hier aten we een heerlijke zuurkoolsalade met gerookte eendenmousse-soesjes. Het frisje en het zuurtje waren hier volop aanwezig, een super goede combinatie. Van te voren hadden we niet zoveel van deze amuse verwacht, maar wat was dit lekker zeg!
Hier dronken we een lekkere biologische witte Chardonny, Domaine Félines Jourdan, Languedoc, uit Frankrijk.

Het was nog een verrassing wat we bij Restaurant Mij zouden eten. Namelijk een verrassing van de chef en een verrassing van de sommelier. Aan de borden van niet-amuse-gasten te zien beloofde dit veel goeds. De borden van de voor- en hoofdgerechten zagen er super mooi uit, net een schilderijtje. Alsof we in een sterrenrestaurant zaten.
De sommelier liet ons kiezen tussen een rode en witte wijn. We gingen voor de witte met granny smith erin (er is uitgelegd wat er verder precies in zat, maar op dit moment kon ik dat niet meer allemaal onthouden). We aten een trio. Namelijk een a la minute gerookte tartaar, eendenrilette met knolselderij en saffraan, én een lolly van witte chocolade met mokka.
Wauw, wat een combi! Drie overheerlijke amuses. De eendenrilette was vol van smaak en het zoete van de chocolade was ook een welkome afwisseling na de andere hartige amuses die we die middag hadden gehad.

De amusetour sloten we af bij Mojo’s Entertainment met een Thais viskoekje met curry en teriyakisaus. Hierbij werd een cashewnotensoepje geserveerd. Een heerlijke afsluiter van een zeer geslaagde amusetour! We dronken een heerlijke witte Chardonnay Morandé uit Chili.

Je zou denken dat we nu genoeg hadden gehad. Maar we wilden nog even naborrelen. Omdat we de sfeer bij Grand Café Samen zo gezellig vonden zijn we hiernaar teruggegaan. We hebben genoten van een laatste wijntje, brood met pesto en aioli, én we konden het niet laten nog een toetje te bestellen. We hebben een tompoes met chocomousse en bramen-ijs en de crème brûlée met cappuccino-ijs gedeeld. Wat een toppers als afsluiter van deze culinaire gezellige middag!

De amusetour is echt een aanrader! Het is een kennismaking met verschillende restaurants waarbij je heerlijke amuses eet met bijpassende wijnen.
Afgelopen weekend vonden in Alkmaar en Amsterdam-Zuid de laatste amusetours van 2012 plaats. In 2013 worden er weer nieuwe tours georganiseerd. Onder andere in Enkhuizen, Hoorn, Bergen, Volendam, Groningen en Markelo. Op www.amusetour.nl vind je meer informatie over deze en andere amusetours. Ook kun je via de website kaarten bestellen voor volgend jaar! (prijzen variëren per stad)

Lees hier wat we afgelopen jaar met de amusetour Enkhuizen aten.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op